maandag 21 mei 2012

De haan op de toren van de Pauluskerk geplaatst

Frederik Hendrik van Klaarwater
1905-1978
Ons laatste bericht ging over de droevige geschiedenis van pater-missionaris Bernardus Johannes van Klaarwater. Bernard van Klaarwater kwam uit een grote familie. Zijn halfbroer was de bekende aannemer Frederik Hendrik van Klaarwater. Hij volgde zijn vader op in het aannemersbedrijf aan het Melkpad in Baarn. Vele panden in Baarn en omgeving zijn door zijn bedrijf gebouwd.
Villa in Baarn met op de achtergrond
de Pauluskerk op de Brink
Mevr. E. Sierink-Van Klaarwater uit Soest stuurde ons deze foto. Een mooie oude foto van een stukje van een villa in Baarn met op de achtergrond de toren van de Pauluskerk op de Brink. Leuke foto, maar op zich niet bijzonder zult u zeggen, totdat we gaan inzoomen op die toren.


Als we inzoomen op de toren wordt duidelijk dat er een steiger halverwege de toren geplaatst is en daarop een ladder, en op die ladder daar staat iemand! Eén ding kunnen we vaststellen: deze persoon op de ladder heeft geen hoogtevrees!

Wie deze persoon is en wat hij daar aan het doen is wordt duidelijk als we nog een foto bekijken die mevr. Sierink heeft toegestuurd. Het is de aannemer Frederik Hendrik van Klaarwater die de haan op de toren van de Pauluskerk plaatst. In zijn handen heeft hij de haan die op de toren van de kerk moet worden geplaatst. Deze foto is genomen op de toren van de kerk. Kijk eens achter Van Klaarwater hoe hoog hij staat. En kijk eens hoe groot die haan is, dat moet een flinke klus geweest zijn om die haan in je eentje die ladder op te krijgen. Respect!

Frederik Hendrik van Klaarwater op de toren van de Pauluskerk.
In zijn handen heeft hij de haan die hij op de toren moet plaatsen
Graag willen we weten wanneer deze foto's genomen zijn. Als ik de leeftijd van dhr. Van Klaarwater moet schatten, denk ik dat hij op deze foto rond de dertig jaar oud is. Dat zou betekenen dat de foto in de jaren dertig van de vorige eeuw is gemaakt. Wie weet het precies?
De haan op de toren anno 2012

Vandaag ben ik ook nog even naar de Brink gefietst, eens kijken of ik met een zoomlens een foto kan maken van de haan op de toren. Hier ziet u het resultaat. Volgens mij is dat nog steeds dezelfde haan die Van Klaarwater destijds op de toren geplaatst heeft.
Tot slot heb ik er een oude luchtfoto van de Brink bijgezocht om te kijken waar de foto met de villa op de voorgrond precies gemaakt is. Helemaal kom ik er niet uit, maar zo te zien is de foto vanaf een dak genomen of vanaf de eerste verdieping van een woning. Zou het kunnen zijn dat de foto gemaakt is vanaf het dakje bij de rode pijl? Wie het weet mag het zeggen!

Een luchtfoto van de Brink uit 1924. Stond de fotograaf op het dakje
met de rode pijl?
Op dit bericht is inmiddels aanvullende informatie beschikbaar. Klik hier om die informatie te lezen.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.