donderdag 27 december 2012

Oude automobielen in Baarn

Het leek me leuk om eens een verzameling met oude automobielen in Baarn aan te leggen. Ik geef een startschot met wat foto's die zeer waarschijnlijk door Dirk Hornsveld gemaakt zijn. Als u wat meer naar beneden scrollt ziet ook nog wat meer foto's die door anderen zijn gemaakt. Heeft u nog oude foto's van oude automobielen met Baarnaars?

Een familie gaat een dagje uit. Deze foto is niet in Baarn gemaakt, dat kunnen we wel zien. Waar de foto gemaakt is
en wie de personen zijn is ons niet bekend. Ze komen zeer waarschijnlijk wel uit Baarn. Weet u meer?

Nog zo'n mooie foto van een oude automobiel met zeer waarschijnlijk Baarnaars. Wie weet meer?
Deze automobiel is gestript zoals u ziet. Achter het stuur zit Teunis (Theus) Hornsveld (1901-1931). Links staat één van zijn broers, namelijk Nicolaas (Klaas) Hornsveld (1896-1973). Theus overleed al op 30 jarige leeftijd. Hij was chauffeur en auto-monteur. Hij had op Burbankia, de kwekerij van zijn vader, een eigen garage.
Dezelfde automobiel met dezelfde twee personen.
Als ik het goed lees staat er op deze foto de datum 15 augustus 1929 te lezen. Achter het stuur zit Dirk Hornsveld
(1892-1971). Achteraan staat zijn echtgenote Anna Maria Klaassen. De drie kindertjes zullen de oudste kinderen
zijn Annie, Hendrik en Desirée Hornsveld. Ik weet niet wie de dame achterin is, maar volgens mij heeft zij nog
een baby op schoot. Dat zou Hendrika Wilhelmina Hornsveld kunnen zijn. Zij is in 1928 geboren.
Nogmaals Theus Hornsveld. De auto staat geparkeerd voor Burbankia, de kwekerij van zijn vader, dahliakweker
Hendrik Hornsveld. Locatie Faas Eliaslaan dus.
Dit is Johan Radstok (1898+-1922), zoon van Dirk Radstok en Alida Roodhart. Foto genomen in de Faas Eliaslaan.
Johan zou slechts 23 jaar oud worden. Hij overleed door een motorongeval op de Eemnesserweg in Laren.
Als u goed kijkt, ziet u dat hij in dezelfde auto zit als Dirk Hornsveld op de foto hierboven.
Dat op de twee foto's hierboven Johan Radstok en Theus Hornsveld in dezelfde auto zitten is geen toeval. Op deze foto zitten ze samen in die auto. Theus kunt u nog net door het venster zien.

Links, klaar om in te stappen staat Nicolaas Karel Jansen (1873-1954), aan de andere kant van de auto zijn echtgenote Wilhelmina van Scherrenburg. Deze foto is genomen bij de Parkgarage in de Amalialaan in Baarn. Wie de overige personen zijn is mij niet bekend.
Dit is Hermanus Jansen (1897-1979), zoon van bovengenoemde Nicolaas Karel Jansen en Wilhelmina van Scherrenburg. Ook Hermanus was chauffeur, onder andere bij Messing in Baarn. Wie de dame achterin de auto is, weet ik niet.

Deze foto is genomen in de Nieuwstraat, ter hoogte van G.B. Karhof, rijwielhandelaar. De auto op de foto is van Peter (Peet) Kooij (1896-1976), zoon van Bartholomeus Kooij en Cornelia van de Kuil, Peet was zelf ook rijwielhandelaar en verhuurde ook auto's.
Johannes Wouter(Jan)  Lagerweij (1874-1934, Chauffeur), daarnaast Nicolaas Marinus Johannes Hessel, achter Geertruida Hessel, onbekend en Suzanna Mathilda Lagerwij. De foto is genomen ongeveer 1935. Jan werd timmerman en ontwikkelde zich tot aannemer. Hij bouwde onder andere de dubbele villa Adriana en Juliana aan de Nassaulaan in Baarn, waar ook jarenlang leden van de familie Lagerweij gewoond hebben. Deze foto is mogelijk bij de oranjeboom genomen, ter hoogte van het begin van de weg naar Hilversum.
Dit is de eerste Ford van Gerardus Johannes Schmidt (1896-1973). Hij zit zelf achter het stuur. Hij was de eigenaar van de drogisterij / verfhandel aan de Kerkstraat en later aan de Dalweg in Baarn. Op de treeplank zijn kinderen, van links naar rechts Joop, Everard, Annie Ria en Gerrit.
Dit zijn de broers Hendrik de Ruiter (1891-1956) en Mathijs de Ruiter (1901-1962), twee zoons van Willem de Ruiter en Lisetta Josepha Ravenhorst bij een prachtige automobiel.

Zo, ik geloof dat ik nu een aardige voorzet gegeven heb. Heeft u ook nog foto's van Baarnaars in automobielen? Stuur me een scan, dan plaats ik de foto hierbij.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.