dinsdag 31 juli 2012

Treinrangeerder verongelukt bij station Baarn

Gijsbertus van Kesteren (1876-1931)
Het was een gevaarlijk beroep: treinrangeerder. Snuffelend door de oude kranten van vorige eeuw kom je regelmatig ongelukken met spoorwegpersoneel tegen. Met name treinrangeerders waren vaak slachtoffer. Zo ook op 24 januari 1931. Treinrangeerder Gijsbertus van Kesteren was bezig met zijn dagelijkse werkzaamheden op het spoorweg-emplacement bij station Baarn. Terwijl Gijsbertus op de treeplank stond van één van de rangerende wagens, botste hij met zijn hoofd tegen een plank aan, die als rijplank bij het lossen van cokes diende. De plank was men vergeten weg te nemen, en dat werd Gijsbertus noodlottig. Hij viel ernstig verwond van de wagen en overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Bron: Leeuwarder Nieuwsblad van 24 januari 1931
Gijsbertus van Kesteren werd geboren op 6 juli 1876 in Baarn, als zoon van schoenmaker (in de Leestraat) Gijsbertus van Kesteren en Anna Catharina Elisabeth Garnjobst. Hij trouwde op 13 juni 1906 in Baarn met Maria Klaver uit Bunschoten. Het gezin woonde in de Johannalaan in Baarn. Die straat is inmiddels verdwenen, maar lag parallel  aan de Eikenlaan, ongeveer op de plek waar nu de Essenlaan te vinden is.

Maria Klaver en Gijsbertus van Kesteren
De rouwkaart van Gijsbertus van Kesteren
In het krantenbericht wordt vermeld dat Gijsbertus een vrouw en enige kinderen naliet. Van kinderen heb ik echter geen bewijs gevonden. Ook op de rouwkaart wordt niet over kinderen gesproken. Maria Klaver verhuist na het overlijden van haar echtgenoot naar de Mauvestraat. In 1949 zou ook Maria komen te overlijden. Het echtpaar is begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn.

Gijsbertus van Kesteren was overigens niet de enige treinrangeerder in het gezin Van Kesteren-Garnjobst. Ook zijn oudste broer Hendrikus van Kesteren (1871-1945) oefende hetzelfde beroep uit. Van hem hebben we nog wat mooie foto's van zijn jubileum, helaas weten we niet precies wanneer dat jubileum was.
Hendrikus van Kesteren bij zijn jubileum als treinrangeerder bij de spoorwegen
Hendrikus van Kesteren (midden met bolhoed) bij zijn jubileum. Links naast hem zijn echtgenote Reintje Steunenberg
links zit hun zoon Gijsbertus, rechts zitten hun zoons Fredrik Jan en Karel van Kesteren
Achter hen staan de collega's van de spoorwegen. Blijkbaar was het dragen van snorren mode in die tijd


Met dank aan dhr. H. van Kesteren, Almelo voor de foto's en mevr. M. Duister-Van de Meent, Baarn voor de rouwkaart. Het krantenbericht is afkomstig van de website van de Koninklijke Bibliotheek.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten