vrijdag 29 september 2023

Zoekplaatje in Baarn


1: Wat is de naam van deze Boerderij ??

2: Waar staat deze Boerderij ? 

U kunt hierop reageren via het sturen van een briefje naar:

Stichting Groenegraf.nl

T.a.v. Baarnsch Geheugen

Marisstraat 4

3741 SK BAARN

Of stuur een e-mail naar :

bakker.groenegraf@gmail.com

Onder de goede inzenders verloten we het boek “Waarom redden" over de Brandweer van Baarn.

Dit boek is geschreven door Maartje Hormes en Leen Bakker en uitgegeven door Personeelsvereniging      Brandweer Baarn in 2007.

Daarnaast ontvangt de winnaar ook nog een fles wijn voorzien van een ansichtkaart uit Baarn, beschikbaar gesteld door Mitra Baarn - Van der Steeg Laanstraat 72, 3743 BH Baarn, tel: 035-5426063.



maandag 25 september 2023

Antiek beiaardboek, historisch gereedschap, een bronzen legpenning en ’Verleden & Heden’ memorabilia

Bijdragen van Erica Kreijns-Kuit, Hans Nieuwenhuis en Cees van Dijk.  Tekst: Geheugenvanbaarn.nl



In de huidige rage van ontspullen, opruimen en weggooien is er geen plek meer voor: voorwerpen, soms ook memorabilia genoemd, die uw leven of dat van uw ouders, of nog verder terug, grootouders, kleur gaven en geven. Wij van Geheugenvanbaarn.nl weten wel beter, wij leven immers van en soms in het verleden. 

Wij weten wel raad met die voorwerpen, met een bij voorkeur Baarns tintje, die al jaren in kastjes, geheime en minder geheime laatjes of zelfs op zolder en in de schuur liggen te verpieteren. Nu horen wij u denken: verpieteren, niets van dat alles! Wij koesteren deze zaken en tonen ze aan een ieder met oprechte belangstelling voor het (Baarnse) verleden. 

Nu is de tijd gekomen om deze zaken met de buitenwereld te delen via een door ons beschikbaar gesteld platform de Geheugenvanbaarn.nl blogspot. Hoe? U duikt in uw archiefje hoe klein of groot ook, maakt een keuze uit uw dierbaarste zaken, maakt een mooie foto, en schrijft er een klein verhaaltje bij. Vervolgens stuurt u dit alles naar ons emailadres geheugenvanbaarn@gmail.com en na een (positieve) beoordeling door onze uiterst betrokken jury, plaatsen wij het door u uitverkoren voorwerp en uw eventueel door ons opgepoetste tekst op onze blogspot in de nieuwe column ’Gekoesterd & Bewaard!’


Erica’s keuze:

Dat het Baarnse carillon binnenkort het feest van haar vierde lustrum oftewel haar twintig jarig bestaan van de (vernieuwde) beiaard viert zal u via de berichtgeving in de Baarnsche Courant niet ontgaan zijn. Eigenlijk had deze heugelijke gebeurtenis al in maart 2022 gevierd moeten worden, maar de onberekenbare Sta. Corona gooide roet in het eten. Nu, ruim een jaar later, is het binnenkort zover. Onthoudt de dag: zaterdag 30 september. En laat het duidelijk zijn: voor een mooi en cultureel verantwoord feestje is het nooit te laat!

De toren van de Pauluskerk
(Foto: Geheugenvanbaarn.nl)


Uit het fotoalbum van de beiaardier: een memorabele dag in maart 2002
(Coll. Erica Kreijns)

Het carillon werd in 1966 geplaatst. Het had toen 25 klokken. Na een inzamelingsactie in 2001, georganiseerd door het bestuur van de Stichting Carillon Baarn, kreeg klokkengieterij Kon. Eijsbouts te Asten opdracht voor een uitbreiding van het carillon.


Het stokkenklavier
(Stichting Carillon Baarn)

Het keyboard
(Stichting Carillon Baarn)

Zo is, dankzij giften van Baarnse burgers en sponsoren, het carillon uitgegroeid tot een volwaardig instrument met een stokkenklavier. Sinds 2002 klinken hoog vanuit de toren van de Pauluskerk vierenveertig klokken over Baarn. 

Beiaardier Erica Kreijns, nu secretaris van de Stichting Carillon Baarn
(Stichting Carillon Baarn)

Beiaardiers roemen het Baarns carillon om zijn klank en goede bespeelbaarheid. Via een automatisch speelwerk laat het ieder kwartier een wijsje horen. Maar ook concerten zijn iedere zomer ons deel, mogelijk gemaakt dankzij donateurs en sponsors van de Stichting. 

Beiaardier Bauke Reitsma
(Stichting Carillon Baarn)

De huidige vaste beiaardier is Bauke Reitsma. Voor hem bespeelde Erica Kreijns, nu secretaris van de Stichting, tot 2009 de beiaard. Eerst, tot 2002, op een keyboard, maar gelukkig vanaf 2002 op een stokkenklavier. Uit haar collectie ziet u een facsimile uitgave van het 18e-eeuwse “Johannes de Gruytters’ Beiaardboek”. 

Johannes de Gruytters  Beiaardboek uit 1746. Gekoesterd & Bewaard 
(Coll. Erica Kreijns)

Vioolconcert van Vivaldi uit het beiaardboek. Gekoesterd & Bewaard.  
(Coll. Erica Kreijns)

Het is duidelijk te zien, hoe intens het gebruikt is. Daarnaast een pagina uit haar fotoalbum van de dag, dat in maart 2002 de nieuwe klokken de toren in werden gehesen èn natuurlijk het stokkenklavier. Sindsdien wordt het Baarns carillon door binnen- en buitenlandse beiaardiers geprezen om haar mooie klank en goede bespeelbaarheid. Dus, wat let u: op naar de Brink, kijk omhoog, spits uw oren, luister en geniet van al het moois dat vanaf boven uit de toren over u heen gestrooid wordt. 


Begonnen we dit verhaal met het gedicht zoals het is te zien op de rijkgevulde site van de Stichting Carillon Baarn, zo eindigen we met het gedicht ’Het Baarns carillon’ van plaatsgenoot Judith van de Vlekkert, bekend van haar gedichtenbundel ’Texel dichtbij’ (2021) en de ontelbare door haar gemaakte natuurfoto’s. 


Het Baarns Carillon
(Stichting Carillon Baarn)

Hans’ keuze:

Faas Eliaslaan 11: ooit droeg deze, in 1911, gebouwde villa de naam ’Cuba’. Voor velen een onbekend detail en of er een verband was met de herkomst van de sigaren van de toenmalige eigenaar: we weten het niet. Maar als ik u zeg dat u hier, nu al een aantal jaren tijdens de traditionele Kerststallenroute één van de prachtigste en meest monumentale stallen kunt bewonderen, dan gaat er misschien ook bij u een (kerst)lichtje branden. 

Faas Eliaslaan 11-13 in kerstsfeer
(Foto’s: Nancy Nieuwenhuis)

Met veel liefde voor detail opgebouwd door eigenaar-bewoner Hans Nieuwenhuis. Ernaast op no. 13, vind u nu ’villa Elias’ of liever gezegd ’Kantoorvilla Elias’, de functie waarvan door dezelfde eigenaar wordt omschreven als: ’huren in vorstelijk Baarn kan vanaf nu ook in een vorstelijke kantoorvilla’.

Van Pension Villa Cuba naar Kantoorvilla Elias
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl en H. Nieuwenhuis)

Bedrijfsadvertentie in de Baarnsche Courant van 13 februari 1985

Niets wijst er meer op dat op no. 11 een aantal tientallen jaren geleden Bouwbedrijf Nieuwenhuis was gevestigd. Opgericht in januari 1935 door Agathus C.A.M Nieuwenhuis, geboren in 1904 te Amsterdam en overleden in Soest, september 1988, en na overdracht succesvol voortgezet door zoon Hans (J.T.E.M). Leuk detail is dat Nieuwenhuis Sr. veel werk had aan het timmeren van kisten voor Philips Phonografische Industrie (P.P.I) waarin de op de vestiging aan de Torenlaan gebouwde mengpanelen, te gebruiken bij muziekopnames, werden verscheept. Zo wijd de wereld strekt! Maar ook voor een mooi stuk nieuwbouw kon u bij Bouwbedrijf Nieuwenhuis terecht. Na overname van het bedrijf door zoon Hans viel P.P.I., door veranderende marktomstandigheden, af als klant en specialiseerde het bedrijf zich in verbouwingen in het betere segment, in de woorden van toen ’sfeervolle woonverbetering’ en weer later in het nieuwe fenomeen: beveiliging!  Maar wat er ook veranderde: ’Vakmanschap was en bleef nog altijd meesterschap!’ Ook de bestuurlijke kwaliteiten van Nieuwenhuis Jr. mogen niet onvermeld blijven: Bouwsociëteit, NVOB, Bouwgarant en VEB (beveiliging) zijn slechts enkele van de meest aansprekende en nog steeds goed in het gehoor liggende kwaliteitsbenamingen. In 1985 bestond Bouwbedrijf Nieuwenhuis 50 jaar! Een halve eeuw! Met een feestelijk diner bij restaurant De Mandemaaker in Spakenburg werd dit heugelijke feit gevierd. 

Nieuwenhuis Jr. (l), de jubilaris, de hr. Scheepbouwer (Kamer van Koophandel) en de door hem overhandigde bronzen legpenning, nu Gekoesterd & Bewaard
(Coll. H. Nieuwenhuis)

Tijdens dit feestelijke samenzijn werd aan Nieuwenhuis Sr. de bronzen legpenning van de Kamer van Koophandel uitgereikt. Nu, in 2023, samen met het oude, ooit door Sr. gebruikte timmermansgereedschap, al bijna 40 jaar gekoesterd en bewaard!

Door Nieuwenhuis Sr. gebruikt gereedschap, nu Gekoesterd & Bewaard
(Coll. H. Nieuwenhuis)

Uit het Nieuwenhuis familiearchief een tweetal foto’s die we u niet willen onthouden. Tijdens de mobilisatie van 1939 diende ook Nieuwenhuis het vaderland.

Uit het familiealbum: Nieuwenhuis (r) als militair en paardenman
(Coll. H. Nieuwenhuis)

U ziet hem, samen met een onbekende dienstmaat, bij het woonhuis van Kuijer Zand & Grindhandel aan de Eemweg. Na de oorlog betrok Nieuwenhuis het voor de bouw benodigde zand, grind en andere bouwmaterialen via Kuijer. Het leverde het volgende plaatje op. U ziet Nieuwenhuis en het paard van Kuijer bij aflevering van een partij zand op Faas Eliaslaan 11. Het pad naast de villa was echter te smal om de paard-en-wagen combinatie te keren. Paard uitspannen en wagen keren was het devies. Een taak waarvan Nieuwenhuis zich met verve kweet! 

De dubbele villa Faas Eliaslaan 11 en 13 toen en nu!
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl en internet)

Bonusbijdrage: Cees' keuze


In één van de oudste straten van Baarn, de Brinkstraat, vindt u een plek waar het verleden en heden op een wel heel speciale manier bij elkaar komen. Deze ontmoetingsplek, een winkel willen wij het eigenlijk niet noemen, is gebouwd op historische grond. Was het immers niet hier dat bezoekers aan het nu al lang niet meer bestaande Hotel Velaars en de er achter gelegen in 1922 door een heftige en fatale brand verwoestte schouwburg hun rijtuig met paard stalden? 

Hotel Velaars aan de Brink met erachter de schouwburg en stalling
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl)


Nog in onze tijd was hier de Brink-apotheek van apotheker D. van Bremen gevestigd en weer later de winkel waar Hendriks lampen en kleine elektrische apparaten verkocht. Maar nu, in het heden, vindt u er het verleden gekoesterd in een bonte mix van kunst, antiek, brocante en bric à brac met snuisterijen en gebruiksvoorwerpen uit grootmoederstijd. Dit alles bijeengebracht en smaakvol uitgestald door Cees van Dijk onder de nostalgische en passende naam ’Verleden & Heden’. 

De winkel 'Verleden & Heden'
(Foto: Geheugenvanbaarn.nl)


Een greep uit de collectie van Verleden & Heden

Cees koestert, net als wij van Geheugenvanbaarn.nl, het verleden, maar meer nog dan dat: hij leeft ervan! Bewaren is er over het algemeen voor hem niet bij. Doorgeven, verkopen en een ander het bewaarwerk laten doen. Dat is zijn kijk op het leven! Geheugenvanbaarn.nl zou Geheugenvanbaarn.nl niet zijn als ze toch ook bij Cees niet een aantal items vonden die hijzelf niet alleen koestert maar ook blijvend  bewaard. Wij, bij monde van Cees, vertellen u er alles over. 

Cees’ keuze en een korte biografie: Cees van Dijk, een echte Barinees, geboren in een van de  villa’s met de karakteristieke serres aan de Faas Eliaslaan. Om precies te zijn no. 31, gebouwd in 1904, ontworpen door architect J. de Zoete. Nog steeds een plaatje en al geruime tijd een gemeentelijk monument.

Geboortehuis van Cees, no 31 (l), Faas Eliaslaan 31-33
(Wikipedia)


Cees’ vader was etaleur, een talent dat duidelijk aan Cees is doorgegeven terwijl zijn moeder uit een familie van groente- en bloemenkwekers kwam. Zijn hierdoor ontstane liefde voor bloemen maakte dat Cees al in een vroeg stadium van zijn jeugd veel te vinden was bij kwekerij Hooijer aan de Zandvoortweg 201.

Kwekerij G. Hooijer
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl)

Naast de bloemen en planten waren het ook de verhalen die Gerrit Hooijer (1897-1979) vertelde over de geschiedenis van Baarn en zijn leven als tuinbaas op het landgoed van Enthoven, gelegen in de driehoek Koningsweg, Spoorstraat en Leestraat, die indruk maakten op de jonge Cees. Hooijer had een vaste rubriek in de Baarnsche Courant waarin hij, als G. Hooyer Sr. vol passie schreef over de geschiedenis van Baarn, verhalen die te boek zijn gesteld in de, in de jaren zeventig, uitgegeven trilogie ’Uit de geschiedenis van Baarn’. 

Boekjes van G. Hooyer Sr. ’Uit de geschiedenis van Baarn’  Gekoesterd & Bewaard.
(Coll. Cees van Dijk)

Ook zijn vrouw Gerritje (Gerrie) Hooijer-Dop (1900-1979) was gezegend met schrijverstalent. Door haar geschreven gedichten verschenen dan ook regelmatig in de krant en werden na haar overlijden (her)uitgegeven in boekvorm met als titel ‘De schakels van haar leven’
Gezien zijn ’bloemrijke’ jeugd was het niet zo verwonderlijk dat Cees als consultant in de bloemensector ging werken, waarbij hij de wereld rondreisde om het Nederlandse sierteelt product te promoten d.m.v. demonstraties, lesprogramma’s en adviezen. Daarbij had hij al vroeg interesse in antiek en kunst en op zijn buitenlandse reizen ging hij, indien de tijd dit toeliet, op zoek naar iets ouds en waardevols in plaats van de meer traditionele souvenirs. Zijn in die tijd ontstane liefde voor kerkelijk antiek en dan speciaal de oude houten sculpturen wordt nog altijd door hem gekoesterd.

Beelden zoals door Cees verzameld. Gekoesterd & Bewaard
(Coll. Cees van Dijk)

Vervolg familieoverzicht: Cees’ groot- en overgrootouders van vaders kant hadden de eerste Baarnsche elektrische meubelmakerij in de Laanstraat op no 40 tegenover Bloemisterij van Herwaarden, later Verdegaal, nu Wim Hoogeveen.


De meubelmakerij van Antonius van Dijk aan de Laanstraat
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl)

Bedtafeltje door opa Van Dijk in zijn meubelmakerij in de Laanstraat gemaakt
Gekoesterd & Bewaard 
(Coll. Cees van Dijk)

Wij van Geheugenvanbaarn.nl herinneren ons dat op no. 40 Post Loodgieters bedrijf was gevestigd, daarna in 1947 gevolgd door Bührmann (Centrale Verwarming, oliestook, loodgieterswerken en huishoudelijke artikelen).
Cees’ grootouders van moederskant verkochten en ventten met paard en wagen in Hoog-Baarn groente en fruit, in het begin vanaf de Van Heemstralaan no. 27, later was hier transportbedrijf Becker gevestigd, en daarna vanuit de winkel in de Brinkstraat 16a, het pand waarin Cees, nu nog slechts luttele weken, zijn winkel Verleden & Heden heeft.

De aardappel weegschaal van Cees’ opa en oma. Gekoesterd & Bewaard  
(Coll. Cees van Dijk)

Zwanenzang: dit kleine verhaaltje bedoeld als ode aan een ras-verzamelaar is tegelijkertijd ook een soort zwanenzang: want als een donderslag bij heldere hemel, verscheen, ogenschijnlijk zo maar uit het niet niets, kort geleden een bericht op facebook en nu ook in de Baarnsche Courant dat aangeeft dat de grens tussen verleden en heden onduidelijker is dan je op voorhand denkt. Voor ’Verleden & Heden’ is er geen toekomst meer, nou ja voor de winkel dan, voor Cees wel, die gaat met pensioen, nadenken over zijn eigen verleden, met naar wij hopen nog een lange toekomst voor zich, maar de winkel sluit haar deuren.  Wat bedoeld was als een eerbetoon veranderde zo maar in een welgemeende afscheidsgroet. Naast Cees van Dijk koestert en bewaart ook Geheugenvanbaarn.nl de herinnering!


Met dank aan Stichting Carillon Baarn en Judith van de Vlekkert


Deze bijdrage (aflevering 2) verscheen op maandag 25 september 2023 
in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Gekoesterd & bewaard'


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u Geheugenvanbaarn.nl ook volgen op Facebook 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Geheugenvanbaarn.nl.

vrijdag 22 september 2023

Boerderij van Wilhelmus en Gerrit de Boer en later van Gijsbertus Staal.


Adres: Zandvoortweg 236 en gebouwd: voor 1900. Gesloopt in 1966.


Wilhelmus de Boer trouwde op 12-05-1905 in Baarn met Everharda Hak. Wilhelmus was van beroep veehouder, later werd hij jachtopziener bij de familie Jiskoot van ‘Rusthoek’, vlak bij de boerderij.

Het eerste bruidspaar

Wilhelmus de Boer en Everharda Hak waren het eerste bruidspaar dat in de toen nieuwgebouwde St. Nicolaaskerk in de Kerkstraat trouwde. 

2 leeuwen voor de boerderij

In 1903 plaatsten Wilhelmus de Boer en zijn halfbroer Gerrit de Boer voor de boerderij 2 fraaie houten leeuwen die op het dak van het oude Chinese landhuis “Peking” hadden gestaan waar ze hun waakzame blikken op de Torenlaan gevestigd hielden.

Halfbroer Gerrit

Gerrit de Boer is geboren op 19-11-1851 in Eemnes, zoon van Jacob Gerritse de Boer en Jacoba Aartse Kuijer. Gerrit is overleden op 02-06-1938 in Hoogland.


De exacte plek van de Boerderij

Op de kadastrale kaart ziet u de exacte plek van de boerderij Zandvoortweg 236. De geprojecteerde weg is de huidige Professor Meijerslaan. De donkergekleurde weg is de Zandvoortweg. Links onderin ziet u de “De Blinkert”. 

Verkoop van de boerderij

Rond 1908 verkochten de gebroeders de Boer de boerderij aan Gijsbertus Staal. De boerderij werd eerst grondige gerestaureerd voordat de familie Staal er ging wonen. 

Een zandgat

Bij de boerderij bevond zich een diep zandgat waar vooral veel Bunschoters zand kwamen halen. Bij de grote watersnood in 1916 stond het water tot aan de drempel van de ramen.

Hooibergbrand

Op 4 juli 1965 om 17.50 uur kreeg de Brandweer van Baarn een melding van een hooibergbrand op Zandvoortweg 236 te Baarn. Bij aankomst om 17.56 werd met 2 brandweervoertuigen en 24 brandweerlieden de brand bestreden. Bij aankomst van de hogedruk nevelspuit (brandweervoertuig met hogedruk) stond de hooiberg aan twee zijden in brand, benevens een deel van de aangebouwde houten loods. De in de loods staande trekker was inmiddels door de 10-jarige zoon van de familie Staal in veiligheid gebracht. Met behulp van de nevelspuit werd het vuur spoedig beperkt tot de hooiberg. Na het inzetten van de lagedrukstralen werd begonnen met het uithalen van de berg. De oorzaak  de brand is aangestoken.

In totaal zijn verloren gegaan: 26 ton hooi, hooiventilator, houten schuifladder, hooibergnaaf, gedeelte houten loods met afdekking van asbestcement golfplaten en gierwagen gedeeltelijk ingebrand. De schade bedroeg f 3000, -- gulden. De familie W.M.Staal was verzekerd voor een bedrag van f 6700,-- gulden.

Het verhaal gaat dat moeder Mien Staal en 4 kinderen in de huiskamer spelletjes aan het doen waren toen er al een hoop publiek achter bij de hooiberg aan het kijken was. Vader Wim was in de polder bezig en kon de rook daar zien.

vrijdag 15 september 2023

Boerderij Daatselaar


Adres: Schoolstraat 35 en 37 en  gebouwd omstreeks 1775. Status: In gebruik als garagebedrijf

De bewoners van Boerderij Daatselaar:

de Boerderij in de Schoolstraat

De Familie Hartog

De familie Hartog waren de eerste bewoners van Schoolstraat 35 en 37. Teus Hartog was de laatste bewoner van de familie Hartog. Teus was getrouwd met Catharina Koffrie. Teus verkocht zijn zuivelproducten rechtstreeks aan de inwoners van Baarn. Met de fiets werden door zoon Gijs de producten ook bij de mensen thuisbezorgd. Zijn dochter Marie runde het winkeltje. Zijn andere dochter Miep, runde met haar man Jan Strumpel, een ijzerwarenwinkel in de Bosstraat. Daarnaast kocht hij eikels en beukennootjes in voor de handel in. Teus heeft in 1946 de boerderij aan Herman Daatselaar verkocht.

De Familie Teus Hartog

Hermanus Rigardus (Herman)

Herman Daatselaar is geboren op 12 juli 1916, zoon van Hendrikus Rigardus Daatselaar en Cecilia Verhoef. Herman is getrouwd met Geertruida Maria Josephina (Geertje) Gieskens. Geertje is geboren op 13 december 1924 in Eemnes. Zij was de dochter van Gijsbertus Joseph Gieskens en Theodora Horst. Geertje is overleden op 13 december 2009. Herman is overleden op 7 december 1985. Herman en Geertruida kregen 2 zonen, Henk en Bert.

Herman en Geertje hadden zo’n 30 koeien. In de winter op stal in de Schoolstraat en in de zomer op het land in de polder. Herman had namelijk een groot stuk land vlakbij de jachthaven van Harry Vriezen. De koeien liepen dan op eigen kracht van de Schoolstraat via de Faas Eliaslaan, Eemweg richting Eembrugge en zo naar de jachthaven. Later werden de koeien vervoerd met een veewagen. Ook waren er incidenteel een aantal varkens en kippen aanwezig op de boerderij.   


De Boerenleenbank

Met regelmaat werden er ook vergaderingen gehouden in Restaurant Astoria in de Oranjestraat. Bij deze vergadering waren er altijd vele boeren, veehouders, landbouwers en dergelijke aanwezig. Zo ook op de vergadering waar bekende namen bij aanwezig waren zoals, Bouwmeester, Daatselaar, Schimmel, de Boer, Hartog, Kruimer, Hilhorst, van de Hoef en Staal. 


Gijsbertus Rigardus (Bert)

Bert is geboren in 1950 en is de zoon van Hermanus Rigardus Daatselaar en Geertruida Marie Josephina Gieskens. 

Bert is getrouwd met Martha Hilhorst. De grootvader van Martha was Rijk Hilhorst van boerderij Nieuw Wolkenberg aan het Zuidereind. Bert en Martha hebben 3 kinderen, Prisca, Martijn en Edwin. Ook hebben zij 3 kleinkinderen, Bastian, Valerie en Julia. 

Bert is van beroep automonteur en heeft zijn eigen garagebedrijf in de oude boerderij aan de Schoolstraat 35. Na zijn schoolopleiding is Bert gaan werken bij het garagebedrijf van de Fa. Legemaat. Dat bedrijf werd later overgenomen door de Fa. Splinter. Splinter was gelegen aan de Eemnesserweg 16.

In november 1978 heeft Bert de oude brandweerwagen, uit 1931, van de brandweer van Baarn onder handen genomen. Hij zorgde ervoor dat de motor van dit voertuig weer als een zonnetje liep. 


vrijdag 8 september 2023

Boerderij Wegerif Zandvoortweg 52 (voorheen 16c en 16d)

Boerderij Wegerif Zandvoortweg 52 (voorheen 16c en 16d) 


Boerderij gebouwd

Gebouwd: 1931 nu in gebruik als woning.

Familie Wegerif

Gerrit Wegerif en Catharina van der Pol. Gerrit is geboren op 3 juli 1909, zoon van Hendrikus Wegerif en Johanna Willemijntje Strietman. 

Boerderij Zandvoortweg 52

Gerrit en Catharina woonden op een boerderij gelegen aan de Zandvoortweg 52. Gerrit en Catharina kregen 10 kinderen.

Het Utrechts Landbouw Genootschap

Net als de familie Wegerif waren er vele andere boeren uit Baarn/Eemnes en Soest lid van het Landbouw Genootschap. De ledenlijst der Afdeeling Baarn/Eemnes van het Utrechts Landbouw Genootschap (U.L.G.) bestond in 1936 uit 21 leden.

De vergaderingen werden gehouden in café “de Pauw” te Baarn (”kruising Nieuwstraat/Eemnesserweg”). Tijdens de vergadering van 8 februari 1937 werden er melkemmers verloot. De gelukkigen toen waren de heren H. Daatselaar, G. Haarman en W .v.d. Grift.

Paard Piet in het Rode Dorp

Verschillende gezinnen in Baarn namen tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis. Die gezinnen deden dat met gevaar voor eigen leven. Evert van Dijk woonde tijdens de oorlog aan de Israëlsstraat 16 in Baarn. Hij was werkzaam bij de spoorwegen. De Israëlsstraat lag in die tijd nog aan de rand van Baarn. Voorbij deze straat begon de polder. Afgelegen genoeg om een onderduiker te verstoppen. En zo gebeurde het ook. Onderduiker Piet werd ondergebracht bij Evert van Dijk en zijn echtgenote Cornelia van Wijngaarden, maar als u denkt dat Piet een man was, dan heeft u het mis! 


Gerrit Wegerif woonde in de oorlog op een boerderij aan de Zandvoortweg 52 in Baarn. De Duitsers vorderden in de oorlog vrijwel alle vervoersmiddelen, zoals fietsen, bromfietsen, motorfietsen en auto's, maar ook paarden moesten worden ingeleverd. Gerrit Wegerif was echter niet van plan om hun [paard Piet] over te dragen aan de Duitsers. Piet moest verborgen worden. Evert van Dijk uit de Israëlsstraat bood aan om het paard Piet in zijn schuur te verbergen. Omdat de Israëlsstraat de laatste straat was voordat de polder begon was er geen haan die er naar kraaide. Alleen de buren wisten ervan, naar die hielden hun kaken stijf op elkaar. Zij zouden Van Dijk niet verraden. 's Avonds in het donker bracht Gerrit Wegerif hooi om Piet te voeren, want hooi had de familie Van Dijk niet. Piet is nooit ontdekt. Tijdens de oorlog werd hij vertroeteld en verwend. Begin mei, na de oorlog kwam Gerrit met zijn kinderen het paard weer halen.

Gerrit Wegerif

Gerrit Wegerif, zoon van Gerrit en Catharina, is geboren op 10 oktober 1944 in Baarn. Gerrit is in 1971 getrouwd met Gijsbertha (Bep) de Greef. Bep is geboren op 17 december 1948. 

Brandenburg

Gerrit en Bep zijn, na hun huwelijk in 1971, op boerderij "Brandenburg” gaan wonen. Boerderij "Brandenburg” is gelegen op Pijnenburg 9 in Baarn.

woensdag 6 september 2023

Hans Smeekes: Droom of Realiteit op Bali

Als u een trouw volger bent van Geheugenvanbaarn.nl zal er bij het horen van de naam Hans Smeekes waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. De geboren Baarnaar schreef voor ons weblog vele verhalen waarin hij herinneringen uit zijn jeugd Baarn op een prachtige manier, gelardeerd met veel beeldmateriaal en prachtige zelfgemaakte tekeningen, ophaalde. Dit alles resulteerde zelfs in een boekje 'Baarn, daar waar ik geboren ben', met prachtige, door Hans getekende prenten. Het werd uitgegeven ons, Stichting Groenegraf.nl en vond in het Baarnse gretig aftrek.




Hans woont met zijn lieve partner Fifi tegenwoordig in Limburg, maar is Baarn nog zeker niet vergeten. Maar zijn hart ligt niet alleen bij ons mooie Baarn. Ook Bali heeft hij in het hart gesloten. Samen met Fifi maakte hij vele reizen naar het mooie Bali. Ook die belevenissen heeft hij nu vastgelegd in een prachtig boek: Droom of Realiteit op Bali.


Het boek Droom of Realiteit op Bali van Hans Smeekes


In het prachtige boek is elk verhaal kleurrijk geïllustreerd met een paginagrote door Hans gemaakte fotocollage. Fifi en Hans praten in de magische kamer van het paleis in de nacht met een kikker en een gekko. Droom of realiteit? Voor hen maakt het niet uit, want voor hen is alles illusie. In de verhalen vertellen ze over de wonderlijke trips die ze op Bali hebben gemaakt, gelardeerd met ‘inside’ informatie over de paleizen, de tempels (waarbij heel bijzondere), de rituelen, de tradities, de kunstenaars (de muur van Lempad, drie verhalen over Bonnet, ze gingen in zijn voetsporen), de godin van het meer, het heilige water, de bijzondere inwijdingsceremonie van een hogepriester (een goede vriend), de kris, de ‘tumpek wayang’ in een speciale ‘dalang’ tempel in Noord Bali, de magische grot op Nusa Penida, de heilige boom, de legendes over loyaliteit, het zoeken naar ‘ons’ beeldje, mijn ‘ogoh ogoh’ droom, de maskers, trance en dans en nog veel meer, de hele cultuur van Bali komt langs. Het echte Bali. 

Kortom: het boek neemt u mee op reis met Hans en Fifi door middel verhalen en beeld.










De prijs van het boek is € 22,50 plus verzendkosten. U kunt het boek bestellen door een e-mail aan Hans Smeekes te sturen: hansenfifi@gmail.com

Speciale aanbieding: woont u in Baarn of directe omgeving en bestelt u het boek voor 1 oktober 2023 dan neemt Geheugenvanbaarn.nl de verzendkosten voor haar rekening. U ontvangt het boek dan begin oktober.

Het boek telt 167 pagina's, formaat 21x15 cm.

maandag 4 september 2023

Gekoesterd en bewaard: Jubileumlepeltje en speciale poster

Bijdragen van Marga de Bruin-Bouwman en Ton Friesen.
Tekst: Geheugenvanbaarn.nl

In de huidige rage van ontspullen, opruimen en weggooien is er geen plek meer voor: voorwerpen, soms ook memorabilia genoemd, die uw leven of dat van uw ouders, of nog verder terug, grootouders, kleur gaven en geven. Wij van Geheugenvanbaarn.nl weten wel beter, wij leven immers van en soms in het verleden. 

Wij weten wel raad met die voorwerpen, met een bij voorkeur Baarns tintje, die al jaren in kastjes, geheime en minder geheime laatjes of zelfs op zolder en in de schuur liggen te verpieteren. Nu horen wij u denken: verpieteren, niets van dat alles! Wij koesteren deze zaken en tonen ze aan een ieder met oprechte belangstelling voor het (Baarnse) verleden. 

Nu is de tijd gekomen om deze zaken met de buitenwereld te delen via een door ons beschikbaar gesteld platform de Geheugenvanbaarn.nl blogspot. Hoe? U duikt in uw archiefje hoe klein of groot ook, maakt een keuze uit uw dierbaarste zaken, maakt een mooie foto, en schrijft er een klein verhaaltje bij. Vervolgens stuurt u dit alles naar ons emailadres geheugenvanbaarn@gmail.com en na een (positieve) beoordeling door onze uiterst betrokken jury, plaatsen wij het door u uitverkoren voorwerp en uw eventueel door ons opgepoetste tekst op onze blogspot in de nieuwe column ’Gekoesterd en bewaard!’

Marga’s keuze:

Herdenkingslepeltje 50 jaar Hervormde Lagere School Baarn
(Coll. Marga de Bruin-Bouwman)

In april 1960 vierde de Hervormde Lagere School in de Spoorstraat haar 50 jarig bestaan. De snelle rekenaars onder ons herkennen meteen de stichtingsdatum: 1910. Begonnen onder de bezielende leiding van P. de Jong, was de school in 1960 in de bekwame onderwijshanden van P. (‘Piet’) Poorter. Het 50 jarig bestaan werd onder meer gevierd met een naamsverandering. Vanaf deze datum heette de school de Dr. P.V. Astro school, zo genoemd naar de heer Pieter Vincent Astro (1875-1950), huisarts te Baarn. Hij was veertig jaar lang  voorzitter van de schoolvereniging. 

Bericht uit de Baarnsche Courant van 12 april 1960

Maar er was meer: er werd een verzilverd theelepeltje (koffie mag ook) uitgegeven met daarop de afbeelding van het jongetje uit het glas-in-loodraam van de school en de vermelding van het heugelijke feit. Het lepeltje werd destijds aan alle toenmalige leerlingen, als een blijvende herinnering, uitgereikt. 

Het glas-in-loodraam in de Hervormde Lagere School, de huidige Amalia-Astroschool
 was de inspiratie voor de vormgeving van het lepeltje.
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl en boek 100 jaar Astroschool)

Eén van hen, mevrouw Marga de Bruin-Bouwman heeft dit lepeltje nog steeds in haar bezit. U ziet het hierboven afgebeeld. De festiviteiten bestonden uit een kerkdienst, onderlinge wedstrijden, een historische speurtocht en een optreden van kindercircus ’Elleboog’ uit Amsterdam in theater Musis Sacrum. Marga won samen met drie medeleerlingen uit de vierde klas de eerste prijs bij de historische speurtocht. En, oh ja, mocht u denken Bouwman, dat klinkt bekend: haar ouders waren Willem Bouwman en Wijntje Hellingwerf. De heer Bouwman was filiaalchef van de toen bekende Simon de Wit winkel in de Nieuw Baarnstraat. Mocht u zich dit herinneren dan heeft u het predicaat ’Oude Baarnaar’ meer dan verdiend. Gekoesterd en bewaard!

Vroegere ingang van de school, Spoorstraatzijde.  Nu rest alleen een raam met naamplaat erboven.
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl)

Ton’s keuze:

Poster voor Philips Classics Productions, ontwerp Ton Friesen
(Coll. Ton Friesen)

Ton Friesen: van art-director naar bomenkweker
(Kwekerijdagen-Bingerden)
In de jaren 80 van de vorige eeuw werkte ik als art director bij Polygram in Baarn, nu ben ik al tientallen jaren mede eigenaar van ’De Smallekamp’ kwekerij voor bijzondere vruchten- en notenbomen in Nunspeet. In mijn Baarntijd was Hoog Wolde onze basis, evenals het nieuwgebouwde Amaliawolde. Menige LP, musicassette en CD is door mij en mijn collega’s van een fraaie, artistiek verantwoorde en verkoop bevorderende verpakking voorzien. Hoezen, inlays en inlaycards: we draaiden ons hand er niet voor om. In het woord artdirector valt op het woord ’art’ oftewel ’kunst’. Ja, dikwijls maakten we kunst, pure kunst. 

Ook voor posters en displays maakten we de ontwerpen. Eentje in het bijzonder is me dierbaar: voor het toen vanuit Hoog Wolde opererende Philips Classics mocht ik een poster ontwerpen waarop uitgebeeld diende te worden dat Philips Classics en Hoog Wolde samen het muzikale klassieke centrum van de wereld vormden. Inspiratie zocht en vond ik in het door de beroemde Amerikaanse kunstenaar Saul Steinberg gemaakte en op de cover van de ’Mar. 29, 1976 edition’ van ‘The New Yorker’ afgebeelde kunstwerk, waarin Steinberg de kijk op Amerika van de gemiddelde New Yorker verbeeldde. Niet meer dan logisch dat ik mijn ontwerp signeerde met: ’Ton Friesen after Steinberg’

Getekend door Saul Steinberg (1914 - 1999)
(Wikipedia)

Ere wie ere toekomt! U ziet hier het kleurrijke resultaat. U ziet Hoog Wolde met aanbouw en houten keet, Amaliawolde, Het Oude Koetshuis en links de voormalige en nu verdwenen Luctor villa’s, toen in gebruik  bij Polygram, aan de Oude Utrechtse Weg. Helaas was ik deze fraaie prent, na vele zakelijke en privé verhuizingen, al jaren kwijt. Tot mijn oud collega Ed Vermeulen mijn ’digitale’ pad kruiste. Tot mijn grote verrassing vertelde hij mij in het bezit te zijn van wat zeer waarschijnlijk het laatste exemplaar van de bewuste poster was, nu veilig opgeborgen in een stevige kartonnen koker. U raadt het al: Ed  deed afstand van zijn kostbare bezit. 

 Zamfir: A Christmas Portrait , hoesontwerp Ton Friesen
(Discdog)

Hoesontwerp Ton Friesen ©1994

Onder het motto: ’voor wat hoort wat’, maakten we de volgende ruil: Ed kreeg van mij het originele, door mij gemaakte hoesontwerp, van het Kerstalbum van Gheorghe Zamfir, een van de vele artiesten waarvan de productexploitatie onder zijn verantwoordelijkheden viel. Een dubbele Gekoesterd en bewaard! 


Herinnering aan voorbije tijden: Hek Hoog Wolde
(Geheugenvanbaarn.nl)




Deze bijdrage (aflevering 1) verscheen op maandag 4 september 2023 
in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Gekoesterd en bewaard'


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u Geheugenvanbaarn.nl ook volgen op Facebook 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Geheugenvanbaarn.nl.