zondag 5 februari 2017

Baarnse gelukzoekers naar Bergen

Mees Ravenhorst en Frits Zeiler

door Eric van der Ent


In 2013, dus alweer vier jaar geleden, schreef ik een aantal stukjes over Baarnaars naar wie een straatnaam vernoemd is. In die serie kwamen ook twee straatnamen in Bergen (NH) aan bod. In dat artikel schreven we over Baarnaar Christiaan Fredrich (Frits) Zeiler. Zijn vader kennen we van het bekende hotel Zeiler aan het Stationsplein tegenover het Station in Baarn. Zoon Frits was al werkzaam geweest in diverse hotels in Europa, maar in 1907 ging hij zijn geluk beproeven in Bergen aan Zee. Hij stichtte daar café-restaurant Nassau, eerst met één hotelkamer, maar al na een aantal jaren was het een florerend groot hotel met meer dan 100 bedden. In zijn kielzog kwam Baarnaar Mees Ravenhorst (1883-1962) mee naar Bergen. Mees werkte als huisbewaarder en huisknecht voor Frits Zeiler. Hij wordt beschouwd als de eerste permanente bewoner van Bergen aan Zee. Naar beide heren is een straat vernoemd in Bergen aan Zee. De C.F. Zeiler Boulevard en de Baan van Ravenhorst. Klik hier voor het volledige verhaal.

Het imposante Nassau-hotel in Bergen aan Zee van Frits Zeiler

Frits Zeiler vertrok dus in 1907 naar Bergen aan Zee. Een gewaagde beslissing, want op moment stelde Bergen aan Zee nog niets voor. De touristen moesten de plek nog ontdekken, maar Frits was ervan overtuigd dat, als hij daar een hotel zou stichten, de toeristen daar in drommen naar toe zouden stromen. En gelijk had hij! Hij maakte zijn dromen waar en maakte er een zeer succesvol hotel van. In die beginperiode tipte hij ook zijn oude schoolvriend Hendrik Dijs (1884-1961). Hij wist hem ervan te overtuigen dat hij zich ook in Bergen moest vestigen, want daar lag de toekomst! Daar kon hij geld verdienen.

Hendrik Dijs (1884-1961) was een geboren Baarnaar, zoon van groentehandelaar Frederik Dijs en Johanna Hamer. Hendrik had het bakkersvak van zijn oom (broer van moeder Johanna) Frederik Jan Hamer (1861-1926) geleerd. Frederik Jan had zijn bakkerij aan de Oosterstraat in Baarn. Hendrik kon zich in die tijd ook in het bakkersvak bekwamen op de kazerne waar hij zijn dienstplicht moest vervullen. Toen Frits Zeiler aan Hendrik beloofde dat bij het brood, de koek en het gebak, benodigd voor zijn hotel, bij Hendrik Dijs zou bestellen, als hij zich in Bergen zou vestigen, was hij overgehaald. In 1908. Nog voordat hij met Anna Aleida Veldwijk getrouwd was, vestigde Hendrik zich aan Dorpsstraat 11 in Bergen, schuin tegenover de katholieke kerk, en begon daar zijn banketbakkerij. Een dapper besluit, want op dat moment waren er al vier bakkerijen in Bergen te vinden. Zaten ze daar wel te wachten op nog een bakkerij? Een jaar later trouwde hij Anna Aleida.


Een advertentie van Hendrik Dijs. De namen Dijs en Deijs worden
vaak door elkaar gebruikt zoals vroeger vaak het geval was.
Toen Hendrik dus in Bergen startte had hij dus in ieder geval één klant, en wat voor een! Zijn vakmansschap stond borg voor kwaliteitsprodukten. Dat moest wel, want vriend Frits stelde hoge eisen. Al snel verwierf hij een goede naam bij steeds meer Bergenaren, pensions en horecabedrijven, die eveneens tot zijn vaste klantenkring gingen behoren. Steeds meer toeristen bezochten 's zomers de badplaats. De zaken gingen voorspoedig.

In 1937, kort voor de Tweede Wereldoorlog, braken er moeilijke tijden aan. Hendriks echtgenote Anna Aleida Dijs-Veldwijk stierf in dat jaar. Zij mocht slechts 55 jaar oud worden. Alsof dat nog niet genoeg was, moest het gezin Dijs in 1943, zoals zoveel andere Bergenaren, onder druk van de Duitse bezetter, het dorp verlaten. Na de bevrijding in 1945 zette Hendrik zijn banketbakkersbedrijf voort, maar Niek Baltus, die vanaf mei 1945 bij Hendrik in dienst was gekomen, kocht het bedrijf een jaar later.

De sloop van de voormalige bakkerij van Dijs.
Het pand aan Dorpsstraat 11, waar de bakkerij van Hendrik Dijs te vinden was, is inmiddels verdwenen. Het is gesloopt nadat het door een omvallende boom getroffen werd.

Het idee en veel informatie voor dit verhaal zijn afkomstig van Peter Dijs, De Bilt.
De informatie in dit artikel is gedeeltelijk afkomstig uit de Bergense Kroniek, april 2009 van de Historische Vereniging Bergen (NH) met vriendelijke toestemming van Sjoerd Boersma.


Eric van der Ent











Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn verhalen? Kom in aktie en stuur ons uw oud Baarn verhaal!