vrijdag 28 december 2012

Drogisterij Groeneveld onder de rieten dakjes

Natuurlijk was ook bij deze drogist 'de gaper' te vinden
Iedere Baarnaar kent 'onder de rieten dakjes' en de meeste oudere Baarnaars zullen zich ook wel drogist Groeneveld herinneren die te vinden was in één van de pandjes 'onder de rieten dakjes'. Laanstraat 27 was het adres.

Het winkeltje van drogist Jacobus Groeneveld in de Laanstraat in 'onder de rieten dakjes'

Al in 1933 wist Jacobus (Koos) Groeneveld dat hij drogist wilde worden. 20 jaar oud was hij nog maar. Op 18 augustus 1913 werd hij geboren in Sneek als zoon van Jelle Groeneveld en Renske Pot. In 1938 vestigde hij zich als drogist in Baarn en in 1939 stapte hij in het huwelijksbootje met Hendrika Koster, geboren 2 september 1913 in Sleewijk, dochter van Harm Koster en Adama Gesina Bosch.

Drogist Groeneveld in zijn domein, foto genomen in 1977
In zijn jonge tijd moest je als je op drogisten-cursus wilde, minstens 1 jaar bij een drogist werkzaam zijn geweest. Daarvoor werd je niet betaald, sterker nog, je moest zelfs geld betalen om te mogen werken. Je werkte van 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds en daarvoor mocht je maar liefst 10 gulden betalen! In die tijd een behoorlijk bedrag.
Het gezin Groeneveld in de jaren vijftig.

In 1977 werd in de Baarnsche Courant aandacht besteed aan het feit dat Koos al 39 jaar als drogist in Baarn te vinden was. Hij kende bijna al zijn klanten bij naam, en mocht hij er toch één vergeten, dan had hij nog een boekwerk waar hij een aantal moeilijk te onthouden namen had opgeschreven. Bij het betreden van de winkel waande men zich direct in een drogisterij van rond de jaren vijftig. Door het gebrek aan ruimte stond alles voor het oog nogal onoverzichtelijk bij elkaar. Maar Groeneveld wist alles vlekkeloos, zonder nadenken, te vinden.

Het gezin Groeneveld werd gezegend met vier kinderen, drie dochter en een zoon. Hendrika Koster overleed in 1989. Jacobus zou zijn echtgenote maar liefst 16 jaar overleven. Hij stierf in 2005. Het echtpaar is begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn.

Het winkeltje in 2012. Het is gelukkig nog niet veel veranderd

De oude foto's in dit artikel zijn afkomstig van oudste dochter Ada, waarvoor hartelijk dank.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen