maandag 4 februari 2019

Koetsen, koetsiers en palfreniers in Baarn

Dit is Evert Kroon (1858-1928), zoon van Hendrik Kroon en Hendrikje van Essen
Ik kan me voorstellen dat mensen in de beginjaren 1900 stil gingen staan als er een prachtige automobiel langs kwam. Men was immers alleen transport per benenwagen, fiets of paard en wagen gewend. Had je wat meer geld dan bezat je een koets. Die bestuurde je dan niet zelf. Kon je een koets of rijtuig betalen, dan nam je ook een koetsier in dienst. Zo werden vele Baarnaars koetsier. In onze database met gegevens uit oude adresboeken kunt u ook zoeken op beroepen. Zoekt u op het beroep koetsier, krijgt u maar liefst 61 resultaten.  Niet verwonderlijk, want na het aanleggen van de spoorlijn langs Baarn, kwamen zich vele rijke Amsterdammers naar Baarn om zich daar in de zomermaanden te vestigen. Er was werk voor koetsiers, palfreniers, tuinlieden, huishoudsters en andere werklieden.

Koetsen en rijtuigen gestald bij Schouten in de Hoofdstraat in Baarn
Ook de leden van het koninklijk huis bezat vele koetsen en rijtuigen. Als de koningin moeder Emma haar ritje door het Baarnsche Bos of door Baarn maakte, was het de bedoeling dat men langs de weg stil ging staan, hoed afnam en de blik naar de grond richtte. Het was ongepast om haar aan te gaan staren, laat staan aan te spreken. Op het paleis moeten dan ook vele koetsiers, palfreniers, stalknechten in dienst zijn geweest.
Baarn kreeg ook zijn stalhouderijen. Een hele bekende stalhouder was Ambrosius aan de Amalialaan. Maar ook de grotere hotels hadden hun eigen stalhouderij. Het leek me leuk om bij dit stukje wat oude foto's van koetsiers, koetsen, palfreniers en stalhouderijen te plaatsen.
Ook deze foto is gemaakt bij de boerderij van Schouten in de Hoofdstraat. Op het rijtuig dhr. Wurfbain
Ook de laatste rit ging soms met een koets, als je het kon betalen tenminste. Dit is waarschijnlijk de uitvaart van Dirk Hovius (1874-1944)
Op deze foto een rijtuig met leden van de familie Hauschildt-Klatte, bewoners van villa Alta bij de Sophialaan / Altalaan. De foto moet tussen 1900 en 1910 gemaakt zijn.
Een prachtige foto gemaakt door Adriaan Boer, gemaakt rond 1900. Een optocht door Baarn. Op het vaandel staat "Fanfare Crescendo Baarn, opgericht 1894".  Daarachter een mooi versierde koets.
Nog zo'n mooie foto van Adriaan Boer, waarschijnlijk van dezelfde optocht. Deze foto is gemaakt in het Amaliapark, op het stationsplein. Achter de ereboog ziet u het hek dat nog steeds op het Stationsplein te vinden is.
Bij het station in Baarn. Een traktatie aan koetsen en rijtuigen. Deze foto is ook gemaakt door Adriaan Boer, begin vorige eeuw

Geplaatst door L.J.A.Bakker

1 opmerking:

  1. Jammer maar ik mis b.v. de foto o.a. in dit is Baarn van mijn opa als vervoerder van marktgoederen met paard en wagen genomen in het Melkpad bij zijn boerderij.
    Deze foto is ook in het bezit bij deze hoog gewaardeerde site.

    BeantwoordenVerwijderen