zondag 8 juli 2012

Hollandia-drukkerij in Baarn

Maurits Esser (1876-1951)
Jarenlang was in Baarn aan de Dallaan de Hollandia-drukkerij vevestigd. De Dallaan kennen we tegenwoordig als de Beukenlaan. Het mooie gebouw van Hollandia is nog steeds in de Beukenlaan te vinden. Onlangs werd ik benaderd door dhr. R. Boelens uit Ter Aar. Zijn grootvader, Jan Boelens woonde aan de Eemnesserweg in Baarn en was werkzaam als letterzetter en drukker bij de Hollandia-drukkerij. Hij stelde ons een aantal prachtige foto's ter beschikking.

Directeur van de uitgeverij / drukkerij Hollandia N.V. was dhr. Maurits Esser. Hij werd geboren op 29 november 1876 te Haarlem als zoon van schrijver Isaäc Esser en Cornelis Wilhelmina Hovij. Maurits was aanvankelijk werkzaam in een boekhandel en werd in 1904 directeur van Hollandia. In 1929 nam hij "wegens omstandigheden" ontslag, en stichtte in Utrecht een grammofoonplatenhandel. Onder pseudoniem Gerard van Eckeren schreef hij romans en novellen. Als criticus was hij, eerst alleen en later samen met Jan Greshoff, redacteur van het maandblad "Den Gulden Winckel". Van 1939 tot 1942 schreef hij essays in het letterkundig tijdschrift "Groot-Nederland", onder andere over A. Roland Holst en Arthur van Schendel.
Een oude foto van het pand van de Hollandia-Drukkerij aan de Dallaan
De naam prijkte destijds op de gevel


Het gebouw aan de Beukenlaan waar eertijds de Hollandia Drukkerij gevestigd was
Op één van de foto's die dhr. R. Boelens ons ter beschikking stelde staat het personeel van Hollandia afgebeeld. Naar schatting is de foto rond 1920 gemaakt.
Het personeel van de Hollandia Drukkerij rond 1920
Klik op de foto voor een genummerde versie
Als u hier klikt krijgt u dezelfde foto te zien, waarop de personen genummerd zijn. Een aantal personen zijn herkend:

3. Leendert Cornelis Johannes van Sandwijk (1876-1957), letterzetter, zoon van Willem Jan van Sandwijk en Alida Maria van Duuren. Leendert werd later begrafenis-ondernemer in Baarn.
7. Gerrit Versteeg (zie hieronder)
8. Jan Boelens (1875-1956), letterzetter en drukker, grootvader van dhr. R. Boelens, zoon van Andries Boelens en Aaltje de Jong. Woonde aan de Eemnesserweg.
10. Maurits Esser (1876-1951), directeur, zie de beschrijving hierboven.

De overige personen zijn nog niet herkend. Hiervoor roepen we dus uw hulp in!

Den Gulden Winckel, een geïllustreerd maandschrift voor boekenvrienden
uitgegeven door de Hollandia-Drukkerij Baarn

In deze uitgave van "Den Gulden Winckel" uit 1927 is een artikel geplaatst waarin de geschiedenis van het toen 25-jarige blad beschreven wordt. In dat artikel zijn ook de foto's van L.C.J. van Sandwijk en J. Boelens afgebeeld. Zij zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de totstandkoming van het blad. Beide heren zijn ook te vinden op bovenstaande foto van het personeel van Hollandia.


Jan Boelens bij een nieuw machine bij de Hollandia Drukkerij
Dhr. R. Boelens kon ons nog een mooie foto sturen van zijn grootvader Jan Boelens. Op deze foto staat Jan Boelens afgebeeld bij een nieuw in gebruik genomen machine bij drukkerij Hollandia.Tot slot beelden we hierboven nog een artikel uit de Baarnsche Courant uit 1968 af. In het artikel wordt aandacht besteed aan dhr. G. Versteeg die bijna 50 jaar werkzaam is geweest bij drukkerij Hollandia. Op 28 januari 1918 trad hij daar als leerling-handzetter in dienst. Dhr. Gerrit Versteeg staat ook op de foto uit ca. 1920 (zie hierboven).

Met dit artikel in ons weblog heb ik een kleine aanzet gemaakt op de geschiedenis van de Hollandia-Drukkerij in beeld te krijgen. Het zou leuk zijn als u ons meer kunt vertellen over deze Baarnse drukkerij. Heeft u herinneringen, oude foto's, oude verhalen over deze drukkerij, neem dan alstublieft contact met ons op!

Update 20-10-2012:
Dhr. Rudy Versteeg kon ons aanvullende informatie verstrekken over Gerrit Versteeg. Gerrit is geboren op 17-1-1904 en overleden op 25-8-1976. Hij trouwde met Henriette Wilhelmina de Brij. Zij is geboren op 30-4-1915 te Rotterdam en overleden op 14-10-1999. Beiden zijn overleden in Baarn en gecremeerd in Utrecht. Rudy schreef dat Gerrit elke zondagavond de loodpot en de kachels met hem ging aansteken bij de Hollandia drukkerij. Die loodpot was onderdeel van de machine waaraan Gerrit werkte. Na zijn pensioen werkte Gerrit nog halve dagen totdat hij 69 jaar oud was. Toen moest hij vertrekken, omdat er een nieuwe machine kwam in plaats van de machine waar Gerrit aan werkte. Dat heeft hij nooit een plaatsje kunnen geven. Gerrit woonde aan de Eikenweg 29, dat hij huurde van loodgieter Breunesse. Daarna verhuisde hij naar de 'Reet van Bart', de Kastanjelaan 9. Zijn laatste jaren woonde hij in de Kemphaanstraat 38.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.