maandag 16 juli 2012

Joden niet gewenscht in Baarn!

Afgelopen zaterdag plaatsten we een foto in ons blog waarop een bord op de Stadhouderslaan, op de grens Baarn / Soest te zien is. De foto is gemaakt tijdens de tweede wereldoorlog. Op het bord was vermeld: "Joden niet gewenscht". Het bord was geplaatst in de richting van Soest. Blijkbaar vond de gemeente Soest in die tijd dat Joden niet gewenst waren.


In het stukje vroeg ik me gelijkertijd af, of bij binnenkomst in Baarn ook zo'n bord te zien was. Helaas kunnen we dat nu al bevestigend beantwoorden. Dhr. Martin Onclin stuurde ons deze foto.
De foto is gemaakt op de
Dit is het bord dat u rechts op de bovenste foto ziet
Hilversumsestraatweg op de grens met Hilversum, ter hoogte van Groot Kievitsdal. Rechts is nog net een glimp van het bord van Groot Kievitsdal te zien. Op het bord langs de weg is te lezen: "Gemeente Baarn, Beperkte bewegingsvrijheid voor joden". Iets mildere bewoordingen dus dan het bord op de grens met Soest, maar het kwam natuurlijk op hetzelfde neer. Overigens waren Baarn en Soest zeker geen uitzondering met het plaatsen van die borden. Vrijwel alle gemeenten in de omgeving deden hetzelfde.

Met dank aan dhr. M. Onclin voor deze foto. Op de prachtige website van dhr. Onclin, kunt u veel oud beeldmateriaal vinden van theehuizen aan de Soestdijkerstraatweg, waaronder Groot Kievitsdal. Klik hier om deze site te bezoeken.

Dan vonden we nog deze foto. Weet iemand waar de foto gemaakt is?
Deze foto is gemaakt bij de kastanjeboom op
het stationsplein in Baarn. Op het middelste
bordje staat "Voor Joden verboden"

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.