donderdag 17 mei 2012

Energieleveranciers van toen in Baarn (3)

Een vrachtwagen van brandstofhandel De Ruiter uit Soest
Al eerder plaatsten we twee stukjes over oude energieleveranciers in Baarn. Die stukjes gingen met name over brandstofhandelaar De Ruiter in Baarn. Deze stukjes vindt u hier en hier.
In het tweede stukje meldde ik al dat in Soest aan de Nieuwstraat nog steeds een brandstofhandelaar De Ruiter te vinden is. Eigenaar is Anthonius Maria (Anton) de Ruiter, zoon van Willem Anthonius de Ruiter en Maria Gijsberta Theodora de Bruijn. Tijd voor een bezoekje aan Anton, in de hoop op meer informatie over de oude firma De Ruiter. Bij mijn bezoek was ook moeder Riet de Ruiter-De Bruijn thuis. Dat was natuurlijk mooi, want zij kon ook veel uit haar herinneringen vertellen.

Brandstofhandel de Ruiter aan de Nieuwstraat in Soest
Al snel werd duidelijk dat er bij brandstoffenhandel De Ruiter in de afgelopen jaren veel veranderd is. Handel in stookolie en kolen is er vrijwel niet meer. Kolen nog een beetje, maar er wordt nu met name gehandeld in hout voor de open haard of potkachel. Achter op het terrein en in de loods staan vele pallets openhaardhout. "De handel is geen vetpot, maar we kunnen het hoofd boven water houden", vertelt Anton. "Voor de handel in kolen heb ik nog steeds een paar oude adresjes die mij als klant weten te vinden, maar het worden er steeds minder. Eén van mijn vaste klanten voor kolen is Flip Koffrie uit Baarn", vertelt hij. Flip Koffrie kennen we natuurlijk allemaal in Baarn. Flip dreef jarenlang samen met zijn broer de brandstoffenhandel Koffrie op de Oosterhei in Baarn.

Lambertus de Ruiter (1866-1951)
grondlegger van het bedrijf
Anton kwam als vanzelf te werken in het bedrijf van zijn vader Wim. Na de dood van zijn vader in 1996 zette hij de handel voort op dezelfde plek aan de Nieuwstraat op nummer 14. Vader Wim volgde ook al zijn vader op. Dat was Anthonius de Ruiter (1895-1980) echtgenoot van Maria van Hagen. Ook Anthonius dreef zijn handel in Soest op dezelfde plek. En als u denkt dat Anthonius de grondlegger was van het bedrijf, dan heeft u het mis, want dat was zijn vader Lambertus de Ruiter, dus de betovergrootvader van Anton jr. die nu het bedrijf runt.
De oude Lambertus (1866-1951) had zijn bedrijf in Baarn. Hij was getrouwd met Gijsberta Rosweij. Niet alleen zijn zoon Anthonius werd brandstoffenhandelaar, maar ook zijn zoons Teunis (Teus) en Reinier Jozephus (Reyer) de Ruiter werden brandstoffenhandelaren. Teus en Reyer vestigden zich in Baarn langs het spoor achter waar nu restaurant "De Generaal" te vinden is. Maar dat las u al in ons eerste stukje.Knecht Jan van Bruggen en Anthonius de Ruiter (1895-1980)
Natuurlijk vroegen we of er ook oude foto's waren van het bedrijf, en gelukkig toverde moeder Riet een grote doos met prachtige foto's te voorschijn die wij gretig onder de scanner legden om vast te leggen voor onze site. Zelfs een foto van de grondlegger, de oude Lambertus de Ruiter, ontbrak niet. In dit stukje worden wat foto's getoond, maar later worden in onze beeldbank nog meer foto's geplaatst. Natuurlijk zijn we Anton en moeder Riet heel erg dankbaar voor hun gastvrijheid en voor het prachtige oude beeldmateriaal dat ze ons ter beschikking stelden.

Wim de Ruiter (1926-1996) met zijn echtgenote Riet met hun kinderen.
Heeft u ook nog oud beeldmateriaal of oude verhalen over brandstofhandelaren in Baarn? Laat het ons dan alstublieft weten!!


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.