zaterdag 28 april 2012

Wie kent de bakkerijen in Baarn (2)

Op 16 april j.l. deed ik in ons weblog een oproep voor informatie en oud beeldmateriaal over bakkers en bakkerijen in Baarn. Daarop kregen we een aantal leuke reacties, dus even een tussenstand.
Bakkerij Schrijvers aan de Gaslaan in Baarn
Allereerst ontvingen we een berichtje van dhr. Co van Moorselaar uit Baarn. Zijn vader Jos van Moorselaar heeft gewerkt bij bakker Wim Schrijvers aan de Gaslaan in Baarn. Om precies te zijn was dat Willem Martinus Schrijvers (1920-2003). De foto die we van hem ontvingen moet rond 1937-1938 gemaakt zijn. Dhr. Van Moorselaar gaf ons ook de namen van de personen op de foto. Van links naar rechts zijn dat:

Willem Harskamp, een schoonzus van W.M.Schrijvers, Rijk Harskamp, Willem Martinus Schijvers, de echtgenote van W.M. Schrijvers, Jos van Moorselaar (dus de vader van Co van Moorselaar), en nog een schoonzus van W.M. Schrijvers.

Willem en Rijk Harskamp waren broers, zoons van Willem Harskamp en Aartje Hornsveld. Willem en Rijk kwamen ook uit een bakkersgeslacht. Vader Willem en grootvader Rijk Harskamp waren ook al Bakker. Willem en Rijk werkten dus voor Willem Martinus Schrijvers. Ook Jos van Moorselaar was in dienst bij deze bakker.

U ziet het al, namen van de enige personen kennen we niet, dus helpt u ons daaraan? Wat is bijvoorbeeld de naam van de echtgenote van Willem Martinus Schrijvers? Hoe heten de schoonzusters op deze foto?


Bakker Roskamp aan de Eemnesserweg
Bakker Nijenhuis aan de Oosterstraat
Verder kregen we nog een reactie van mevr. Karla Roskamp. Haar grootvader en overgrootvader waren bakker aan de Eemnesserweg. In ons vorige stukje plaatsten we al een foto van dat bedrijf, maar hier laten we nog even het pand zien aan de Eemnesserweg waar de bakkerij te vinden was. Bakker Jan Roskamp (1866-1942) begon daar zijn bedrijf.  Later volgden zijn zoons Friederich Wilhelm (Willem) Roskamp en Lambertus Roskamp hem op. Lambertus is grootvader van vaders kant van mevr. Karla Roskamp. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Ook de grootouders van moeders kant hadden een bakkerij. Dat waren Gerrit Jan Nijenhuis en Berendina Johanna Lenderink. Hun bakkerij was te vinden aan de Oosterstraat op de hoek met de Balistraat in Baarn. Tegenwoordig is daar een modern pand te vinden. Op de foto ziet u het echtpaar in de deur van de winkel staan.
Tot slot kregen we nog een berichtje van Erik Wegerif uit Ermelo. Hij herinnerde ons eraan dat eind 2010 een boekje verschenen is over 150 jaar bakkerij Wegerif. Aan het feit dat het boekje destijds uitkwam hebben we ook aandacht gegeven.Bakker Wegerif aan de Hoofdstraat

Bakker Diederik Frederik Wegerif (1841-1912) kwam in 1860 uit Apeldoorn naar Baarn om daar een bakkerij in de Hoofdstraat te beginnen. Zijn zoon Willem Jan Wegerif (1880-1945) nam rond 1910 de zaak over. Daarna volgde diens zoon Frits Wegerif (1915-1979) zijn vader op. Zijn zoon en opvolger Wim Wegerif (1939) verhuisde het bedrijf naar Harderwijk. Zijn broer Kees (1957) volgde hem weer op en opende ook vestigingen in onder andere Ermelo. Kees zal te zijner tijd worden opgevolgd door zijn zoon Corné. Zoals u ziet was het bedrijf een groot gedeelte van zijn bestaan in Baarn te vinden.
Diederik Frederik (Frits) Wegerif op de bakfiets omstreeks 1933

U ziet het, leuke reacties krijgen we binnen, maar we willen meer!! Laat het ons weten als u een leuk verhaal kent over onze bakkerijen in Baarn en natuurlijk is oud beeldmateriaal altijd welkom.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen