De Laanstraat in Baarn in betere tijden |
Waar is toch die tijd dat elke buurt in Baarn minimaal drie warme bakkers had. En dat de melkboer bij je aan de deur kwam, zijn flessen melk bij je voordeur achterliet en de lege flessen die je daar had neergezet weer meenam. Ik mis dat.
Nogmaals ik wil echt niet knorrig overkomen hoor, ik ben in de huidige tijd ook heel gelukkig. Ook ik vind het gemakkelijk om 's avonds om 8 uur nog even een paar boodschappen te doen bij Albert Heijn en dat je daar zo'n beetje alles kunt krijgen waar je vroeger naar 10 verschillende winkels voor moest. Maar het maakt het winkelen er niet leuker op.
En als ik nu toch aan het zeuren ben, ik mis ook mijn oude platenzaak. Ik ben van bouwjaar 1965, opgegroeid met die grote zwarte glimmende vinyl geluidsdragers, singletjes en lp's. Ik vond (en vind) het heerlijk om naar muziek te luisteren. Vooral van Queen, de band van Freddie Mercury. Daar moest ik alles van hebben, ook al maakten ze op een gegeven moment alleen nog maar bagger. Door het maken van het nummer Bohemian Rhapsody konden de jongens van Queen daarna echt geen kwaad meer bij mij doen, zelfs niet met een singletje als "Body Language", en dat wil wat zeggen. Later kwamen die kleine zilveren schijfjes, de compact discs. Tja, nog maar een keer alles kopen, het is niet anders.
In Baarn waren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vele muziekhandelaren. Om er maar een paar te noemen: Schuijff in de Laanstraat, Theo Bakelaar in de Nieuwstraat, waar vroeger Jamin zat in de Laanstraat kwam ook een platenzaak, tegenover het gemeentehuis in de Laanstraat zat er één. Wist u trouwens dat Willeke Alberti (ja, de dochter van Willy Alberti en moeder van Johnny de Mol) ook nog een platenzaak heeft gehad in Baarn? Die zaak zat achterin de Minikorf in de Laanstraat.
In die jaren zat ik op de lagere school in de Spoorstraat, de Astroschool. Lopend, op weg naar huis, kwam ik altijd langs Schuijff, waar ik steevast elke week het gedrukte exemplaar van de Nederlandse Top 40 ging halen. De halve school ging daar trouwens heen om die Top 40 te halen. Meneer Schuijff moest daar op een gegeven moment de rem op zetten, want hij moest voor dat drukwerk betalen en die kinderen van de Astroschool zorgden nu niet voor een enorme omzet. Sterker nog, ik haalde mijn Top 40 bij Schuijff, maar mijn hofleverancier voor mijn platen was toch De Discotiek in de Nieuw Baarnstraat. Tjonge, daar heb ik wat uren doorgebracht. Luisteren, met een koptelefoon op, aan de balie, of minuten lang twijfelen voor het grote bord aan de wand waar alle singletjes uit de top 30 uitgestald waren.
De Discotiek werd op 8 november 1973 geopend door Ad en Corry de Bruijn. Zij vestigden zich aan de Nieuw Baarnstraat. Een prima tijd natuurlijk om een muziekhandel te beginnen, de platenbusiness was booming!
Ad hield zich met name bezig met de inkoop van de platen, zijn echtgenote Corrie de Bruijn-Berkhof deed de verkoop in de winkel. Dit zouden ze 25 jaar lang blijven doen, op 28 november 1998 sloot de Discotiek definitief zijn deuren. De winkel bestond dus precies in de tijd dat de muziekindustrie op zijn hoogtepunt draaide. Na 1998 ging het snel bergafwaarts met de industrie omdat muziek steeds meer via internet verkrijgbaar werd.
Onlangs werd ik benaderd door Guido de Bruijn, zoon van Ad en Corry de Bruijn. Guido had een plakboek samengesteld met oud beeldmateriaal van de Discotiek. Hij vroeg of ik het leuk zou vinden om dat plakboek te bekijken. Natuurlijk! Dat wilde ik wel, en een afspraak was snel gemaakt.
De Discotiek bij de opening, aan de wand het bord met singles |
De winkel werd geopend in de tijd van de autoloze zondagen (voor wie zich dat nog herinnert!). Zie het reclamebord op de foto hiernaast.
Tegenwoordig is er vrijwel geen platenzaak meer te vinden in Baarn. De enige platenhandelaar in Baarn is nu Prelude in de Laanstraat. En daar wordt alleen klassieke muziek verkocht. Nee, winkeliers in muziekdragers zijn een uitstervend ras.
Ad en Corry de Bruijn leven helaas allebei niet meer, de Discotiek is al bijna 15 jaar verdwenen uit het Baarnse straatbeeld. Maar ik denk nog steeds met veel plezier terug aan die tijd. Hieronder plaats ik nog wat leuke foto's van de discotiek in vroeger jaren, met dank aan Guido de Bruijn.
De Discotiek na de heropening in 1980 |
Ad de Bruijn tussen zijn platen |
De Discotiek in de Nieuw Baarnstraat, later zou ook de linker helft bij de winkel getrokken worden |
De Discotiek bij het 20 jarig bestaan. Inmiddels is ook de linker helft muziekwinkel geworden. |
Corry de Bruijn-Berkhof in haar winkeltje |
Corry en Ad de Bruijn in hun winkel. Het tijdperk van de CD heeft inmiddels zijn intrede gedaan |
Het einde van een tijdperk.... |
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.