vrijdag 18 augustus 2023

Boerderij: Daatselaar, Zandvoortweg 32

 Boerderij: Daatselaar, Zandvoortweg 32

Gebouwd: 1870 en gesloopt in 1966.De bewoners waren onder andere, Hendrik Cornelis Daatselaar, Rijk Daatzelaar, Piet en Wout Daatselaar. Op de linker foto - ziet u rechts de huidige Thorbeckelaan.
rechts de huidige Thorbeckelaan

Hendrik Cornelis Daatzelaar
Hendrik Cornelis Daatzelaar (1802-1862) was getrouwd met Geertje van de Heisteeg (1813-1893). Hendrik was de zoon van Cornelis Rutten Daatzelaar (1755-1835) en Aartje Rijkje Schimmel (1762-1837). Hendrik was caféhouder van De Nachtegaal aan de Eemnesserweg. Hier heeft de Nachtegaallaan in Baarn zijn naam te danken.
Rigardus Hermanus (Rijk)
Rijk is geboren op 27 april 1914, oudste zoon van Hendrikus Rigardus en Cecilia Verhoef.
Rijk dacht: “Als wij allemaal op de boerderij moeten gaan wonen in de toekomst dan komt dat niet goed.” Hij besloot om te gaan studeren op de Winteravondscholen. Toen Rijk 27 jaar oud was, en nog geen verkering had, hoorde hij dat Christina Aleida Schimmel (Stijn) haar verkering was uitgegaan. Hij dacht: ”Dat lijkt mij wel wat en weet je wat, ik vraag haar aan de deur. ”Rijk vroeg Stijn of haar verkering uit was. “Ja, zei ze” Wel zei Rijk: “Volgende week is er een feest. Vind je het wat om met mij daar heen te gaan.” Stijn vond dat een goed idee, en zo is het toch nog wat geworden.
Omdat het oorlog was in die periode, mocht je s ’avonds niet over straat. Rijk en Stijn ontmoette elkaar in de avond, al slootje springend in de polder om zo maar niet gepakt te worden door de Duitsers. Rijk zijn werkterrein, voor de Landbouw Voorlichtingsdienst was Eemland. Rijk en Stijn zijn toen in Soest gaan wonen. Daarna werd Rijk overgeplaatst naar Gooi en Vecht en gingen ze in Bussum wonen.
Beledigd en niet uitgenodigd
Na het huwelijk van Rijk en Stijn ontving de vader van Stijn, de heer Schimmel, een brief van een lid van de familie Schimmel. In deze brief werd aangegeven dat zij beledigd waren dat zij niet waren uitgenodigd voor het huwelijksfeest. Zij spraken er ook schande van dat de dochter van de Kerkmeester (de vader van Stijn), tijdens deze huwelijksvoltrekking haar varkenspootjes waren te zien (haar blote benen). Ze hoorde toch minstens, als je een fatsoenlijk mens was, een lange jurk te dragen en “geen korte jurk”. En dat voor een dochter van een Kerkmeester!
De naam Daatzelaar en Daatselaar
De naam Daatzelaar werd door de jaren heen overigens op vele manieren geschreven: Daatselaar, Daatzelaar, Dasselaar en Daselaar, om maar wat voorbeelden te noemen. Daatzelaar en Daatselaar werden in deze Baarnse katholieke tak echter het meest gebruikt.


Opoe Daatselaar
Opoe Daatselaar (Cecilia Daatselaar - Verhoef) wilde geen honderd worden. Ze woonde toen op Zandvoortweg 30. Ze vertelde dat ze dat maar niets vond. Een burgemeester op bezoek zag ze ook niet zitten. Op haar 98e is Opoe verhuisd naar een bejaardencentrum in Achterveld. Op haar 99e verjaardag kreeg ze 99 rode rozen en 1 witte roos. Toch is ze net geen 100 jaar geworden. Ze is geboren op 9 april 1885 en overleden op 9 maart 1985. Op de foto rechts ziet u Opoe met haar zonen en schoondochters op 9 april 1984.