zaterdag 28 april 2012

Baarnsche Motor Club

Klaas Evert Dirk van Oostveen op de motor met
achterop zijn dochter. Foto genomen in de tijd dat er
nog geen Baarnse Motor Club bestond
De huidige Baarnse Motor Club is opgericht in 1977 en bestaat dus dit jaar alweer 35 jaar. De laatste jaren is de club met name actief als toerclub, met name door het ontbreken van een crossterrein in Baarn. Hoogtepunt elk jaar is uiteraard de Oranjerit die ook dit jaar weer verreden wordt. Opgericht dus in 1977, maar eigenlijk bestond de club al eerder. Rond 1948 ontstond er al een Baarnsche Motor Club, maar die stierf een stille dood  midden jaren zestig.


De dankbetuiging
Ik werd benaderd door Els Wortel. Els is op zoek naar oud beeldmateriaal van die eerste Baarnsche Motor Club. Over die club is te weinig bekend en ook is er vrijwel geen beeldmateriaal beschikbaar over die club. Wel heeft Els nog een kaartje, een dankbetuiging, van de oude B.M.C. Het kaartje is gemaakt in 1950 en gebruikt om de deelnemers en medewerkers aan de domeinrit in augustus 1950 te bedanken. Op het kaartje valt te lezen dat het tijdens die rit noodweer was geweest. Een tekening van een motorrijder rijdend door plassen in de regen is erop afgebeeld. Het tekeningetje is gesigneerd door Jan Noes (wie is dat?). Ook staan de namen van de bestuursleden op het kaartje te lezen: Joop JuriĆ«ns, Frans Kotten, Co van Amerongen en Bert van Oostveen.

Frans Hendrik Cornelis Kotten met zijn D.K.W.'s
Bekende Baarnse namen zoals u ziet. Van Frans Kotten hebben we nog een leuke oude foto. Hij was verzot op oude motoren en bezat twee D.K.W.'s. Zijn leven lang reed hij motor en sleutelde hij eraan. Verder stuurde Els ons nog een mooie foto Cornelis van den Berg, gemaakt in 1952. Cornelis (Cees) was van beroep spuiter bij Polynorm en woonde aan de Wijkamplaan. Op de foto is hij aan het slalommen om brandstof-jerrycans.  De foto is gemaakt bij de August Janssenweg, waar vroeger de ijsbaan was. Els ontving de foto op haar beurt weer van de zoon van Cornelis van den Berg.We zijn dus op zoek naar meer informatie over de eerste jaren van de Baarnsche Motor Club. Wie kan ons meer vertellen? Wie waren er lid van die club? Wie heeft nog oude foto's, krantenartikelen of ander beeldmateriaal dat betrekking heeft op deze vereniging? Neemt u alstublieft contact op met Els Wortel: Tel: 035-5313971, email ecmwortel@hotmail.nl.
Natuurlijk willen we zelf ook graag op de hoogte blijven, dus wilt u ons ook informeren? Email: groenegraf.baarn@gmail.com.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.