vrijdag 8 juli 2022

Hotel Velaars en de Hema

Hierbij twee plaatjes van een gebouw op de Brink, dat in de loop der jaren ook een grote verandering heeft ondergaan, zowel uiterlijk als inwendig. Op de linker oude foto ziet u het deftige hotel "Velaars" op de hoek van de Brinkstraat. Zij het weten kunnen, vertelden mij, dat in dit hotel zo rond de eeuwwisseling de voorname families uit den lande en ook wel uit het buitenland logeerden. Op het terras hadden dan ook alléén toegang zij, die in het hotel verblijf hielden. Later veranderde dit, toen het hotel in andere handen kwam en "Central" werd gedoopt. 



Vele Baarnaars herinneren zich met genoegen hoe zij op het terras, onder het genot van een verfrissing, op zomermaanden zaten te luisteren naar een concert van "Crescendo" of een andere muziek of zangvereniging, die optrad in de muziektent op de Brink, tegenover het hotel. Maar meer nog hadden ,,Velaars zowel als "Central" in het begin van deze eeuw waaruit de oude foto dateert - bekendheid in en buiten Baarn door zijn concertzaal, welke zich achter het hoofdgebouw bevond, met een ingang aan de Brinkstraat. Alle plaatselijke uitvoeringen en andere evenementen werden daar gegeven en ook gezelschappen en artiesten van buiten Baarn traden in deze zaal op. In het jaar 1922 werd de zaal echter door brand verwoest. 

In Nieuwe Tilburgse Courant  van 20 februari 1922 lezen we het volgende bericht:

"BAARN, 18 febr. Na afloop van gehouden bal-masqué ontstond hedennacht door tot nu toe onbekende oorzaak, omstreeks vier uur brand in de concertzaal van Hotel "Central" op de Brink te Baarn, eigenaar dhr. Olböter. In een oogwenk had het vuur het karakter aangenomen van een vlammenzee, zodanig in omvang, dat aan blussen niet te denken viel. Onder commando van onder-brandmeester Van Leersum werd het vuur met 5 stralen op de waterleiding aangepakt. De concertzaal met meubilair als vleugel, piano, orgel, kleding, ging totaal verloren, terwijl het gehele hotel bijzonder veel waterschade leed. Alles is verzekerd. De schade kon nog niet worden vastgesteld en is zeer groot."

De Hema  lang geleden

Bestond er in het begin nog een plan, om op dezelfde plaats (in het centrum van het dorp) een nieuwe concertzaal te bouwen, later zag men daar van af en kwam het “Musis Sacrum” er voor in de plaats. Het eigenaardige is, dat het gebouw nimmer is afgebroken, doch uitsluitend verbouwd. U ziet dit trouwens goed op de foto van de "Hema". Natuurlijk, het sierlijke "torentje" is verdwenen, evenals de ouderwetse dakvensters. Alleen: er is wel een gedeelte aan de rechterzijde afgebroken, waar voorheen het St. Nicolaasgebouw stond en waar nu de bibliotheek staat. Naast de Hema was een parkeerterreintje geprojecteerd plus een gelegenheid tot bevoorrading en een buitentrap. Dat ook hier de bomen moesten verdwijnen, die vroeger voor "Velaars" stonden, behoeft nauwelijks te worden vermeld.

Wilt u uw herinneringen delen, stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. 

Of een briefje aan: Baarnsch Geheugen Marisstraat 4, 3741 SK Baarn.