zaterdag 7 april 2012

Nalatenschap timmerman Vermeulen en aannemer Van Klaarwater

Soms komen er bij het onderzoeken naar Eemlandse families en het verwerken van beeldmateriaal kleine pareltjes op je pad. Dat hoeven niet altijd wereldschokkende gebeurtenissen te zijn, maar soms zijn kleine eenvoudige feitjes ontzettend leuk om te ontdekken.

Een plaat hout uit de voordeur van de Discotiek
Onlangs werd ik benaderd door Guido de Bruijn. Guido is een zoon van Adrianus Maria (Ad) de Bruijn (1938-2011) en Cornelia Aleida (Corrie) Berkhof (1939-2001). Misschien dat er bij de namen Ad en Corrie de Bruijn al een belletje gaat rinkelen. Dit echtpaar runde jarenlang de muziekhandel Discotiek in de Nieuw Baarnstraat. Guido liet ons een prachtig plakboek zien met de complete geschiedenis van de Discotiek, met vele foto's die in de loop der jaren gemaakt zijn. Hieraan zullen we zeker in de toekomst aandacht besteden, maar in het boek viel ons ook op een andere foto namelijk deze foto:

Als u op de foto klikt ziet u een vergroting. Dan ziet u een houten plaat met daarop de volgende tekst:
"Deze deuren zijn gemaakt door W.G. Vermeulen en C. Vermeulen den 25 Oktober 1939 tijdens de Oorlog Duitschland tegen Engeland en Frankrijk. Zandvoortweg 140 Baarn voor den Aannemer F. v. Klaarwater".

Een foto van het pand van de Discotiek in de Nieuw
Baarnstraat in de jaren zeventig, met de betreffende
voordeur
Blijkbaar is dit dus een foto van een deur, maar wat doet dit in een plakboek over de platenzaak Discotiek? Navraag bij Guido de Bruijn leerde ons dat deze plaat te voorschijn kwam bij de laatste verbouwing van de Discotiek in 1990. Toen de voordeur van de zaak verwijderd en uit elkaar gehaald werd kwam deze plaat hout te voorschijn. De tekst stond op de plaat aan de binnenkant van het onderschot van de voordeur.

Maar wie waren nu die Vermeulen en Van Klaarwater? In de oude adresboeken die op onze site te vinden zijn typten we het adres Zandvoortweg 140 in. Zo konden we zien dat op dat adres vroeger C.W. Vermeulen & Zn., Mach. Houtbewerker, gevestigd was. De op de plaat vermelde C. Vermeulen zal ongetwijfeld deze C.W. Vermeulen zijn.


De woning Zandvoortweg 140
Kort na het plaatsen van dit bericht in onze weblog kregen we het verlossende antwoord van twee zussen: mevr. Marijke Post-De Ruiter en mevr. Anneke Vos-De Ruiter. Zij vertelden dat deze timmerman C.W. Vermeulen hun grootvader is. Het betreft hier Cornelis Wilhelmus Vermeulen, geboren 7 mei 1891 in Baarn. Hij had inderdaad zijn werkplaats aan de Zandvoortweg 140 in Baarn. Cornelis trouwde op 9 mei 1921 in Bergh met Wilhelmina Petronella Messing. Het echtpaar vestigde zich aan de Zandvoortweg 140 in Baarn alwaar Cornelis zijn timmermansbedrijf begon. Achter de woning werd een werkplaats gebouwd. Uit het huwelijk werd op 22 oktober 1922 zoon Wilhelmus Gozewinus Gerardus Vermeulen geboren. Dat is dus W.G. Vermeulen die ook op de plaat vermeld staat. Wilhelmus kwam ook te werken in het bedrijf, en toen het voor vader Cornelis tijd werd om te stoppen met werken, verhuisde hij naar Acacialaan 25 in Baarn. Nog later vertrok hij met zijn echtgenote naar Zevenaar. Zoon Wilhelmus bleef op Zandvoortweg 140 en zette het bedrijf van zijn vader voort. Cornelis Vermeulen overleed in 1986.

De werkplaats van timmerman Vermeulen achter het huis
Mevrouw Anneke Vos-De Ruiter schreef tevens dat de timmermanswerkplaats nog steeds te vinden is achter de woning op Zandvoortweg 140. Wilhelmus Vermeulen leeft niet meer, maar mevrouw Vermeulen is net verhuisd naar verzorgingstehuis Santvoorde in Baarn. Nieuwsgierig geworden naar de werkplaats toog ik naar de Zandvoortweg, gewapend met fototoestel. Ik trof daar de woning in ogenschijnlijk verlaten toestand aan. Een bord "te koop" was geplaatst in de voortuin. Wetende dat mevrouw Vermeulen inmiddels naar Santvoorde was verhuisd, ging ik ervan uit dat de woning leeg stond en maakte wat foto's van het pand. Terwijl ik foto's maakte kwam er toch een mevrouw uit de woning. Natuurlijk was zij nieuwsgierig waarom ik foto's van de woning en de werkplaats maakte. Ik legde het verhaal over timmerman Vermeulen en de plaat hout uit de deur van de Discotiek uit, waarop deze mevrouw vertelde dat ze de dochter is van W.G.G. Vermeulen en dat ze tijdelijk in de woning woonde. Ze was midden in een verhuizing en over 2 weken moet het huis en de werkplaats leeg zijn. Ze vond het een erg leuk verhaal en vroeg of in soms achter het huis bij de werkplaats wilde kijken. Daar hing ook nog een bordje van het timmerbedrijf Vermeulen, dan kon ik dat ook fotograferen. Uiteraard sloeg ik dat aanbod niet af. Ik mocht zelfs een kijkje in de werkplaats nemen. Momenteel staan daar de spullen voor de verhuizing opgeslagen. Ze vertelde dat haar vader ook nog het timmerwerk aan de achterwand van de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat in Baarn verzorgd had.

Het bewijs is geleverd. Vermeulen had hier zijn werkplaats
"Mijn vader had wel vaker de neiging om verhaaltjes op zijn werk te schrijven", vertelde mevrouw Vermeulen. "Ik had vanmiddag nog een plaat hout in mijn handen, waarop hij ook een heel verhaal had geschreven, waar heb ik die plaat gelaten?", vroeg ze zich af. Terwijl ze dat zei, trok ze een plaat triplex uit de werkplaats te voorschijn en wat bleek: Het was de plaat die in de deur van de Discotiek had gezeten, dus de plaat hout waarvan u hierboven een afbeelding ziet! Hoe groot is de kans dat zoiets gebeurt??
We stonden elkaar even sprakeloos aan te kijken. Wat een toeval! Mevrouw Vermeulen gaf aan dat ze dit verhaal ook aan haar moeder zou vertellen. Ze verzocht me tevens om contact met haar op te nemen, want zij kan nog oude verhalen vertellen over het timmermansbedrijf en ze heeft nog oude foto's van der werkplaats in bedrijf. Ik wacht nu even af tot mevrouw Vermeulen met haar moeder heeft gesproken en dan maak ik een afspraak met haar. Dit verhaal krijgt dus nog een staartje!

Op de plaat staat vermeld dat de timmermannen Vermeulen de deuren gemaakt hebben voor aannemer F. van Klaarwater. Dit bedrijf kennen we ook. Die aannemer was een begrip in Baarn. Het betreft hier Frederik Hendrik van Klaarwater, geboren op 2-10-1905. Hij trouwde met Bernardina Helena Tijhuis. Van Klaarwater had zijn bedrijf aan de Melkweg 15 in Baarn.
Wij vinden dit verhaal leuk genoeg om te plaatsen, wij hopen dat u het ook een leuk verhaal vindt. Mocht u nog aanvullende gegevens of oude foto's van de bedrijven van Vermeulen en Klaarwater hebben, dan zouden we heel graag bericht van u ontvangen. Email evd.ent@gmail.com of telefoon 035-5420804.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen