maandag 27 augustus 2012

Wegbewijzering in en om Baarn

Je staat er niet eens bij stil, zo vaak zie je ze om je heen. Wegbewijzeringsborden! Bordjes die de richting aangeven zijn natuurlijk van alle tijden. Ook op oude foto's kom je ze regelmatig tegen. Het leek me leuk om eens te kijken of we foto's van oude wegwijzers in en rond Baarn kunnen verzamelen. Dus bordjes die in Baarn gestaan hebben of oude bordjes die buiten Baarn gestaan hebben, maar de weg richting Baarn aangaven. Foto's waarop die bordjes zijn afgebeeld plaatsen we graag op deze plek. Hoe oud de foto is maakt niet uit, maar voorwaarde is wel dat het bordje er nu niet meer staat, of vervangen is door een modern exemplaar. Ik geef een kleine voorzet en daag u uit om meer foto's in te sturen.

Baarn 2,4 km, Hilversum en Laren 11 km. 6,7 km van het IJsselmeer
vandaan, ik gok dat de foto in de Eemnesser polder gemaakt is. Wie
weet het zeker?

De eerste foto is gelijk een erg mooie foto. Het betreft een ANWB Bordje. De foto moet gemaakt zijn rond de tweede wereldoorlog. Ik trof de foto aan op het weblog van Marisca van der Eem. De jongedame op de foto is haar moeder Cisca Wildschut-Van de Watering, geboren 1923. Vanaf 1930 kampeerde Cisca met haar moeder rond Baarn, onder andere in de domeinbossen en bij kasteel Groeneveld. Met van Gend en Loos werd elk jaar aan het begin van de lente een grote tent naar Baarn gebracht, met bedden en ander meubilair, en dan verbleven ze daar de hele zomer. Het huiswerk van Cisca werd opgestuurd, dat kon toen nog.

UPDATE 8-8-2014:
Van Jelle Westerop ontvingen we deze tip:
De locatie van de eerste foto met ANWB-wegwijzer was nog niet bekend. Er was wel een schatting van de periode gegeven (tweede wereldoorlog), en zo ben ik enthousiast op zoek gegaan naar de bijbehorende afstanden in die tijd. Na wat oude routes van topografische kaarten te hebben geprobeerd in Google Maps, kwam ik bij de oude Eembrug uit. Hier vandaan was Baarn ongeveer 2,4 km over de Baarnsche Dijk. Het IJsselmeer was te bereiken over de Eemdijk (oostoever).
Het beeld van open landschap zonder bebouwing klopt in principe wel met de kaart. Dit plekje van Eembrugge was kennelijk niet bebouwd. Misschien is dit vraagstuk hiermee opgelost.

Grote kanst dat Jelle gelijk heeft. Bedankt!!

De ingang naar Eembrugge, gemeente Baarn
Ik heb geen flauw idee wanneer deze foto gemaakt is. We staan in ieder geval vóór de ingang naar Eembrugge (gemeente Baarn) met de rug naar de Eembrug toe. Rechts staat het bordje "Eembrugge". Blijkbaar is het bordje er neergezet door de A.N.W.B. (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond) en de K.N.A.C. (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club).

De Oranjeboom in Baarn. We staan hier op de Amsterdamsestraatweg, links de ingang van de Hilversumsestraatweg
De Oranjeboom in Baarn, altijd al één van de drukste punten van Baarn geweest, hoewe daar op deze foto niet veel van te merken is. We kijken op deze foto richting Groeneveld / Eemnes. Links is de Hilversumsestraatweg richting Hilversum. Op deze foto is ook een mooie wegwijzer van de A.N.W.B. te zien met daar achter een prachtige gaslantaarn.

Het centrum van Baarn, De Brink
Deze foto is gemaakt op De Brink, het hartje van Baarn. Links  de  Pauluskerk, in het midden van de foto ziet u de inmiddels afgebroken pastorie. Helemaal rechts ziet u nog net warenhuis 1001 (is nu Hema), op de plek waar vroeger Hotel Central lag. Links zou u de Stationsweg ingaan, rechts de Eemstraat en als u zich omkeert loopt u de Bosstraat in. In het midden van de foto ziet u weer een mooie A.N.W.B. wegwijzer.Zo, ik heb een voorzetje gegeven. Heeft u ook oude foto's met wegwijzers in en rond Baarn? Stuur ze ons toe en wij plaatsen ze op deze plek.

Update 27-8-2012
Ook dit is de Brink
Dhr. M. Papo is de eerste bezoeker die op onze oproep reageerde, en stuurde ons bovenstaande foto (ansichtkaart). Overduidelijk de Brink, maar wat is er veel veranderd! De Hema is nu in een nieuw gebouw gevestigd en op de plek van het mooie Nicolaasgebouw (rechts) is nu de bibliotheek te vinden in de Hoofdstraat. Kijk ook eens naar die mooie auto's. Het ziet er allemaal wel gedateerd uit, vindt u niet? Ook op deze afbeelding is een wegwijzer van de ANWB te vinden. Wie heeft het eigenlijk verzonnen om midden op de Brink de weg naar Zwolle te duiden? Hr. Papo bedankt!


Truus Bakker, ergens tussen Laren en Eemnes

Deze foto werd ons toegestuurd door mevr. A.W.C. de Vries-Scheel uit Baarn. op deze foto is haar moeder als jong meisje te zien. Haar naam is Geertruida Catharina Wilhelmina Bakker, geboren in 1924 in Valburg. De foto moet tussen Laren en Eemnes rond 1947 gemaakt zijn. Beide plaatsen zijn vanaf dit punt ongeveer anderhalve kilometer verwijderd. Wie herkent waar deze foto genomen is?

Oranjeboom, kijkend richting Soestdijk

Deze foto ontving ik van dhr. P.H. van de Poll uit Hoogland. Zijn vader is fotograaf A.J.H. van de Poll uit de Leestraat in Baarn. Hij maakte deze foto, waarschijnlijk rond de jaren vijftig van de vorige eeuw. De foto is gemaakt op de Oranjeboom, kijkend richting Soestdijk. Zo te zien heeft er een ongeval plaatsgevonden, vanuit Soestdijk is een behoorlijke file zichtbaar. Op de foto ook een prachtige wegwijzer van de ANWB.

Het pas aangelegde viaduct over de Eem waar Rijksweg 1 (de huidige A1) overheen loopt
Ook deze foto werd ingezonden door dhr. P.H. van de Poll uit Hoogland, foto gemaakt door zijn vader, de fotograaf A.J.H. van de Poll uit de Leestraat in Baarn. Op de foto is het pas gerealiseerde viaduct over de Eem te zien. Het viaduct werd gebouwd in 1951. Een mooi ANWB wegwijzer wijst de weg richting Baarn.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

3 opmerkingen:

  1. Volgens Nico Heesemans had "Teus" Dorrestijn zijn bedrijf links, vóór die boerderij. Maar dat huis staat er niet op. Ik weet niet zeker of het goed is, maar hij vertelde het me.
    Groetjes
    Anny Gramsma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de boederij die is te zien is van mijn beide ooms,is later een stuk kleiner geworden ik kwam er als kind heel vaak ,in mijn belevenis zo ongeveer halverwege de jaren 60 was het een groot terrein van Teus dorrestijn er stonden dan ook veel vrachtauto.s en stond hun huis op de plek waar u op de foto de hooi berg ziet maar ik weet het niet helemaal zekers groetjes, Marianne Brandt

    BeantwoordenVerwijderen