zaterdag 7 april 2012

Op zoek naar de familie BROEDER

Regelmatig wordt onze hulp ingeroepen door bezoekers bij hun familieonderzoek. Soms kunnen we hen snel verder helpen, maar soms lukt dat allemaal niet zo goed. Zo ook bij Marion Preesman uit Laren. Voor haar achterneef in Australië doet zij onderzoek naar de familie BROEDER. Die familie heeft raakvlakken met Baarn, vandaar dat we uw hulp inroepen om Marion te helpen met haar onderzoek. Hieronder haar oproep:

Voor mijn achterachterneef Steven in Australië ben ik op zoek naar gegevens over de familie Broeder.

Marinus Huibertus (Hubertus) Broeder en zijn echtgenote Adriana Preesman – de zuster van mijn opa; zij werd (later) Jeanne genoemd - zijn de overgrootouders van Steven. Omstreeks 1908-1910 emigreerde Adriana (samen met Marinus?) naar Amerika/Canada. Zij trouwden op 10 oktober 1910 in Ottawa, Canada en kregen twee dochters: Anna en Shanna.

Marinus H. werd geboren in Middelburg aan de Korte Noordstraat 11 op 11 september 1881, als zoon van Davinus Johannes Broeder - slijter en handelaar in tabaks- en kruidenierswaren - en Anna Maria Cornelia van de Kamer, en als vier jaar jongere broer van Willem Pieter Broeder (geboren 29-8-1877), die omstreeks 1935 trouwde met Frederike Adama; beiden zouden in maart 1945 omkomen in de oorlog. Het gezin zou zich nog uitbreiden met de geboorte van Johan (op 17-10-1882), Maria Cornelia (op 22-10-1885) en Dirk Leendert Johannes Cornelis (op 30-4-1888). Van hen heb ik (nog) geen verdere informatie.

Eind 1888/begin 1889 vertrok de familie vanuit Middelburg hoogstwaarschijnlijk naar Hoenkoop, waar vader Davinus Johannes stoomwasserij- en strijkerij ‘De Vlijt’ aan de West-IJsselveere 56 blijkt te hebben gehad. Na een jaar echter – in 1890 - werd het faillissement van de firma uitgesproken. Misschien door overlijden van vader Davinus? Of anderzijds.

Het is mij (nog) niet bekend of het gezin vanuit Hoenkoop vervolgens (met of zonder vader?) wellicht naar Baarn of naar een andere plaats is verhuisd. Wel staat vast dat moeder Anna Maria Cornelia van de Kamer in Baarn overleden is op 24 juni 1913 en zes dagen later begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg in Baarn, zoals op de website van Eric te lezen valt. En van Eric kreeg ik ook informatie uit het Baarnse adresboek van 1956: ‘ene’ D.L.J.C.Broeder was daar woonachtig op de Kerkstraat 24.

Was hij misschien de ‘sergeant hosp. soldaten’, de jongste broer van Marinus? Was hij wellicht degene die op 23 december 1919 in Apeldoorn getrouwd was met de Drielse verpleegster Martina Hendrika Pardoel (overleden 24 november 1961 te …?). Vergelijkende data en omstandigheden zouden dit kunnen doen vermoeden.
Marinus H. overleed in Sunnyvale, Californië, op 4 november 1957. Hij werd begraven op de begraafplaats Alta Mesa Memorial Park in Palo Alto, Californië. Adriana zou hem ruim tweeëntwintig jaar overleven; zij overleed op 18 april 1980 op 98-jarige leeftijd. Steven zou graag meer te weten komen over zijn overgrootouders’ ‘Hollandse’ tijd en ik wil hem daar heel graag bij helpen.

Heeft u enigerlei informatie naar aanleiding van het bovenstaande? Ik zou er erg blij mee zijn! Ik hoop dan ook van harte uw reactie tegemoet te kunnen zien op emailadres: marion.preesman@zonnet.nl of via de website www.groenegraf.nl, waarvoor hartelijk dank! Zoals ik Eric ook graag hartelijk wil bedanken voor het plaatsen van deze oproep!
Marion Preesman.Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen