Hoe vier je je zilveren huwelijk als je eigenaar van het
badhotel in Baarn bent? Nou, toch net even wat uitgebreider dan gemiddeld om
het maar zachtjes uit te drukken. Op 10 oktober 1923 vierden Henri de Graaff en
Klasina van Steeden hun 25-jarig huwelijksjubileum. We hebben het bewijs in
handen dat kosten noch moeite bespaard werden. De menukaart van het feest,
gegeven in het Baarnse Badhotel ligt hier voor me, en is indrukwekkend!
Hendrik (Henri) de Graaff werd geboren op 19 januari 1874 in
Amsterdam als zoon van Frederik Willem de Graaff en Amalia Theresia Molenaar.
Henri kwam uit een familie waar men al generaties lang schilder was, maar Henri
zag dat niet zitten. Hij wilde meer. Het lukte hem om eigenaar van
verschillende hotels te worden, en niet de minste hotels! In 1903 werd hij
eigenaar van Huize Zomerdijk-Bussing in Amsterdam, en gérant van het Paviljoen
Vondelpark in Amsterdam. Ook Hotel Hof van Holland in Hilversum was in
familiebezit. Dat hij eigenaar was van het Badhotel in Baarn schreef ik al. Hij
volgde daarin N.G. van Doorne op. In 1929 kocht hij het door brand verwoeste
Grand Hotel Verseput in Middelburg. Dat hotel herbouwde hij en maakte het weer
tot een succesvol luxe hotel. In Doorwerth exploiteerde hij vanaf 1933 het huis
De Duno. De dagelijkse leiding daarvan legde hij in handen van zijn zoon
Hendrik jr. De Duno werd in 1944 door oorlogshandelingen verwoest.
Als u naar de foto's van deze hotels kijkt, zal het u opvallen
dat er geen derderangs hotels tussen zitten. De Graaff was succesvol en wist
(puissant rijke) klanten te trekken. Hij deed dat onder andere door prima
restaurants met fantastische keukens in zijn hotels te hebben. Zo opende hij in
april 1925 in het Badhotel in Baarn restaurant "Le Hibou", waar een
keurig verzorgd diner geboden werd 'voor den prijs van f 5,- per couvert'. Een
tafel reserveren kon via telefoonnummer 1. In het restaurant organiseerde De
Graaff 'Thé Dansant en Soireè Dansante' met 'The Famous Dance Orchestre Mr.
Dark'. Vijf gulden per couvert lijkt weinig, maar zo'n bedrag was voor de
gemiddelde Baarnse inwoner gewoon niet op te brengen, maar de rijke Amsterdamse
toeristen die steeds vaker vertoefden in het mooie groene Baarn zorgden ervoor
dat het hotel goed draaide. In 1938, vlak voor de geboorte van kroonprinses Beatrix
was het hotel gevuld met journalisten en andere geïnteresseerden die deze
bijzondere gebeurtenis in Soestdijk op de voet volgden. De geboorte van de
prinses kon De Graaf niet lang genoeg duren, want zolang Beatrix nog niet
geboren was, zat zijn hotel bomvol!
Het echtpaar De Graaff-Van Steeden woonde in Baarn, dus toen
zich het 25-jarig huwelijksfeest in 1923 aankondigde lag het voor de hand dat
het feest in hun eigen Badhotel gehouden werd.
Hierboven ziet u de menukaart die in 1923 bij het feest gepresenteerd
werd. Op de voorpagina staan afbeeldingen van de vele hotels die de familie De
Graaff bezat en de huwelijksdatum 10-10-1898 en en de datum van het jubileum
10-10-1923. Tussen deze data staat de naam van de gast (handgeschreven)
vermeld. In dit geval de Heer M. Heere. Dat moet Mattheus Johannes Hendrikus
Heere (1884-1968) geweest zijn. Hij was getrouwd met een zus van de bruid,
Gesina Johanna Maria van Steeden (1883-1970). Heere was ook houder van een café
restaurant, namelijk Hof van Holland in Hilversum.
Slaan we de menukaart open dan zien we op de linker- binnenzijde
van de kaart de handtekeningen van de vele gasten van het feest.
Maar niet minder interessant is het menu dat op de kaart vermeld
is. De gasten konden van niet minder dan elf gerechten genieten.
Welke gerechten er op de kaart staan ziet u hieronder. Wat dacht
u van "Baarnsche koude voorgerechten"? Wat kunnen we ons daarbij
voorstellen? Tarbot uit de vijvers van het Paviljoen, ongetwijfeld een
verwijzing naar Hotel Het Paviljoen in het Vondelpark.
Gebraden kapoenen, gemest in de Baarnsche Kippenhokken. Een
kapoen is overigens een gecastreerde haan. De castratie van de haan zorgde voor
een gewichtstoename en een gestegen malsheid van het vlees. Kapoenen worden
gebruikt voor de productie van delicaat kippenvlees.
Leuk dat deze menukaart er na zo veel jaren nog is. Zo kunnen we
bijna honderd jaar later nog nagenieten van het diner dat toen genoten is.
geplaatst door L.J.A.Bakker