maandag 14 april 2014

Oude Baarnse industrieën (2)

Dit is deel twee in de serie 'Oude Baarnse Industrieën'. In het eerste deel kon u lezen dat we van dhr. E.A. Ledoux uit Leerdam een werkstuk kregen, gemaakt door de leerlingen van de zesde klas van de Nieuwe Baarnse School, na de oorlog. In deel 1 ook het voorwoord van dhr. J. van Dijk, hoofdonderwijzer vande N.B.S.

In dit tweede deel leest u een verslag gemaakt door Thera, leerlinge uit de zesde klas N.B.S. naar aanleiding van een bezoek aan de Weverij De Cneudt die destijds in Villa Courbe Voie aan de Eemnesserweg 97 te vinden was.

Een bezoek aan Weverij de Cneudt


Vanmiddag zouden we naar de Weverij van de Cneudt gaan met acht kinderen van mijn klas. Meneer van Dijk zou met ons meegaan. Om ongeveer kwart voor twee vertrokken wij van school. Toen we bij de Cneudt aangekomen waren, ging ons een meneer voor naar een zaal, waar meisjes zaten te weven. Er waren er acht die aan één groen tapijt zaten te werken. Ze deden dat zo vlug en handig, zo'n draadje smyrnawol in de touwen weven. Het werd een helemaal groen tapijt. En zo waren er nog meer van die rekken. In diezelfde zaal had je ook nog een snijinstrument dat de smyrnawol in gelijke stukjes knipte.

In een zaal daarnaast was erg veel lawaai. Daar stonden ongeveer acht weefgetouwen, die door handen en voeten in 't werk werden gesteld. Je had daar van die heel andere spoelen, veel groter dan zo'n spoeltje dat je op een naaimachiene hebt. Als je aan zo'n handvat trok (boven je hoofd), dan vloog de spoel naar links, trokje dan nog een keer, dan vloog die naar rechts.


Je had daar ook zo'n klossenrek. Op dat rek zaten wel een stuk of zestig klossen. De draden daavan gingen door een soort grote kam, daarna door een kleinere en kwamen samen op een heel grote klos, waaraan een meneer zat te draaien. Dit werd de "ketting". Toen gingen we naar boven. Dat was een speciale afdeling voor gobelins. Die werden eerst getekend en in kleur gebracht. Daarna werd er nog één getekend, maar niet geverfd en onder het weefrek gelegd. De geverfde tekening werd er voor gehangen. Daarna gingen we naar de kelder. In één van die kamers werden de kleden geschoren. In de kamer daarnaast (dat was de verzendkamer) worden er nog franjes aangeknoopt en de fouten er uitgehaald met een haaknaald.

Toen zouden we weer naar school gaan. We zeiden de mevrouw, die ons alles had laten zien, goede dag. Het sneeuwde erg buiten. Om drie uur kwamen we weer op school en toen kregen we tekenen.

Thera.

Binnenkort in het volgende deel: Bosch en Keuning

Met dank aan dhr. E.A. Lexoux, Leerdam

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter