vrijdag 1 juli 2022

Weteringstraat 19a

 Bij een oppervlakkige blik op bijgaande foto's zal menigeen zeggen: .,Hé, wat is dat voor een gebouw in Baarn?" Doch bij een nadere beschouwing weet men het: Het Gebouw in de Weteringstraat. En onwillekeurig gaan dan de gedachten van vele oudere Baar­naars terug in de herinnering: ‘Ja, daar ging ik als kind op de zondagsschool bij mijnheer v.d. Dool", (die er naast woonde); anderen gin­gen er op gymnastiek bij mijnheer Dolman; weer anderen zeggen: ‘In dat gebouw heb ik jarenlang gezongen op "Halleluja", toen mijn­heer Wagenaar nog dirigent was". De jongelingsvereniging "Boaz" vergaderde er vroeger en de knapenvereniging. Toen "Calvijn" er nog niet was werden in Het Gebouw kerkdien­sten gehouden (ook weekdiensten) door de Hervormd Gereformeerden; .Johannes de Heer hield er zijn Maranatha-avonden, waarop hij samen met z'n vrouw de liederen zong, en ga zo nog maar door…. .


Weteringstraat met achterin de polder

Want Het Gebouw in de Weteringstraat was indertijd het verzamelpunt van heel het christelijk verenigingsleven in Baarn. Bijna 40 jaar lang heeft het als zodanig dienst gedaan na­melijk van 1892 tot eind 1929, toen het vervan­gen werd door het Gebouw voor Chr. Belangen in de Parkstraat. Het was tot stand gekomen op initiatief van de bekende dominee dr. H. H. Meulenbelt, die predikant was van de Ned. Hervormde Gemeente van Baarn van 1890 tot 1923, dus 33 jaar lang!

Zodra. ds. Meulenbelt in Baarn zijn intrede had gedaan, waren zijn eerste zorgen een geschikt Evangelisatie-lokaal te stichten. Op zijn initia­tief werd de "Vereniging tot behartiging van Christelijke Belangen" opgericht. Door vele giften was men reeds spoedig in staat tot het stichten van Het Gebouw over te gaan, vooral toen freule Faas Elias (van "Schoonoord") de benodigde grond aan de Weteringstraat koste­loos afstond.

Weteringstraat 19

De linker foto toont het gebouw toen Adriaan Boer er een opname van maakte. Uiterlijk is het nog niet veel veranderd, zult u zeggen. Alleen: het heeft thans een geheel andere bestemming. Na eerst jarenlang werkplaats van de heer Kerkhoven (schildersbedrijf) te zijn geweest diende het als opslagplaats van verpakkingsmateriaal van de fa.de Ruyter (de muisjesfabriek aan de d'Aulnislaan), terwijl het woonhuls wordt bewoond. Jaren geleden heeft Herma de Jong er nog een hoedenatelier gehad. Nu is het verbouwd in diverse woningen. Maar het opmerkelijke van de oude foto is wel, dat Het Gebouw toentertijd helemaal aan de rand van bet dorp stond: je kijkt zó de polder in! Thans is de Wetering­straat al jaren aan belde kanten bebouwd, het hele rooie dorp is er achter gekomen, om nog maar niet te spreken van de Schilderswijk en de Noordwijk. Maar Het Gebouw staat er nog!

Wilt u uw herinneringen delen, stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. 

Of een briefje aan: Baarnsch Geheugen Marisstraat 4, 3741 SK BAARN