dinsdag 17 april 2012

Energieleveranciers van toen in Baarn

Een wagen van Lambertus de Ruiter, grondlegger van
De Ruiter's Brandstoffenhandel. Op de treeplank zoon
Teunis de Ruiter. Deze vracht kolen was bestemd voor
de Duitse keizer, die destijds in Doorn woonde.
We kennen ze allemaal, de energieleveranciers van tegenwoordig. Nuon, Essent, Eneco, E.ON, noem maar op. Stuk voor stuk energie-reuzen. Maar vroeger had Baarn zijn eigen energie-leveranciers. In vroeger dagen waren dat Van Amerongen, Van den Berg, Dijs, Groenhuizen, De Jonge, Koffrie en Pasveer. Van een monopolie in de energielevering was zeker nog geen sprake, hoewel.... er had één handelaar wel een flinke vinger in de pap: De Ruiter's Brandstoffenhandel.

Het kantoor van de Gebr. T. & R. de Ruiter

Energielevering hield in die dagen nog met name levering van kolen en stookolie in. Grondlegger van brandstofhandel De Ruiter was Lambertus de Ruiter (1866-1951), zoon van Teunis de Ruiter en Dina Steenbeek. Hij vestigde het bedrijf op het terrein van het Centraal Spoor, dus achter het oude station, waar nu restaurant "De Generaal" is aan de Lt. Gen. Van Heutzlaan te vinden is. Veel van zijn zoons en kleinzoons gingen ook in de brandstoffenhandel, met als gevolg dat er overal in Baarn magazijnen met brandstoffen van De Ruiter ontstonden. Zelfs in Soest waren de brandstoffen van De Ruiter te verkrijgen. Met name de broers Teunis (Teus) en Reijer de Ruiter, zoons van de oude Lambertus, werden een begrip in Baarn als brandstoffenhandelaren.

De kolenloodsen van De Ruiter

Reijer de Ruiter op kantoor
De komst van de gasfabriek gooide roet in het eten. Baarn kreeg zijn gasfabriek in 1877, maar in die tijd vormde de fabriek geen bedreiging voor de kolen- en olieleveranciers. In 1903 nam de gemeente de gasfabriek over, maar het zou nog tot na de tweede wereldoorlog duren totdat gas in Baarn gemeengoed werd. Maar gas werd steeds populairder als brandstof en stookmiddel. Uiteindelijk bracht gas de doodsteek aan de brandstofhandelaren in Baarn. Lambertus de Ruiter, zoon van bovengenoemde Teunis de Ruiter, kwam ook in het bedrijf te werken en had het bedrijf ook wel willen voortzetten, maar door het gas, was er voor het bedrijf geen toekomst meer.


Lambertus de Ruiter kleinzoon van de oude
 Lambertus met B. van Bokhorst

Met dank aan mevrouw A.W.C. Vos-De Ruiter, Baarn voor de prachtige oude foto's van het bedrijf De Ruiter. Kunt u ons meer vertellen over brandstofhandelaren in Baarn, of heeft u meer oude foto's? Laat het ons dan alstublieft weten!
De Baarnse gasfabriek betekende het einde voor de lokale brandstofhandelaren
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.