vrijdag 11 november 2022

Antwoord van vorige week:

 Antwoord van vorige week:


1: Villa Berg en Dal,

2: Het Apostolische Genootschap. 

Villa Berg en Dal, is gebouwd op grond dat behoorde bij kasteel Groeneveld. Het terrein bestond uit hakhout en heideveld. Schrijver Jacob van Lennep kocht een stuk grond van de eigenaar van kasteel Groeneveld. 28 april 1841 laat Daniël Dijs een herenhuis en een burgerwoning bouwen. Bankier Hendrik Luden koopt op 1 november 1888 het herenhuis, na overleg met de gemeente, laat hij het huis afbreken en laat er een nieuw huis bouwen. Het ontwerp is van de architecten J.P.F. van Rossum en W.J. Vuyk, deze hebben ook Carré in Amsterdam ontworpen, de bouwer van de villa is de Baarnse aannemer W. van Doornik.

Cornelis Gerardus Veth, bewoner van villa Tjaco Mahé aan de Emmalaan koopt 28 juni 1916 Berg en Dal. De heer Veth is een Amsterdams industrieel, hij laat de villa verbouwen in de huidige staat. De heer Veth verkoopt de villa op zijn beurt aan Leendert Frits, die het op 1 juni 1954 verkoopt aan de Apostolische Genootschap voor de prijs van fl. 103.000.-. Het koetshuis dat bij de villa hoort staat aan de Guldenhoflaan.

Berg en Dal staat in een landschappelijk park met gazons, boomgroepen en een sterk verdiepte slingerende vijver, waardoor het huis nog imposanter lijkt te zijn. Rond het park staat een smeedijzeren hek, dat bij de ingangen is voorzien van fraaie stenen pijlers. Berg en Dal is een huis met twee bouwlagen onder een samengesteld dak. De plattegrond en de opstanden zijn asymmetrisch. De belangrijkste gevels zijn de voorgevel en de tuingevel. De voorgevel bestaat uit een middendeel van drie traveeën breed. De middelste travee bevat de ingang onder een zuilenportiek en wordt geaccentueerd door een trapgevel met klauwstukken. Rechts bevindt zich een aanbouw, daarachter is het halfrond uitgebouwde trappenhuis tegen de rechter gevel te zien. Links staat een overhoeks geplaatste hoektoren, die drie bouwlagen hoog is en is voorzien van een opengewerkte lantaarn onder een uivormige bekroning. De tuingevel heeft in het midden een tweelaagse vijfzijdige erker met een half kegelvormig dak tegen een trapgevel met klauwstukken. Rechts van deze erker is de inham op de begane grond tussen hoektoren en de erker opgevuld. Links van de erker is een veranda gezet. Op de verdieping zijn balkons gecreëerd boven de genoemde elementen naast de erker. De linker zijgevel (ten opzichte van de tuingevel) is asymmetrisch en heeft rechts een topgevel. Tegen deze gevel is onder een fronton decoratief reliëf aangebracht. Deze grote villa is een van de fraaiste voorbeelden van een huis in Hollandse neonrenaissancestijl. Deze neostijl komt tot uiting in kleine details als cartouches, maar ook in trapgevels met klauwstukken en bandwerk. De materialen zijn baksteen, natuursteen en pleisterwerk. Op de linker afbeelding zie u het ontwerp van de villa uit 1888. Op de rechter afbeelding ziet u de tuin van de villa (aug.-2022).

De winnaar van deze week is .............................................

Wilt u uw herinneringen delen? Stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com.

Heeft u geen internet? Stuur een briefje aan: Stichting Groenegraf.nl T.a.v. Baarnsch Geheugen Marisstraat 4 3741 SK BAARN

De open Haard

De voordeur vanaf binnen gezien