vrijdag 21 oktober 2022

Winkels en woningen in de Reigerstraat

 Het is 17 juli 1956

Het ontwerp

Nu de Zuid-Oostwijk haar voltooiing volgens het gemeentelijk uitbreidingsplan nadert, begint het hoog tijd te worden om de plannen inzake de vestiging van voorzieningsbedrijven in deze grote wijk, die binnenkort plm. 5000 zielen zal tellen, te verwezenlijken. In het uitbreidingsplan Zuid-Oost is aan de Reigerstraat een terrein gereserveerd voor de bouw van 8 winkelhuizen. Op verzoek van het Gemeentebestuur heeft de N.V. Bouwkas Nederlandse Gemeenten door architect D. Dondorp te Heemstede een plan voor de bouw van deze winkelhuizen laten ontwerpen. Als zich genoeg geïnteresseerden melden, dan zal reeds het komende najaar met de verwezenlijking van dit plan een aanvang gemaakt kunnen worden. Het ligt in de bedoeling in deze winkelhuizen een „koude” bakkerij, een textielzaak met in hoofdzaak kleinvakartikelen, een tabakszaak met annex postagentschap, een groentezaak, een kruideniersbedrijf, een drogisterij, een zuivelbedrijf en een slagerij te vestigen. Op de eerste plaats komen Baarnaars voor vestiging in aanmerking. Het plan voorziet in een z.g. 2% hoog bouw. D.w.z. dat boven de winkels de woonverdiepingen worden gebouwd en in de kap slaapgelegenheden worden geschapen.


Onder ieder winkel komt een ruim souterrain voor bergruimte. Zo komt bij iedere winkel de deur in 't midden en zijn aan weerszijden van deze deur ruime etalages geprojecteerd. De frontbreedte van iedere winkel bedraagt 6.22 m, de diepte 7.96 m. Natuurlijk zal de winkelier geheel vrij zijn in het indelen van zijn zaak. Achter de winkels komt een dienstweg, waaraan garages, plus twee woonhuizen geprojecteerd zijn. De eerste verdieping zal bestaan uit een ruime woonkamer (6.24 X 3.70 m) met balkon aan de voorzijde en een keuken (met werkbalkon) en een slaapkamer van ruim 3 x 3 m aan de achterzijde. Verder worden in de kap 3 slaapkamers (4.19 x 3.51 m; 3.74 x 3.06 m en 3.05 x 1.70 m) en een douche ondergebracht. 

De breedte der garages zal 2.50 m bedragen; de lengte van deze bijgebouwen zal variëren tussen de 6 en 7 meter. Kosten en financiering Met de bijkomende kosten zal ieder in staat gesteld worden een of meer der winkels te bouwen. De winkelhuizen kosten rond ƒ 40.000.—. Een kwart van dit bedrag (ƒ 10.000.— ) zal de gegadigde zelf ter tafel moeten brengen. Van de Bouwkas kan hij dan een hypotheek van ƒ 30.000.— krijgen. Zijn maandelijkse vaste lasten komen dan op plm. ƒ 200.—. Bovendien kan de gegadigde -— zo hij daar behoefte aan heeft — een inrichtingskrediet bekomen. Daarvoor zal hij zich moeten wenden tot het Algemeen Waarborgfonds voor de Middenstand. 

De Gemeente werkt er aan mee de winkels een royaal aanzien te geven door ruime trottoirs, die een breedte van 8 meter zullen krijgen. Daar het Rijk in de totale bouwkosten door middel van de Rijkspremieregeling, voor een behoorlijk percentage bijdraagt, wordt hier door het Rijk, de Gemeente en de Bouwkas voor jonge Baarnse middenstanders een kans geschapen om in het bezit van een eigen zaak te komen. Gaarne wijzen wij er de geïnteresseerden daarom op, dat zij zich vanaf Woensdag 18 Juli als gegadigden kunnen melden bij de secretaris van de plaatselijke Commissie voor het Bouwsparen, de heer H. M. Donkers, op het Gemeentehuis. De heer Donkers zal hen gaarne alle gewenste nadere inlichtingen over het bouwplan en de financiering verstrekken.

De huidige situatie