vrijdag 27 april 2012

Energieleveranciers van toen in Baarn (2)

De brandstoffenhandel van Anton de Ruiter aan de
Nieuwstraat in Soest
Op 17 april j.l. hebben we in ons weblog een stukje geschreven over de energieleveranciers (lees brandstofhandelaren) van toen in Baarn. We hebben toen geconcludeerd dat de familie De Ruiter wel een flinke vinger in de pap had met vele vestigingen in Baarn en Soest. Met de komst van het gas was ging het snel berg afwaarts met de kolenboeren en ook de firma De Ruiter, met vele vestigingen in Baarn en Soest, moest het opgeven. Althans dat dachten we! Want wat schetst onze verbazing? Dhr. G. de Bruijn uit Lelystad mailde ons dat een neef van hem, Anton de Ruiter, nog steeds een brandstoffenhandel heeft in Soest, en wel aan de Nieuwstraat 14. Anton zette het bedrijf van zijn vader, Wim de Ruiter (1926-1996) voort, die het op zijn beurt weer over had genomen van zijn vader, Anthonius de Ruiter (1895-1980). En u raadt het al, de vader van Anthonius, Lambertus de Ruiter (1866-1951) was oprichter van het bedrijf. Over hem schreven we al in het vorige artikel.

Wim de Ruiter (1926-1996)
met dank aan dhr. G. de Bruijn voor de foto
Anthonius de Ruiter (1895-1980)
met dank aan mevr. A. de Jong voor de fotoVan deze laatste Lambertus stammen dus ook de Baarnse brandstoffenhandelaren af. Natuurlijk willen we ook meer weten over de De Ruiter's uit Soest en hun handel in brandstoffen. Helaas is voor hen het tijdperk van internet en email nog niet aangebroken, maar geen nood, dhr. De Bruijn heeft contact opgenomen met Anton, en we mogen een afspraakje maken om langs te gaan om Soest. De komende dagen zijn wat bijzondere dagen, door Koninginnedag en daarna een paar daagjes vakantie in Berlijn, maar als ik weer thuis ben zal ik een afspraak maken in Soest om te kijken of we wat meer te weten kunnen komen over deze Soester tak.

Intussen hebben we nog een mooie foto ontvangen van mevr. A.W.C. de Ruiter. Haar vader was de laatste de Ruiter in Baarn die de brandstoffenhandel van T. & R. de Ruiter (Teus en Reijer) dreef. De foto is genomen tijdens de laatste dagen van de brandstofhandel.
Lambertus de Ruiter (1923-2008)
met dank aan Mevr. A.W.C. de Ruiter voor de foto

Natuurlijk hier weer de oproep om meer informatie en beeldmateriaal in te sturen over brandstoffenhandel De Ruiter in Baarn en Soest. Maar ook beeldmateriaal en verhalen van andere brandstoffenhandelaren in Baarn is natuurlijk van harte welkom!!

Dit verhaal krijgt zeker nog een vervolg na mijn afspraak bij De Ruiter in Soest.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.