donderdag 19 april 2012

Een Soester raadsel...

Peter Verweij stuurde ons deze foto. We weten helemaal niets, behalve dat deze foto waarschijnlijk in Soest is gemaakt. Op het gebouwtje staat Café Biliard, of staat er Café Eemland?

Vóór het gebouwtje staat een dame met zes kinderen. Natuurlijk willen we graag weten waar deze foto genomen is en wie de dame met de kinderen is. We schatten dat de foto ongeveer 100 jaar oud is.

De foto komt uit de nalatenschap van de moeder van Peter Verweij: Johanna Catharina Maria (Jopie) de Meij. Een beschrijving van het gezin waar Jopie de Meij uit komt vindt u hier.

Wie helpt?

Update 28-4-2012
Deze foto heb ik gestuurd naar twee heren met wie ik regelmatig contact heb, als het gaat om oud-Soest. Wim de Kam en Jan Veldhuizen. Dhr. De Kam heeft goede connecties met de Historische Vereniging Soest en Dhr. Veldhuizen is gewoon een onuitputtelijke bron als het gaat om de geschiedenis van Soest. Hij kent ook ongelooflijk veel oude Soestenaren.
Beide heren hebben hun best gedaan om te kijken of we meer te weten kunnen komen over deze foto. Uiteindelijk kregen we via hen een tip van de archiefassistent van de gemeente Soest, dhr. J.J. Piekema. Dhr Piekema gaf ons denk ik een goede tip. In de beeldbank van de gemeente Soest is een oude ansichtkaart te vinden van een doorkijkje in de Torenstraat. Rechts is de Neerweg te zien, met daarachter de oude kerk, links, op de hoek van de Stationsstraat, bevindt zich op Torenstraat 6 het koffiehuis "Café De Wacht", van uitbater J. van Kooij. In 1938 werd het pand gesloopt om plaats te maken voor een dubbel woon-/winkelpand waarin later bakker A.W. Dogterom was gevestigd.
Zien we hier links het pand dat we zoeken?
Afijn, als u naar de afbeelding van het koffiehuis kijkt, dan ziet u dat het houtwerk van de veranda grote overeenkomsten heeft met het houtwerk van "onze" foto. We zien te weinig van het pand om 100% zekerheid te hebben, maar volgens mij zou het kunnen dat dit het pand is dat we zoeken.

Kunt u ons meer zekerheid verschaffen, of bent u het niet met ons eens? Laat het ons alstublieft weten!


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

2 opmerkingen:

 1. eric,
  het voormalige hotel Eemland,dat eind zestiger jaren werd afgebroken in verband met de doortrekking van het nassauplansoen richting stadshouderslaan.een tekening van eemland heb ik ,en staat ineen boekje soest en soesterberg getekend en verteld.(leuke verhalen) alles rond 1900 en iets later. groetjes johan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johan,
   Hotel Eemland is het vrijwel zeker niet,dat zag er anders uit. Ik heb wat bruikbare tips gekregen. Dit weekend zal ik die tips op deze plek bekend maken.
   Groetjes,
   Eric

   Verwijderen