zaterdag 28 april 2012

Verzetsstrijder Bert Kleisen

Albertus Dirk Kleisen
Op 31 december werd in Baarn Albertus Dirk (Bert) Kleisen geboren, als zoon van Gerrit Kleisen en Maria van Ruler. Vader Gerit was kleermaker had een herenmodezaak in de Laanstraat in Baarn. Het verhaal van Bert Kleisen is een droevig verhaal. In de tweede wereldoorlog maakte hij deel uit van het verzet.
In de periode 1943-1944 hield Bert zich vooral bezig met de hulp aan geallieerde piloten. Hiervoor werd in Lage Vuursche een speciale schuilplaats ingericht, het Duikje. Later hield hij zich bezig met de opbouw van RVV-groepen in Leiden en den Haag. Er werden veel overvallen gepleegd op distibutiekantoren om aan bonnen en geld te komen voor de illegaliteit.


Het graf van Bert Kleisen op de Wijkamplaan in Baarn
Door verraad werd Bert (schuilnaam Rudi) op 13-10-1944 te Den Haag gearresteerd. Op 28-10-1944 werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Op 9 februari 1947 werd hij herbegraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Zijn naam wordt vermeld op het vrijheidsmonument op het Stationsplein in Baarn.De naam van Bert Kleisen op het Vrijheidsmonument
Wim Velthuizen uit Baarn gaf ons de volgende tip: in de week van 4 mei 2012 besteedt Eemland RTV aandacht aan het Duikje. Eén van de toenmalige bewoners van "Het Duikje" komt naar Baarn om de herdenking bij te wonen. Wim Velthuizen is op zoek naar nabestaanden of familieleden van Bert Kleisen die meer kunnen vertellen. Hij zou tevens graag willen weten wie er nog meer in "Het Duikje" verbleven. Laat het ons weten en wij zullen de informatie naar Wim Velthuizen doorspelen.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

2 opmerkingen:

  1. Mijn moeder Hannie Akkerman was verloofd met Bert Kleisen. Op 20 december 1941 heeft ze hem leren kennen en op 22 augustus 1943 hebben ze zich verloofd. Het kaartje heb ik nog. Mijn moeder kwam erg veel bij Bert's ouders. Ik ben bezig met een boek over mijn grootouders, mijn opa was hulpprediker in Indië, en beschrijf ook de geschiedenis van de kinderen die in Nederland (Liesel e Hannie zaten in Baarn). Indrukwekkende gebeurtenis!!! Aanvullingen graag naar gwpsmit@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank u wel voor de aanvullende informatie. Is het mogelijk om een scan van het kaartje te ontvangen?

      Verwijderen