Antwoord van vorige week:
Boerderij Gerarda’s Hoeve
Theunis Groenesteijn is geboren op 22-12-1905 in Soest, zoon van Cornelis Groenesteijn en Neeltje van Garderen.
Theunis trouwde, 26 jaar oud, op 01-04-1932 in Baarn met de 28 jarige Heintje Hoeve. Zij is geboren op 17-02-1904 in Baarn, dochter van Huibert Bertus Hoeve (landbouwer en veehouder) en Gerarda Hop.
Vervoer in een boerensjees
Op hun trouwdag, in 1932, werden Heintje en Theunis vervoerd in een boerensjees, evenals de rest van de familie. Deze werden geleend van onder andere zijn ouders en bevriende boeren. Heintje en Theunis hebben hun trouwringen nooit gedragen. Na hun trouwen namen ze de boerderij van Heintjes vader over. Deze boerderij was gelegen aan de Weteringstraat nr. 80. Hij heeft bij hen ingewoond tot aan zijn overlijden, drie jaar later.
Theunis Groenesteijn |
Theunis en Heintje hebben, in 1936, een nieuwe boerderij aan de Piet Heinlaan 56 (nu Abel Tasmanlaan) in Baarn laten bouwen. Het huis is gebouwd door Hendrik Hop voor een bedrag van fl.3.500,- gulden. Hun zoons Kees, Theus en Bertus hebben het boerenbedrijf van hun vader Theunis Groenesteijn in 1968 overgenomen toen hij met pensioen ging. Theunis en Heintje verhuisden toen naar de August Janssenweg. Zo kon zoon Kees met Bep op de Gerarda's Hoeve gaan wonen. Zoon Bertus en Tuke namen het huis van Kees en Bep tegenover de boerderij op de Heemskerklaan 22 over. Zoon Theus woonde met zijn vrouw op de hoek Van Galenlaan en Heemskerklaan. In die tijd waar het land tot aan de Eem liep, met een oppervlakte van ongeveer 5 hectare, hadden zij ook nog een behoorlijk stuk land in de Eemnesserpolder. Het boerenbedrijf bestond uit 3 delen: melkkoeien, mestkuikens en varkens. Later door onteigening voor de nieuwe Zeeheldenbuurt zijn de weilanden bebouwd maar zijn het woonhuis en de originele stal blijven staan.
De naam Gerarda’s Hoeve
De boerderij "Gerarda's Hoeve" is vernoemd naar de eerstgeborene op deze boerderij van de familie Groenesteijn namelijk Gerarda (Gradda) Groenesteijn.
Een koe in een tuintje aan de Tromplaan
Omdat er nog een behoorlijk stuk land in de Eemnesserpolder werd gebruikt moesten de koeien ook verkampt worden. De koeien gingen loslopend via de Heemskerklaan en Tromplaan naar de Eemnesserpolder. Toen was het nog niet druk op straat. En natuurlijk waren er koeien bij die wel eens een kijkje gingen nemen in de tuintjes waar ze langs kwamen.
De boerderij vol in bedrijf |
Na het hooien beschuit en chocolademelk
Na het hooien, waar iedereen aan mee had geholpen, werd er traditioneel beschuit en chocolademelk gedronken. Had men heel hard gewerkt dan haalde vader Theunis nog wel eens voor iedereen een ijsje bij Ben Ebbing. Bij heel warm weer haalde Bertus tijdens het hooien ook nog wel eens flesjes bier bij het café bij de oude ophaalbrug over de Eem. Dat was lekkerder dan de koude thee die men van huis meekreeg.
Moeder Groenesteijn en haar (melk)tanden
Moeder Groenesteijn vertelde altijd dat ze haar melktanden nog had. Dat zit zo, in de oorlog verkochten ze melk aan huis en van dat geld had ze haar kunstgebit betaald!
De winnaar deze week is Mevr. Truus Boon uit Baarn.