maandag 30 juli 2012

Ierse persfotograaf op zoek naar muizen-etende Baarnaars

Muisjes, kinderen zijn er dol op!
In januari van 1938 was het een drukte van belang in Baarn. De wereldpers had zich verzameld om de geboorte van een nieuw Nederlands prinsje of prinsesje mee te maken. Op 31 januari werd prinses Beatrix geboren. Een Ierse persfotograaf die al weken voor die tijd in een hotel in Baarn verbleef, hoorde in de bar van het hotel van een eigenaardige Nederlandse gewoonte. Men vertelde hem dat het in Nederland een goed gebruik is om bij een geboorte aan beschuiten met muisjes te knabbelen. Dat was wat voor hem! Beschuiten zijn alom bekend in het buitenland, maar muisjes niet! Hij ging dus op inlichtingen uit en ontdekte na veel moeite de leverancier van dit gerecht, een Baarnse suikerbakker.


Cornelis (Cees) de Ruijter
(1903-1968)
De bakker, Cees de Ruijter, ontving hem met de grootste welwillendheid. Hij sprak wel geen Engels, maar begreep wel waar het om ging. Zijn muisjesvoorraaad had al eerder de belangstelling getrokken. Met enige trots wandelde hij met zijn gast door het fabriekje, toonde hem hoe de lekkernij wordt vervaardigd, liet hem het goedje proeven en deed alles wat hij meende te moeten doen om de fotograaf ter wille te zijn. Het verbaasde hem echter, dat de fotograaf geen enkele keer de camera richtte op de trommels en de voorraden. Hij keek maar rond en het was net alsof hij naar iets zocht, dat er niet was. Juist toen de fotograaf alweer wilde vertrekken, kwam plotseling de broer van de bakker binnenstappen. Dat was een uitkomst, want hij sprak Engels! Meteen was het tweetal druk in gesprek.

De Ier vertelde de broer dat hij alles leuk en aardig vond, maar dat hij eindelijk wel eens de kooien met al die muizen wilde zien. De bakker en zijn broer zette grote ogen op bij deze vraag. De laatste legde in een paar woorden uit, dat de muisjes, waarover men hem het een en ander had verteld, niet van vlees en bloed zijn, maar van anijszaad en suiker. Zo verdween tot grote teleurstelling van de fotograaf een legende omtrent de barbaarse gewoonte van het Nederlandse volk uit de wereld. Zeer terneergeslagen keerde de Ier terug naar zijn hotel.

Cees de Ruijter (rechts) bij paleis Soestdijk, biedt geboortemuisjes aan ter
gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten