woensdag 29 augustus 2012

Kemphaanstraat Baarn, toen en nu

Ik wil u eens mee terug nemen in de tijd. Niet eens zo heel lang geleden. Het is zomer 1959, dus 53 jaar geleden. Op onderstaande foto ziet u de Kemphaanstraat in Baarn. De foto heb ik ontvangen van Ab Hooijer uit Soest. Hij is opgegroeid in de Tulpstraat in Baarn en woonde later met zijn echtgenote Sonja Burgman (1933-2012) en kinderen Elly (*1951), Ab (*1953) en Evert (*1956) in de Kemphaanstraat. In 1961 verhuisde het gezin naar Soest. In de omgeving Kemphaanstraat / Oosterstraat) zijn dit jaar flink wat veranderingen gaande. Woningen en flats zijn gesloopt en momenteel staan ook behoorlijk wat woningen leeg, te wachten op sloop.
Ten tijde van de foto, was de buurt nog in opbouw. De eerste woniningen in de Kemphaanstraat werden gebouwd in 1952. Achter de mooie auto ziet u een flat op de hoek Kemphaanstraat / Snipstraat. Anno 2012 is die flat verdwenen (gesloopt). Daarachter ziet u polderlandschap. Hier hield Baarn op. Maar als u goed kijkt, ziet u stapels witte stenen en een bouwkeet staan. In 1959 stond men op het punt om nieuwe woningen te bouwen. De vijver tussen Oosterstraat en Kemphaanstraat lag er op dat moment al.
De Kemphaanstraat, zomer 1959. In de verte de polder en stapels kalkzandsteen en een bouwkeet.
De kinderen op de foto zijn Ab Hooijer jr. (*1953) en Elly Hooijer (*1951), kinderen van Ab Hooijer Sr. die ons deze
foto's ter beschikking stelde. De dame in het midden is Paula van Rouwendaal-Hovius (*1915), oudtante van de beide
kinderen. Zij woont in Soest en heeft jarenlang een kapperzaak aan de Birkstraat gehad.
Hetzelfde punt, zomer 2012. De flat links is verdwenen. De polder is omgebouwd tot parkje met vijver en kleine woningen
Hieronder een foto van bijna dezelfde plek. Hier is het terrein links nog helemaal leeg (polder). Zover je kunt kijken, wijds landschap.

Nogmaals de Kemphaanstraat in 1957, dus twee jaar eerder dan de bovenste foto. De dame is Pop Hooijer-Hovius (1910-1993), moeder van Ab Hooijer Sr., van wie de foto hebben. Zij staat daar samen zoon Joop Hooijer (*1947). De andere kinderen zijn kinderen uit de buurt, onder wie de zusjes Hofman, Kemphaanstraat 18. De zwanen komen uit de vijver die
tussen de Oosterstraat en Kemphaanstraat ligt.
En dezelfde plek in 2012
Ik ben benieuwd of u dit soort "toen" en "nu" foto's leuk vindt om te bekijken. Laat het weten. Als veel bezoekers dit leuk vinden, zal ik vaker dit soort items plaatsen.
Met dank aan dhr. Ab Hooijer jr. voor de aanvullende informatie.

Update 1 september 2012

De hieronder afgebeelde foto werd ons toegestuurd door dhr. Johan Rebel uit Lelystad. De foto is genomen rond 1955. U ziet de flat op de hoek Kemphaanstraat / Snipstraat, die een paar maanden geleden afgebroken is. Johan is in de vlaggenmast geklommen. Die mast stond in de tuin van hun woning, Snipstraat 16, een rijtje van vier woningen. Vanuit die mast kon hij kijken over het polderlandschap richting Amersfoort. De familie Rebel woonde daar met 8 kinderen!
De flat op de hoek Kemphaanstraat / Snipstraat in 1955.
Inmiddels is deze flat afgebroken.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

3 opmerkingen:

 1. wij hebben op de snipstraat gewoond nr.16 hoek kemphaanstraat de hoekhuizen waren iets groter dan de tussen woningen.wij keken jaren de polder in op de praamgracht de landerijen waren van boer Aart Ham (stadhouderslaan)of nog torenlaan over het spoor links
  groetjes johan rebel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk ook eens op het groenegraf naar wielerronde en dan zoeken naar Heierronde. Daar waren twee echte baarnsche jongens die daar een wielerronde organiseerde.Ben benieuwt of daar ook nog foto,s van zijn, zou mooi zijn als die er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben op snipstraat 3 gewoond. Ik was een jaar of zes in 1958 en ik herinner me nog dat onze over buurman, Dhr Rebel, die bij de gemeente werkte, een klap van een kwade zwaan had gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen