woensdag 7 maart 2018

Bankier van het verzet: Walraven van Hall: de film. Vanaf 8 maart 2018 in een theater bij u in de buurt. Een belofte ingelost!

Vanaf  donderdag 8 maart in de bioscoop


Wat er aan vooraf ging: op vrijdag 3 februari 2017 plaatste
Groenegraf.nl het volgende bericht:




Bankier van het verzet: Walraven van Hall

De Telegraaf vrijdag 23 december 2016

een bericht van Ed Vermeulen

Zeemanspot, 4 mei  (Foto: Ed Vermeulen)

In Juli 2004 ’ontdekte’ ik het graf De Zeemanspot op de Algemene Begraafplaats te Baarn. Een zoektocht volgde, vastgelegd in het verhaal: ’Zeemanspot en Nationaal Steunfonds’


Op vrijdag 23 december 2016, ruim twaalf (!) jaar na mijn in 2004 gedane ontdekking, plaatste dagblad De Telegraaf in de bijlage Cultuur een artikel dat mijn hart sneller deed kloppen:


’Heldenrol voor Barry Atsma. Acteur gaat verzetsheld Walraven (Wally) van Hall spelen in nieuwe Nederlandse speelfilm: ’Bankier van het verzet’, waarvan de opnamen eind februari van start gaan. Joram Lürsen regisseert de film, die een kleine vier miljoen euro gaat kosten. Jacob Derwig zal gestalte geven aan Wally’s broer Gijs van Hall bevestigt producent NL Film’


Walraven (Wally) van Hall

Wie was Wally van Hall? Een terechte, ook in De Telegraaf gestelde, vraag. In een in het artikel geplaatst kader de antwoorden:

De Telegraaf 23 december 2016

Wilt u meer weten? Leest of herleest u het op 6 april 2015 op Groenegraf.nl geplaatste verhaal: ’Zeemanspot en Nationaal Steunfonds, een ontdekking, van Baarn naar Texel, Tweede Wereldoorlog, Opstand der Georgiërs, verzet en verraad.’ Hierin verrassende details van dit bijzondere oorlogsverhaal. Een verhaal dat ondanks de publiciteit van de afgelopen jaren nog steeds grotendeels onbekend is gebleven bij het grote publiek.
Ook leest u welke banden er bestonden en nog steeds bestaan tussen de familie Van Hall en Baarn.

Villa Woudestein (Coll. Groenegraf.nl)

In 1885 werd in opdracht van de in Amsterdam wonende mr. Maurits Cornelis van Hall de prachtige Villa Woudestein gebouwd door architect A.L. van Gendt. Het huidige adres van deze nog steeds bestaande villa is Lt. Generaal Van Heutszlaan 4. Van Hall was naast lid van de Eerste Kamer ook een aantal jaren voorzitter van de Baarnsch Bouwterrein Maatschappij. Het gezin bestond naast de heer en mevrouw Van Hall uit negen kinderen, nazaten waarvan ook Het Baarnsch Lyceum bezochten.



Het Baarnsch Lyceum klas V Gym 1957-58  (Coll. Ed Vermeulen)

Deze foto van V Gym is gemaakt in de winter van schooljaar 1957/1958, locatie achterzijde Het Baarnsch Lyceum, toen nog aan de Stationsweg. U ziet v.l.n.r. staand klassendocent de heer W. (Willem) van der Weert, Ellie de Berg, Liesbeth Splinter, Pim van Dorp, Tom Metzlar, Co Makkink, Michael Strauss, Pjotr Israels, Nico Driessen, Gijs van Hall, Gerrit Dijxhoorn, Svend Veldhuyzen, André Mijnssen. Zittend v.l.n.r: N.N. , Antoine Gerson Lohman, Hanneke van Andel, Coos van Eck, Willy van Hilten, Liesbeth Stolle, Joke Schellart, Eddy Vermeulen, Berty Kos, Nico Padt. Drieëntwintig personen: naast negen Baarnaars waren ook Soest, Bilthoven, Laren, Blaricum, Hilversum en Driebergen vertegenwoordigd.


Documentaire en film
Op 10 mei 2006 werd in het TV programma Profiel een documentaire over de Premier van het Verzet, alias de Olieman, uitgezonden. Kort daarna, op 15 juni 2006, werd bekend gemaakt dat de filmacteur Rutger Hauer, vermoedelijk in 2007, een speelfilm met als titel ’Changing Fortunes’ zou gaan regisseren. Weer later gevolgd door een bericht dat dit plan geen doorgang zou vinden. Het plan nu was om een film te maken volgens het patroon van de film ’De Storm’ over de Watersnood in 1953, met hoofdrollen voor Sylvia Hoeks en Barry Atsma. Nu, in 2017, worden deze plannen werkelijkheid! Zoals hierboven vermeld gaat de Nederlandse productiemaatschappij NL Film in nauwe samenwerking met de nabestaanden van Wally van Hall deze film realiseren!


Walraven van Hall: monument
Op 3 september 2010 werd op het Frederiksplein in Amsterdam, pal naast De Nederlandsche Bank een monument ter nagedachtenis aan Walraven van Hall onthuld. Het monument, een omgevallen boom, is uitgevoerd in brons en is gemaakt door de beeldhouwer Fernando Sánchez Castillo.

Monument Frederiksplein Amsterdam  (Foto: Hans de Ruiter)

Tot zover de herinneringen en het verleden, nu terug naar de realiteit van 2017, of zoals het in het TV programma Andere Tijden door presentator Hans Goedkoop altijd zo mooi wordt gezegd: ’Dit was Andere tijden, terug naar de onze’.

Op 6 mei 2014 zond RTVBaarn een interview met de heer Aad van Hall, zoon van Walraven van Hall, uit. Interview: Wil Hordijk, camerawerk en montage: Robert Smeekes.





Bronnen:
Dagblad De Telegraaf vrijdag 23 december 2016
Torens van Baarn door Wil Hordijk uitgave 2010








Ed Vermeulen (1942)
                               



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. 
Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Kom in actie en deel ook uw Baarnse herinneringen op Groenegraf.nl