zaterdag 8 november 2014

Als stenen kunnen praten... Stulpkerk Lage Vuursche bij RTV Baarn

Er wonen ongeveer 300 mensen in de Lage Vuursche. De enige kerk in het dorp is de kerk van de Hervormde Gemeente, de Stulpkerk. In 1657 werd er in de Vuursche voor de eerste keer een kerkdienst gehouden, in een schuur achter boerderij de Stulp. Gerard van Reede, de eerste Heer van Drakenstein, besloot in dat jaar al om een stuk grond te schenken voor de bouw van een kerk voor de protestantse eredienst. De Stulpkerk is een rijksmonument. Jan Kuijt is hier koster geweest en vertelt ons wat meer over de lange en interessante geschiedenis van deze kerk.

Nadat Gerard van Reede, Heer van Drakenstein, in 1657 grond had geschonken voor het bouwen van een kerk moest er geld voor de bouw bijeengebracht worden. Adellijke families uit de omgeving schonken geld, maar er kwam ook subsidie uit Amsterdam en Alkmaar.
Al in 1659 werd de Stulpkerk in gebruik genomen. Uniek is dat een protestantse kerk in die tijd gebouwd werd in de vorm van een kruis.
De kerk is een aantal keren gerestaureerd. In 1843 werden bijvoorbeeld de ramen veranderd en in 1938 werd het koor van de kerk bij het schip getrokken en werd het één-klaviersorgel verplaatst naar de galerij.

Staande op de galerij vertelt Jan Kuijt dat het orgel in 1881 is gebouwd door van Oeckelen uit Haren en destijds een geschenk is geweest van de heer Insinger.
Na een aantal noodvoorzieningen aan de kerk werden bij  de laatste restauratie in 1988 o.a. het interieur gedeeltelijk veranderd, het dak weer voorzien van nieuwe leien en werd het uurwerk in de toren weer hersteld.
Weer beneden, tijdens zijn rondleiding door in de kerk, laat hij ook de in 2009 in gebruik genomen kansel en de Koninginnebank zien. De koperen kaarsenkroon en de luchters aan de muren behoren eveneens tot de kunstschatten die in het bezit zijn van de kerk.
Buiten, rondom de kerk bevindt zich de begraafplaats.
Prinses Beatrix heeft aan de Hervormde Gemeente 400 vierkante meter grond geschonken. Waarna ouderling Henk Kuus als tegenprestatie het hek rondom de begraafplaats heeft gerepareerd.
Bij zijn rondleiding vertelt Jan Kuijt dat de begraafplaats door vrijwilligers wordt onderhouden.
Hij loopt naar het bijzondere grafmonument van Jacob Vincent, met de gegraveerde luidbel.
Maar ook de plaats waar Prins Friso is begraven blijft voor veel mensen een speciale herdenkingsplaats.

Deze serie van RTV Baarn wordt gemaakt door: Jan Andries Smit, Hans van der Woude en Ans van Egdom.

"Als stenen kunnen praten" is van zaterdag 8 november t/m woensdag 12 november op RTV Baarn te zien via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.


Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter