maandag 21 november 2022

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas

 Door Ed Vermeulen


In mijn jeugd en mogelijk ook in de uwe een veel gezongen lied: noem het maar een vaderlandse tophit. U herinnert zich ongetwijfeld de spectaculaire tekst:


De paden op, de lanen in, 
vooruit met flinke pas
Met stralend oog en blijde zin
En goed gevulde tas
De Zonne lacht ons vrolijk toe
Ons groet der vooglenzang
En wij worden vast niet moe
Al wand’len w’uren lang
Tra-ta-ta-ta bom, bom, ...


We bleven zingen en we sjouwden wat af! Ik geef het nu na al die jaren eerlijk toe: ik ging voor de goedgevulde tas. Nog voor we al wandelend, met flinke pas, het Baarnse Bos hadden bereikt was de mijne al leeg! En geen Generaal of Spoorzicht in de buurt waar die bijgevuld kon worden! Wat w’uren lang wand’len was ging toen volledig aan mij voorbij! In het hier en nu is wandelen opnieuw een ’hot topic’ en zelfs meer dan dat. We mogen, nee moeten, zelfs wandelen en tegelijkertijd van kunst genieten. Waar dan? Duidelijke zaak, in ons eigen Baarn. Hoe dan? Eigenlijk heel simpel: volg het Geheugenvanbaarn.nl driestappenplan: 

Affiche Historische Kring Baerne voor de tentoonstelling Kunst, stap voor stap.
(Historische Kring Baerne)

Stap 1: U bezoekt de door de Historische Kring Baerne met veel zorg en liefde voor historische details ingerichte tentoonstelling ’Kunst, stap voor stap’ om vervolgens op pad te gaan (de paden op, de lanen in!) Lopen door Baarn en ommelanden tegelijkertijd genieten van alle zich in de openbare ruimte bevindende kunst. Stevig doorstappend of slenterend, u bepaalt het tempo. U kijkt van links naar rechts, omhoog en omlaag. Niet te lang natuurlijk, voordat u het weet struikelt u bij het luisteren naar de ’vooglenzang’ over een opgedrukte boomwortel of losliggende tegel!

Deze kunstwerken kunt u tijdens uw wandeling tegenkomen.
Met de klok mee: Staand vrouwtje van Jan Broerze, Bokspringende Arlecchio van Arie Teeuwisse, Cupido met dolfijn, kunstenaar onbekend, Concentrische Schillen, replica van werk van M.C. Esscher en Drinkend Paard van Pieter d'Hont.
(Geheugenvanbaarn.nl / Wikipedia)

Denkt u uitgewandeld te zijn, zingen we inmiddels al het volgende lied: En we gaan nog niet naar huis
Nog lange niet, nog lange niet
En we gaan nog niet naar huis
Want moeder is niet thuis 

Ondanks het feit dat mijn moeder wel thuis was, gaf ik aan deze oproep gehoor om pas heel laat, het was al donker, op weg naar huis te gaan. Dat heb ik geweten! Een boterham met tevredenheid werd mijn deel en met blote voeten naar bed. 

De trilogie: Vandaag is morgen alweer gisteren, deel 1, 2 en 3.
(Geheugenvanbaarn.nl)

Stap 2: Wat dacht u van een wandeling langs alle in onze boeken Vandaag is morgen alweer gisteren, inmiddels drie in totaal, beschreven panden, objecten en kunstuitingen. Nou ik verzeker u, als u nu begint, wandelt u aan het eind van dit jaar nog steeds (met flinke pas?). 

Deze monumentale villa’s en gebouwen komt u tegen bij uw wandeling door de verhalen in het boek:
Vandaag is morgen alweer gisteren deel 3.
Met de klok mee: Voormalig Badhotel, Eethuijs De Generaal (voormalig buurtstation), Villa Veltheim, Leestraat 12, Spoorstraat 2.
(Geheugenvanbaarn.nl)

Mocht u deze monsterklus geklaard hebben, en het is inmiddels half december: wandelt u gerust verder. Kerst is immers in aantocht. Want horen wij al niet het lied:O Kersnacht, schooner dan de daegen
Hoe kan Herodes ’t licht verdraegen
Dat in uw duisternisse blinckt 

Woorden die het naderende kerstfeest omlijsten en na al die eeuwen nog niets aan sterkte hebben ingeboet. 

De kerstsfeer proeven tijdens een wandeling langs de kerststallen.
(Foto's: Gerard Adolfse)

Stap 3: De Kerststallenroute wacht inmiddels op u. Weliswaar niet zo lang als het vijfhonderd kilometer lange Pieterpad, niet te verwarren met het nu in onmin geraakte Pietenpad, maar toch een wandeling van in totaal ongeveer vijf kilometer. Inmiddels voor de 27e keer brengt deze route u langs meer dan ruim 300 prachtige kerststallen, verspreid over vele lanen en straten in Baarn.  U heeft de tijd tot en met 6 januari 2023. Aansluitend is een welgemeend ’Gelukkig Nieuwjaar’ dan ook zeker op zijn plaats. Klik hier voor een sfeerimpressie van de route uit 2017.

In stille verwondering
(betuwekids.nl/kerststallenroute)

Wandelen, kunst kijken, genieten van ons mooie Baarn en de kerstgedachte. Wat let u? de paden op, de lanen in! 

Dit verhaal (aflevering 107) verscheen op maandag 21 november 2022 
in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Vandaag is morgen alweer gisteren (bruggetjes naar vroeger)’

Deze rubriek is een samenwerking tussen de Historische Kring Baerne en Geheugenvanbaarn.nl    Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u Geheugenvanbaarn.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Geheugenvanbaarn.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten