woensdag 18 juli 2012

Kunststeenfabriek "Ellesha" aan de Burg. Penstraat

Ellesha vermeld in het telefoonboek van 1961
Onlangs ontving ik een berichtje van dhr. G. Schaap uit Baarn. Hij schreef dat hij in zijn jeugd (vanaf eind jaren vijftig tot eind jaren zestig) in de burgemeester Penstraat woonde. Aan het eind van de straat was in die tijd een betonfabriek genaamd "Ellesha" te vinden. Dhr. Schaap herinnert zich dat er door het bedrijf granieten aanrechtbladen geproduceerd werden. Later is in het bedrijfspand de supermarkt Komart, later Coop en nu Supercoop gevestigd. Boven het bedrijf woonde het gezin Van de Veer. Dhr. Schaap was benieuwd of er nog wat te vinden was over het bedrijf, maar op internet is vrijwel niets meer te vinden over "Ellesha". Ik wil graag een poging wagen om te kijken of we via u meer informatie of misschien zelfs foto's van het bedrijf boven water kunnen krijgen. Helpt u mee?

In 1961 word het bedrijf op het adres Burgemeester Penstraat 67 vermeld als betonindustrie. Het leuke is, dat er bij geen gehoor twee personen gebeld kunnen worden: Dhr. J. Hanssen en dhr. J.H. Steinke. Als ik dan op de naam Hanssen zoek in adresboeken van Baarn uit 1948 en 1956 vind ik een J. Hanssen, granietwerker wonende op de Zandvoortweg 151 in Baarn. Dat moet de vermelde heer Hanssen zijn! In onze database met overleden personen vond ik een overlijdensbericht van Jacob Hanssen, op 72 jarige leeftijd overleden in 1981 en gecremeerd in Westgaarde, Amsterdam. Was  dit de granietwerker Hanssen?

De tweede naam levert nog wat gegevens op. J.H. Steinke woonde volgens dezelfde adresboeken aan de Mollerusstraat 14 in Baarn en was fabrikant van kunstgraniet. Bovendien woonde op Kerkstraat 40a nog een H.C.C. Steinke, fabrikant van kunststeen / kunstgraniet. Blijkbaar waren de heren Steinke eigenaar van de firma. In 1950 staat in het telefoonboek de naam Granitobedr. Ellesha op het adres Kerkstraat 40b vermeld. Blijkbaar dus naast de woning van de directeur. Ik kan me zo voorstellen dat in 1950 de entree van het bedrijf aan de Kerkstraat heeft gelegen en dat in de jaren zestig de ingang naar achterzijde aan de Penstraat gegaan is.
De vermelding in het telefoonboek uit 1950

Het blijft toch vreemd dat het bedrijf in de jaren vijftig en zestig talloze aanrechtbladen geproduceerd is en dat er nu niets meer over het bedrijf te vinden is. Kunt u ons meer vertellen, of heeft u zelfs foto's? Laat het dan alstublieft weten!

Het bedrijfspand van Ellesha aan de Burgemeester Penstraat, waar tegenwoordig Supercoop te vinden is
Klik hier voor het vervolg van dit verhaal


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten