maandag 24 november 2014

Bakkerij Nijenhuis

Gerrit Jan Nijenhuis werd geboren op 24 juli 1907 in Winterswijk. Hij was de oudste zoon van Jan Willem  Nijenhuis en Gesiena Berendina ten Dolle.
Zijn vader was arbeider in een textielfabriek in Winterswijk en overleed op 76-jarige leeftijd. De moeder van Gerrit was huisvrouw en werd slechts 32 jaar oud.

Gerrit ging na de lagere school naar de ULO. Na het behalen van zijn diploma ging hij in de leer bij een bakker om het bakkersvak onder de knie te krijgen. In de avonduren volgde hij de Handelsschool om zo zijn middenstandsdiploma te behalen. Zijn doel was om ooit een eigen bakkerij te kunnen beginnen.
Na een aantal jaren in Winterswijk gewerkt te hebben sloeg hij in 1928 zijn vleugels uit en vertrok naar Enschede waar hij ging werken bij bakkerij de Banck.



Gerrit Nijenhuis (links) bij bakker de Banck in Enschede


In die tijd was het nog gebruikelijk dat de bakker het brood aan huis bezorgde. Ook Gerrit had zijn vaste broodwijk. Zo kwam het dat hij dagelijks bij de familie Lenderink aan de deur kwam en zag hij de 16-jarige Berendina Johanna (Dien), met vlechtjes in het haar, touwtje springen. Na verloop van tijd sprong de vonk over en verloofden zij zich.

Dien werd in Enschede geboren op 29 december 1911 als jongste dochter van Berend Lenderink en Johanna ten Bloemendal. Zij ging na de lagere school, op 13-jarige leeftijd, werken in de huishouding. In die tijd noemde je dat een "dienstje". Na een aantal jaren in betrekking geweest te zijn ging Dien in een confectieatelier werken.



Dien en Gerrit omstreeks 1932
Trouwfoto 22-11-1934



























Toen in 1934 de mogelijkheid werd geboden om de bakkerij van C.J. van den Broek in Baarn over te nemen, trok Gerrit de stoute schoenen aan en verhuisde samen met Dien naar Baarn.
Ze namen hun intrek in het pand Oosterstraat 6, hoek Balistraat. Omstreeks de jaren 50 werd dit pand omgenummerd naar Oosterstraat 30. Het pand bestond uit een woonhuis, winkel en een bakkerij met schuur. De oven bestond uit twee delen. In het onderste gedeelte werden takkenbossen verbrand waardoor het bovenste deel heet werd zodat daar het brood in gebakken kon worden.
Gerrit nam het bakken en de bezorging voor zijn rekening en Dien stond in de winkel waardoor ze een goed contact kreeg met de buurt. De bezorging strekte zich toen over heel Baarn uit.


Dien in de winkel

Gerrit en Dien bij de winkel in 1935


Tussen 1937 en 1943 werden er vier kinderen in het gezin geboren. Ineke in 1937, Hannie in 1939, Frances in 1941 en Jan in 1943.
Na de oorlog vond er modernisering plaats in de bakkerij. Er kwam een deegmengmachine en een oliestookinstallatie om de oven te verhitten.  In de jaren 50 werd de bezorging veranderd.
Baarn werd in wijken verdeeld en iedere bakker kreeg een wijk toebedeeld die zoveel mogelijk in de omgeving van zijn bakkerij lag.


Het gezin Nijenhuis in 1955

Dien, Ineke en Hannie Nijenhuis


 In mei 1968 moest Gerrit wegens gezondheidsklachten stoppen met werken. Er werd een regeling getroffen met bakker Wegerif uit de Hoofdstraat. Wegerif bakte het brood dat nodig was voor de klanten van Nijenhuis en Dien verkocht dit in hun winkel, maar ging ook de wijk in. In januari 1970 werd de winkel definitief gesloten. Gerrit overleed op 14 juni 1972 op 64-jarige leeftijd. Dien werkte nog een aantal jaren in de broodhoek van slagerij Matthijssen. Zij overleed op 7 maart 1999 op 87-jarige leeftijd. Beiden werden begraven op de Nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan.


Dien verhuisde in 1973 naar de Doormanlaan


 Met dank aan Ineke Roskamp-Nijenhuis.











Karla Roskamp