maandag 25 juni 2012

Villa Klein Guldenhof in Baarn

Villa "Klein Guldenhof" aan de Eemnesserweg?
Tijd voor een raadsel weer. Op 27 mei j.l. plaatste ik een stukje in ons weblog over een bekend stukje Eemnesserweg in Baarn, met wat foto's van vroeger van de plek waar nu Albert Heijn te vinden is.
Onder andere het prachtige pand van notaris Römer aan de Eemnesserweg nummer 40 is daar te zien. Links naast dat pand, op nummer 42, was nog een villa. Daar woonden de dames Wits en Van Beverwijk. Ook dat pand is op die foto te zien.

Naar aanleiding van dat artikel kreeg ik een berichtje van dhr. R. Boelens, uit Ter Aar. Hij schreef ons dat zijn opa Jan Boelens op nummer 44 woonde. Dat was dus links naast nummer 42 en rechts naast Villa Vijverhof, dat nog steeds op nummer 46 te vinden is. Dhr. R. Boelens ging daarop te rade bij de Historische Kring Baerne en kreeg de hier afgebeelde foto van "Klein Guldenhof" toegestuurd. Dhr. Boelens herinnert zich deze villa echter niet. Ook het huisje links ernaast kan hij niet plaatsen. Toen ik de foto toestuurde aan kinderen van notaris Römer toestuurde, die daar vlakbij gewoond hebben, kregen we het bericht dat het pand waar Boelens woonde er niet zo uitzag. De woning van de familie Boelens zou een twee-onder-één-kap geweest moeten zijn. Als je ervoor stond woonde rechts de familie Boelens en links (op nummer 44a) de familie Hoekendijk.

Detail van de gevelopschrift
Toch staat vast dat dit Villa "Klein Guldenhof" is. De naam prijkt op de gevel. Door te Googlen op de naam "Klein Guldenhof" vond ik drie jaarboeken van het genootschap "Amstelodamum" waarin de villa vermeld wordt. Dit genootschap heeft zich tot doel gesteld de kennis van en de belangstelling voor het verleden en heden van Amsterdam te bevorderen. Het genootschap bestaat al sinds 1900 en heeft de gewoonte om elk jaar een jaarboek uit te geven. In die jaarboeken is ook een adressenlijst van de leden van het genootschap te vinden. In de jaargangen 1921, 1923 en 1928 heb ik het volgende lid gevonden:

Een knipsel uit het jaarboek van Amstelodamum,
met de vermelding van "Klein Guldenhof"
Dhr. J.C. Weisz jr., Klein Guldenhof, Eemnesserweg 44 in Baarn.
Dat duidt er toch weer op dat de villa op deze foto op deze plek gestaan heeft. Wij staan voor een raadsel.

Wie kan ons meer informatie geven en wie heeft er foto's van de genoemde panden aan de Eemnesserweg. Het zou leuk zijn als we dit raadsel samen kunnen oplossen.

Update 13 januari 2016 van Chris Maas:
Pas nu (13-01-2016) word ik geattendeerd op dit stukje over Villa Klein Guldenhof. Mijn moeder, inmiddels 95 jaar oud, vertelt mij dat haar grootouders Weisz in dit huis gewoond hebben. Na overlijden van beide grootouders heeft haar vader (G.H.Kleinhout) die getrouwd was met een dochter Weisz het huis verbouwd tot een 2 onder 1 kap woning en het kleine huisje ernaast afgebroken. Dit was vóór de oorlog. In de 2 onder 1-kapper woonden de familie Boelens en Kareltje Hoekendijk. Hiermee is het raadsel eindelijk opgelost!

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

6 opmerkingen:

 1. Pas nu (13-01-2016) word ik geattendeerd op dit stukje over Villa Klein Guldenhof. Mijn moeder, inmiddels 95 jaar oud, vertelt mij dat haar grootouders Weisz in dit huis gewoond hebben. Na overlijden van beide grootouders heeft haar vader (G.H.Kleinhout) die getrouwd was met een dochter Weisz het huis verbouwd tot een 2 onder 1 kap woning en het kleine huisje ernaast afgebroken. Dit was vóór de oorlog. In de 2 onder 1-kapper woonden de familie Boelens en Kareltje Hoekendijk. Hiermee is het raadsel eindelijk opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Chris,

   Heel erg bedankt voor uw reactie. KLopt het dan inderdaad dat Klein Guldenhof naast Villa Vijverhof stond?

   Groet
   Eric van der Ent

   Verwijderen
  2. Hallo,
   Ik zag je commentaar op de Villa Klein Güldenhof ik in Australië en mijn Hollandse is niet goed, dus ik hoop dat u begrijpt. De Karel Hoekendijk u noemt was mijn oom, en werd geboren in Indonesië in 1908 als zoon van een beroemde missionaris daar. Het gezin ging terug naar Nederland in 1926 ongeveer. Ik weet dat mijn neven Liedje en Ben Hoekendijk wer er geboren in 1936 en hebben onlangs gesproken met hen over het en ik ben geboren in dat huis in 1950, maar het huis was weg toen ik terugkeerde in 1973 en Albert Heijn was er

   Verwijderen
  3. eigenlijk mijn familie Ruys woonde in Mesdaglaan, Baarn, maar mijn moeder ging naar het huis van haar broer voor mijn geboorte, als je me iets meer over dit huis kan vertellen e-mail me op ronruys@gmail.com

   Verwijderen
  4. Mesdagplein, Baarn

   Verwijderen
  5. Het klopt inderdaad dat Villa Klein Guldenhof naast Villa Vijverhof stond. Mijn moeder (geboren in 1920) vertelt dat zij als kind schaatste op de vijver in de achtertuin van Villa Vijverhof.

   Verwijderen