donderdag 12 maart 2015

Grappige voorvallen brandweer Baarn deel 2

Leen Bakker met zijn geredde duif

Redding van een duif
Op 14 februari 1979 redden de korpsleden een duif van het gebouw aan de Amalialaan dat toentertijd in gebruik was bij Phonogram. De duif was met zijn pootjes vastgevroren op de rand onder aan één van de vele ramen in het gebouw. Nadeel bij deze redding was dat de ramen niet open konden. Vandaar dat de redding van buitenaf ondernomen diende te worden. Na enkele uren kon de geredde duif de vrijheid weer kiezen. Eind goed al goed.

De rechercheur in de rododendrons
Op het terrein van Kasteel Drakensteyn werd vaak in de avond geoefend. Daar was een buitenzwembad dat kon worden gebruikt als extra watervoorziening. Dit bad was op een redelijke afstand gelegen van de ‘brandhaard’ in kwestie. Voor de brandweer dringt de tijd altijd, dat stimuleert de creativiteit en leidt tot innovaties in het snel en kort uitrollen van slangen. Een hovenier weet dat een ‘rodo’ vaak hol is vanbinnen en daarom zou je er een slang dwars doorheen kunnen laten rollen. Om dat te doen gooi je de rol van je af en hou je het einde vast. De rol schoot dwars door de struik... en opeens was daar een gil van iemand in ware doodsnood en er klonk een luid gekraak van brekende takken. Daar vloog iemand uit de struik die zich was doodgeschrokken door de plots uit het niets aan rollende slang. Het was een beveiligingsrechercheur die een ‘te mooi’ observatieplekje had gevonden.
 
Superglad  
Eind jaren '60 kreeg de brandweer nieuwe nylon slangen. Dit was een grote verbetering ten opzichte van de oude onhan­delbare vlasslangen. Het nadeel was dat de nylon slangen nogal glad waren en bij het oprollen de neiging hadden om weer uit elkaar te gaan. Het was nodig om daar eens goed mee te oefenen. De zandstrook naast de Acacialaan was een beste plek en de brandweermannen gingen daar het donker met de nieuwe slangen aan de slag. Bij het oprollen vond een brandwacht de slangen wel superglad. Wat bleek ... hij had ook een paar hondendrollen mee opgerold!

Verkeerde zuinigheid
Eind jaren '30 was de A-Ford aan een nieuwe uitlaat toe. De commandant vond dit nog niet nodig, want een beetje lawaai tijdens de uitruk was niet verkeerd. Op een dag was er brand in het Baarnse Bos. Met veel lawaai reed de brand­weer met de A-Ford naar de brand in de buurt van de Grote Kom. Daar aangekomen moesten ze water halen uit de kom. Maar de spuit met de oververhitte uitlaat stond in het droge gras, dat hierdoor in brand vloog. Ook de spuit stond al snel in brand. De Baarnse spuitgasten moesten eerst hun eigen voertuig blussen en toen kwamen ze pas toe aan de brand. Na deze onfortuinlijke gebeurtenis werd de uitlaat van de A-Ford vervangen. Zo heeft de heer Berend van Hornsveld ons het verhaal verteld.
redden van een paard in de polder

Poederblusser
In het oude brandweergebouw was een gecombineerd magazijn- seinkamer- instructielokaal van tien vierkante me­ter. Voor één persoon was er een stoel, de anderen moesten staan. Er stond echter ook een poederblusser die vaak als zit­plaats diende. Tot iemand op een dag op de slagpen is gaan zitten en de blusser begon te spuiten. Het gehele magazijn zat onder de poeder.

Koeien redden
Tijdens een brandweeroefening op een boerderij was het de bedoeling dat er ook koeien gered moesten worden die op stal stonden. Een brandweerman ging geblinddoekt en met perslucht op de stal in. Hij benaderde een koe van achteren in een reddingspoging, en ineens vond hij het aan de voorkant van zijn lichaam vreemd verdacht warm worden. De man moest lopend naar huis omdat het verdacht warme de koeienvlaai was waarop de geschrokken koe hem had getrakteerd

Het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" is te koop voor een klein prijsje (€ 8,00). Kijk in onze webwinkel
Het Boek "Waarom Redden"

Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn

http://www.grijsvuur.nl

http://knipselsuitkranten.nl
http://ljabakker.magix.net/website#Startpagina

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en TwitterGeen opmerkingen:

Een reactie posten