zaterdag 21 juli 2012

Kunststeenfabriek "Ellesha" aan de Burg. Penstraat (2)

Nog maar een paar dagen geleden deed ik een oproep in ons blog voor meer informatie over de kunststeenfabriek "Ellesha" aan de Burgemeester Penstraat in Baarn. Inmiddels ben ik al veel meer te weten gekomen. Zoals ik in de oproep schreef vond ik in oude telefoonboeken de namen J.H. Steinke en J. Hanssen als contactpersonen bij deze fabriek. De oude adresboeken van Baarn leerde me dat Jacob Hanssen granietwerker was en J.H. Steinke was fabrikant van kunstgraniet. Bovendien stond er in die adresboeken ook nog H.C.C. Steinke, hij was ook fabrikant in kunststeen / kunstgraniet.

Ocrietfabriek N.V. bij Eembrugge, foto uit 1958

Met die namen kon ik dus verder puzzelen. Wat stamboomonderzoek via genlias.nl gaf al snel meer informatie over de heren Steinke. J.H. Steinke bleek Johan Herman Steinke te zijn. Geboren rond 1894 in Amsterdam. H.C.C. Steinke was zijn oudere broer Henri Christiaan Conrad Steinke, geboren in 1884 in Amsterdam. De broers waren zoons van Johann Heinrich Steinke en Marie Lucie Dövener. Vader Johann Heinrich is als stukadoor uit Döhlen, bij Oldenburg, Duitsland naar Amsterdam gekomen.



Begin vorige eeuw begint hij samen met zijn broer Gerhard Georg Steinke de "Eerste Amsterdamsche Electrische Fabriek van Kunstgraniet, Gebr. Steinke". Maar liefst twee vestigingen zijn er te vinden in Amsterdam: Fokke Simonszstraat 27-29-31 en 1e Jan van der Heijdenstraat 120. Beide vestigingen in hartje Amsterdam. Vrijwel alle zoons van Johann Heinrich kwamen in het bedrijf. Jaren later nam de firma Bruynzeel het bedrijf over en de productie werd overgebracht naar een locatie net buiten Eembrugge. De gebroeders Johan en Henri Steinke worden samen met Han van der Eerde directeur van het nieuwe bedrijf: Ocrietfabriek N.V.

De inschrijving van de Ocrietfabriek in het handelsregister





Han van der Eerde was tot dat moment al vertegenwoordiger bij Bruynzeel geweest. De naam Ocriet werd bedacht door Van der Eerde, geïnspireerd door het Engelse woord "concrete" (beton). Over de geschiedenis van de Ocrietfabriek is door  Rom van der Schaaf in samenwerking met Mathijs Witte een prachtig artikel gepubliceerd in  het tijdschrift van de Historische Kring Eemnes, editie 2010-4 en 2011-1.
Een kijkje in de Ocrietfabriek
Advertentie uit 1968
Aan het eind van de oorlog zijn de gebr. Steinke niet meer betrokken bij de Ocrietfabriek. De oudste broer, Henri, was al dik in de zestig en trok zich vanwege zijn leeftijd terug. Ook Johan trok zich korte tijd later terug, maar in 1948 begonnen zij in Baarn weer een eigen bedrijf in de Hoofdstraat 37 in Baarn, waar nu supermarkt Coop is, op de hoek van de Burgemeester Penstraat 67. Hun woonhuis aan de Kerkstraat 40a had achter een doorgang naar het bedrijf. Mede-eigenaren worden Jacob Hanssen, waarover ik in het vorige stukje ook al schreef, en buurman A.E. Ledoux, die op Kerkstraat 40b woonde. Ledoux staat in een adresboek van Baarn uit 1948 als granietwerker en in 1956 als Terrazzofabrikant geregistreerd. De naam die gekozen wordt, "ELLESHA", komt van de namen van de eigenaren LEdoux-Steinke-HAnssen, L spreek uit EL+Le van Ledoux. Omstreeks 1975 worden de activiteiten van het bedrijf beëindigd.

Zou het niet geweldig zijn als we nog een mooie foto van het bedrijf, of van de betrokken personen zouden kunnen plaatsen? Wie helpt ons daaraan?

Dank aan dhr. Rom van der Schaaf en Mathijs Witte voor hun mooie artikel in het blad van de Historische Kring Eemnes, dhr. Frits de Ruiter, Baarn voor zijn tips en informatie en dhr. Gerco Schaap, Baarn voor het idee voor dit verhaal.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.