vrijdag 1 juni 2012

Een kunstschilder in Baarn: Jan Prinsen

Jan Prinsen (1871-1960)
Nog niet zo lang geleden werd ik benaderd door Bert Prinsen uit Amersfoort. Hij had in onze database met personen begraven in het Eemland de gegevens van zijn grootouders gevonden, Jan Prinsen en Gezina Wilhelmina Dijs. Bert stuurde ons een email en vroeg of wij geïnteresseerd waren in aanvullende gegevens en wat beeldmateriaal dat betrekking heeft op zijn grootouders. Op zo'n vraag zeggen wij zoals u weet nooit nee! En zo stuurde Bert ons een paar prachtige oude foto's van Jan Prinsen en Gezina Wilhelmina Dijs. In zijn berichtje schreef hij ons dat Jan Prinsen een "niet onverdienstelijk schilder" was, en dat hij een aantal schilderijen van hem in zijn bezit heeft. Uiteraard wilde ik die schilderijen heel graag zien en een afspraak in Amersfoort was snel gemaakt. Gewapend met een fototoestel toog ik naar Amersfoort. Daar had Bert de schilderijen klaar staan om te fotograferen. De beschrijving "niet onverdienstelijk schilder" die Bert aan zijn grootvader gaf bleek een understatement. Bert toonde prachtige schilderijen die wij allen voor onze site mochten fotograferen. Uiteraard hebben we hem gevraagd een kort stukje over zijn grootouders te schrijven en dat heeft hij ook direct gedaan. U vindt zijn verhaal hieronder. Mocht u in het bezit zijn van een schilderij van Jan Prinsen, neemt u dan alstublieft contact met ons op. Wij willen graag een foto van het schiderij maken het het toevoegen bij dit verhaal.

Jan Prinsen is geboren op 23-08-1871 in Steenwijk, zoon van Wiebe Prinsen en Sophia Johanna Kamans. Jan is overleden op 11-10-1960 in Baarn, 89 jaar oud. Hij is begraven in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan.

Gezina Wilhelmina Dijs 1876-1961
Jan trouwde, 27 jaar oud, op 24-03-1899 in Baarn met Gezina Wilhelmina Dijs, 22 jaar oud. Gezina is geboren op 22-08-1876 in Baarn, dochter van Hendrikus Dijs en Wilhelmina Smit. Gezina is overleden op 22-12-1961 in Baarn, 85 jaar oud. Zij is begraven in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan.

Uit het huwelijk werden negen kinderen geboren: Hendrikus, Wiebe, Johan (Joop), Wilhelmina, Lute Hendrik (werd slechts 11 maanden oud), Alida, Bert's vader Lambertus Prinsen, Gezina en Anna Prinsen.Hieronder leest u het verhaal van Bert Prinsen over zijn grootouders:

Jan Prinsen 1871-1961

Met enige ontroering schrijf ik over mijn oude “stijl”volle opa en grootvader. Hartelijk, bescheiden ging hij door het leven. Al vroeg hadden mensen in zijn geboortedorp Steenwijk zijn gave met pen en penseel ontdekt (1890!). Maar ja, er was geen geld om hem te laten studeren op heen kunstacademie. Hij was aangewezen op privélessen.

Hij ging voor zijn vak in de leer bij een huisschilder in zijn omgeving, later in Baarn. Zijn talenten ontwikkelde hij verder.
Wat mij treft in zijn stijl van schilderen zijn de warme, gevoelvolle toon en kleuren. Het geeft een stuk vrede weer. Vrede waar mensen zozeer naar zoeken. Ook met zijn orgelspel wist hij mensen te vertellen van deze vrede waarin God zijn inspiratiebron was, zonder andere mensen te kwetsen. Dat heeft hij ook zijn (klein)kinderen meegegeven.

Er hangen nog steeds in Baarn en omgeving schilderijen van hem. Ook in zijn schilderwerk was hij meer dan het gemiddelde. Hij mocht van zijn baas de rijtuigen (van de rijke baarnaars) versieren. Nu zijn deze voertuigen al lang uit ons straatbeeld verdwenen. Mijn oma Gezina Wilhelmina Prinsen-Dijs stond haar man trouw terzijde in zijn schilderwerk. Als er in de winter geen buitenschilderwerk was en er dus niet veel verdiend werd, dan ruilde ze zijn schilderijen tegen levensmiddelen.

Jan Prinsen en zijn vrouw overleden in 1961 in een verzorgingshuis in Baarn.
Het is mijn hoop dat zijn schilderijen vele wanden mogen blijven sieren. Dat er afbeeldingen van deze schilderijen op de site van Het groenegraf.nl verschijnen, doet me goed.

Bert Prinsen.

Dan nog een oproep van Bert Prinsen. Zijn oma Gezina Wilhelmina Prinsen-Dijs heeft vroeger een snoepwinkeltje gehad in de Laanstraat in Baarn onder de rieten dakjes. Bert wil heel graag weten of er nog mensen zijn die daar herinneringen aan hebben of misschien zelfs oude foto's. We spreken over de periode ca. 1900-1920. Wie helpt?

Update 30-3-2013:
Van mevr. I. Possel-Nab ontvingen we nog twee foto's van schilderijen van Prinsen:Update 2-6-2016:
Van John Kappers ontvingen we deze foto van een schilderij van Prinsen uit 1938:En nog een foto van John Kappers van een schilderij dat in bezit is van zijn zwager:
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.