zondag 29 april 2012

Oud nieuws uit Baarn nu ook via tijdbalk te bekijken

We blijven ons best doen om de site steeds leuker en mooier te maken. Op dit moment werken we aan een tijdbalk met oud nieuws uit Baarn. Hier alvast een voorproefje:





Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

zaterdag 28 april 2012

Wie kent de bakkerijen in Baarn (2)

Op 16 april j.l. deed ik in ons weblog een oproep voor informatie en oud beeldmateriaal over bakkers en bakkerijen in Baarn. Daarop kregen we een aantal leuke reacties, dus even een tussenstand.
Bakkerij Schrijvers aan de Gaslaan in Baarn
Allereerst ontvingen we een berichtje van dhr. Co van Moorselaar uit Baarn. Zijn vader Jos van Moorselaar heeft gewerkt bij bakker Wim Schrijvers aan de Gaslaan in Baarn. Om precies te zijn was dat Willem Martinus Schrijvers (1920-2003). De foto die we van hem ontvingen moet rond 1937-1938 gemaakt zijn. Dhr. Van Moorselaar gaf ons ook de namen van de personen op de foto. Van links naar rechts zijn dat:

Willem Harskamp, een schoonzus van W.M.Schrijvers, Rijk Harskamp, Willem Martinus Schijvers, de echtgenote van W.M. Schrijvers, Jos van Moorselaar (dus de vader van Co van Moorselaar), en nog een schoonzus van W.M. Schrijvers.

Willem en Rijk Harskamp waren broers, zoons van Willem Harskamp en Aartje Hornsveld. Willem en Rijk kwamen ook uit een bakkersgeslacht. Vader Willem en grootvader Rijk Harskamp waren ook al Bakker. Willem en Rijk werkten dus voor Willem Martinus Schrijvers. Ook Jos van Moorselaar was in dienst bij deze bakker.

U ziet het al, namen van de enige personen kennen we niet, dus helpt u ons daaraan? Wat is bijvoorbeeld de naam van de echtgenote van Willem Martinus Schrijvers? Hoe heten de schoonzusters op deze foto?


Bakker Roskamp aan de Eemnesserweg
Bakker Nijenhuis aan de Oosterstraat
Verder kregen we nog een reactie van mevr. Karla Roskamp. Haar grootvader en overgrootvader waren bakker aan de Eemnesserweg. In ons vorige stukje plaatsten we al een foto van dat bedrijf, maar hier laten we nog even het pand zien aan de Eemnesserweg waar de bakkerij te vinden was. Bakker Jan Roskamp (1866-1942) begon daar zijn bedrijf.  Later volgden zijn zoons Friederich Wilhelm (Willem) Roskamp en Lambertus Roskamp hem op. Lambertus is grootvader van vaders kant van mevr. Karla Roskamp. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Ook de grootouders van moeders kant hadden een bakkerij. Dat waren Gerrit Jan Nijenhuis en Berendina Johanna Lenderink. Hun bakkerij was te vinden aan de Oosterstraat op de hoek met de Balistraat in Baarn. Tegenwoordig is daar een modern pand te vinden. Op de foto ziet u het echtpaar in de deur van de winkel staan.




Tot slot kregen we nog een berichtje van Erik Wegerif uit Ermelo. Hij herinnerde ons eraan dat eind 2010 een boekje verschenen is over 150 jaar bakkerij Wegerif. Aan het feit dat het boekje destijds uitkwam hebben we ook aandacht gegeven.







Bakker Wegerif aan de Hoofdstraat

Bakker Diederik Frederik Wegerif (1841-1912) kwam in 1860 uit Apeldoorn naar Baarn om daar een bakkerij in de Hoofdstraat te beginnen. Zijn zoon Willem Jan Wegerif (1880-1945) nam rond 1910 de zaak over. Daarna volgde diens zoon Frits Wegerif (1915-1979) zijn vader op. Zijn zoon en opvolger Wim Wegerif (1939) verhuisde het bedrijf naar Harderwijk. Zijn broer Kees (1957) volgde hem weer op en opende ook vestigingen in onder andere Ermelo. Kees zal te zijner tijd worden opgevolgd door zijn zoon Corné. Zoals u ziet was het bedrijf een groot gedeelte van zijn bestaan in Baarn te vinden.
Diederik Frederik (Frits) Wegerif op de bakfiets omstreeks 1933

U ziet het, leuke reacties krijgen we binnen, maar we willen meer!! Laat het ons weten als u een leuk verhaal kent over onze bakkerijen in Baarn en natuurlijk is oud beeldmateriaal altijd welkom.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Baarnsche Motor Club

Klaas Evert Dirk van Oostveen op de motor met
achterop zijn dochter. Foto genomen in de tijd dat er
nog geen Baarnse Motor Club bestond
De huidige Baarnse Motor Club is opgericht in 1977 en bestaat dus dit jaar alweer 35 jaar. De laatste jaren is de club met name actief als toerclub, met name door het ontbreken van een crossterrein in Baarn. Hoogtepunt elk jaar is uiteraard de Oranjerit die ook dit jaar weer verreden wordt. Opgericht dus in 1977, maar eigenlijk bestond de club al eerder. Rond 1948 ontstond er al een Baarnsche Motor Club, maar die stierf een stille dood  midden jaren zestig.


De dankbetuiging
Ik werd benaderd door Els Wortel. Els is op zoek naar oud beeldmateriaal van die eerste Baarnsche Motor Club. Over die club is te weinig bekend en ook is er vrijwel geen beeldmateriaal beschikbaar over die club. Wel heeft Els nog een kaartje, een dankbetuiging, van de oude B.M.C. Het kaartje is gemaakt in 1950 en gebruikt om de deelnemers en medewerkers aan de domeinrit in augustus 1950 te bedanken. Op het kaartje valt te lezen dat het tijdens die rit noodweer was geweest. Een tekening van een motorrijder rijdend door plassen in de regen is erop afgebeeld. Het tekeningetje is gesigneerd door Jan Noes (wie is dat?). Ook staan de namen van de bestuursleden op het kaartje te lezen: Joop Juriëns, Frans Kotten, Co van Amerongen en Bert van Oostveen.

Frans Hendrik Cornelis Kotten met zijn D.K.W.'s
Bekende Baarnse namen zoals u ziet. Van Frans Kotten hebben we nog een leuke oude foto. Hij was verzot op oude motoren en bezat twee D.K.W.'s. Zijn leven lang reed hij motor en sleutelde hij eraan. Verder stuurde Els ons nog een mooie foto Cornelis van den Berg, gemaakt in 1952. Cornelis (Cees) was van beroep spuiter bij Polynorm en woonde aan de Wijkamplaan. Op de foto is hij aan het slalommen om brandstof-jerrycans.  De foto is gemaakt bij de August Janssenweg, waar vroeger de ijsbaan was. Els ontving de foto op haar beurt weer van de zoon van Cornelis van den Berg.



We zijn dus op zoek naar meer informatie over de eerste jaren van de Baarnsche Motor Club. Wie kan ons meer vertellen? Wie waren er lid van die club? Wie heeft nog oude foto's, krantenartikelen of ander beeldmateriaal dat betrekking heeft op deze vereniging? Neemt u alstublieft contact op met Els Wortel: Tel: 035-5313971, email ecmwortel@hotmail.nl.
Natuurlijk willen we zelf ook graag op de hoogte blijven, dus wilt u ons ook informeren? Email: groenegraf.baarn@gmail.com.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Verzetsstrijder Bert Kleisen

Albertus Dirk Kleisen
Op 31 december werd in Baarn Albertus Dirk (Bert) Kleisen geboren, als zoon van Gerrit Kleisen en Maria van Ruler. Vader Gerit was kleermaker had een herenmodezaak in de Laanstraat in Baarn. Het verhaal van Bert Kleisen is een droevig verhaal. In de tweede wereldoorlog maakte hij deel uit van het verzet.
In de periode 1943-1944 hield Bert zich vooral bezig met de hulp aan geallieerde piloten. Hiervoor werd in Lage Vuursche een speciale schuilplaats ingericht, het Duikje. Later hield hij zich bezig met de opbouw van RVV-groepen in Leiden en den Haag. Er werden veel overvallen gepleegd op distibutiekantoren om aan bonnen en geld te komen voor de illegaliteit.






Het graf van Bert Kleisen op de Wijkamplaan in Baarn
Door verraad werd Bert (schuilnaam Rudi) op 13-10-1944 te Den Haag gearresteerd. Op 28-10-1944 werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Op 9 februari 1947 werd hij herbegraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Zijn naam wordt vermeld op het vrijheidsmonument op het Stationsplein in Baarn.







De naam van Bert Kleisen op het Vrijheidsmonument
Wim Velthuizen uit Baarn gaf ons de volgende tip: in de week van 4 mei 2012 besteedt Eemland RTV aandacht aan het Duikje. Eén van de toenmalige bewoners van "Het Duikje" komt naar Baarn om de herdenking bij te wonen. Wim Velthuizen is op zoek naar nabestaanden of familieleden van Bert Kleisen die meer kunnen vertellen. Hij zou tevens graag willen weten wie er nog meer in "Het Duikje" verbleven. Laat het ons weten en wij zullen de informatie naar Wim Velthuizen doorspelen.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

vrijdag 27 april 2012

Energieleveranciers van toen in Baarn (2)

De brandstoffenhandel van Anton de Ruiter aan de
Nieuwstraat in Soest
Op 17 april j.l. hebben we in ons weblog een stukje geschreven over de energieleveranciers (lees brandstofhandelaren) van toen in Baarn. We hebben toen geconcludeerd dat de familie De Ruiter wel een flinke vinger in de pap had met vele vestigingen in Baarn en Soest. Met de komst van het gas was ging het snel berg afwaarts met de kolenboeren en ook de firma De Ruiter, met vele vestigingen in Baarn en Soest, moest het opgeven. Althans dat dachten we! Want wat schetst onze verbazing? Dhr. G. de Bruijn uit Lelystad mailde ons dat een neef van hem, Anton de Ruiter, nog steeds een brandstoffenhandel heeft in Soest, en wel aan de Nieuwstraat 14. Anton zette het bedrijf van zijn vader, Wim de Ruiter (1926-1996) voort, die het op zijn beurt weer over had genomen van zijn vader, Anthonius de Ruiter (1895-1980). En u raadt het al, de vader van Anthonius, Lambertus de Ruiter (1866-1951) was oprichter van het bedrijf. Over hem schreven we al in het vorige artikel.

Wim de Ruiter (1926-1996)
met dank aan dhr. G. de Bruijn voor de foto
Anthonius de Ruiter (1895-1980)
met dank aan mevr. A. de Jong voor de foto



















Van deze laatste Lambertus stammen dus ook de Baarnse brandstoffenhandelaren af. Natuurlijk willen we ook meer weten over de De Ruiter's uit Soest en hun handel in brandstoffen. Helaas is voor hen het tijdperk van internet en email nog niet aangebroken, maar geen nood, dhr. De Bruijn heeft contact opgenomen met Anton, en we mogen een afspraakje maken om langs te gaan om Soest. De komende dagen zijn wat bijzondere dagen, door Koninginnedag en daarna een paar daagjes vakantie in Berlijn, maar als ik weer thuis ben zal ik een afspraak maken in Soest om te kijken of we wat meer te weten kunnen komen over deze Soester tak.

Intussen hebben we nog een mooie foto ontvangen van mevr. A.W.C. de Ruiter. Haar vader was de laatste de Ruiter in Baarn die de brandstoffenhandel van T. & R. de Ruiter (Teus en Reijer) dreef. De foto is genomen tijdens de laatste dagen van de brandstofhandel.
Lambertus de Ruiter (1923-2008)
met dank aan Mevr. A.W.C. de Ruiter voor de foto

Natuurlijk hier weer de oproep om meer informatie en beeldmateriaal in te sturen over brandstoffenhandel De Ruiter in Baarn en Soest. Maar ook beeldmateriaal en verhalen van andere brandstoffenhandelaren in Baarn is natuurlijk van harte welkom!!

Dit verhaal krijgt zeker nog een vervolg na mijn afspraak bij De Ruiter in Soest.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

zaterdag 21 april 2012

Badhotel in Baarn in beeld

Het sanatorium in Baarn, in de tijd dat de wegen nog onverhard waren
We gaan terug naar het jaar 1887, en wel om precies te zijn 1 mei 1887. Dat was in een tijd dat Baarn compleet op zijn kop gezet werd. Nadat in 1874 de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort werd aangelegd werd Baarn een grote trekpleister voor rijke Amsterdammers die als toerist naar Baarn kwamen. Baarn was tot dan toe nog maar een onbetekenend boeren gehucht met  rond 2500 inwoners, maar de spoorlijn zou alles veranderen. In grote getale kwamen toeristen uit de steden naar Baarn, om te genieten van het rustieke dorp, midden in het groen.

Het ontwerp van Sanders & Berlage
Vele rijke Amsterdammers lieten grote herenhuizen bouwen als zomerverblijf. De grachten in Amsterdam waren in die tijd nog open riolen, en die stonken 's zomers zo verschrikkelijk, dat deze Amsterdammers de stad ontvluchtten en in hun zomerverblijven in Baarn woonden. In 1887 was de bouw van die herenhuizen in volle gang. Complete nieuwe wijken met de mooiste woningen werden gebouwd. Baarn was in trek als zomerverblijf en het inwonertal 's zomers verdubbelde bijna ten opzichte van het inwonertal in de winter. In nog geen twintig jaar tijd was het inwoneraantal dat permanent in Baarn verbleef verdubbeld tot boven 5000 inwoners. De oorspronkelijke bewoners vonden het niet erg dat al die rijke Amsterdammers naar Baarn kwamen. De middenstand profiteerde daar natuurlijk van en voor de gewone man / vrouw was er volop werk als tuinman, dienstmeid, koetsier, dienstbode, kindermeisje etc.




De balzaal van het hotel
Het moet voor de Barinezen aangevoeld hebben als een complete cultuurschok. En op 1 mei 1887 bereikte die cultuurschok een hoogtepunt. Op die dag werd namelijk watergeneesinrichting annex badhotel in het Prins Hendrikpark geopend. Dit gebeurde op initiatief van een aantal Baarnse projectontwikkelaars met als doel een trekpleister van nationale allure te verkrijgen voor de verdere ontwikkeling van Baarn. Goed, er waren al wel wat hotels in Baarn, hotel Ronge (heette later Promenade) en hotel Velaars openden al een paar jaar daarvoor hun deuren. Maar dit was toch andere koek. Een hotel met nationale allure!

De salon-parterre
Op 7 januari 1885 werd tot de bouw besloten door de heren baron d'Aulnis de Bourouill, Elinck Schuurman, Hartsen, Nienhuys, burgemeester Teding van Berkhout en Teixeira de Mattos, voorzitter van de Baarnsche Bouwterrein Maatschappij. Het badhotel moest zich kunnen meten met de hotels in de beste kuuroorden in het buitenland. Die kuuroorden waren erg in trek bij de bovenlaag van de Nederlandse bevolking, en men vond het tijd dat die bovenlaag naar Baarn kwam. Architectenbureau Th. Sanders & H.P. Berlage kreeg de opdracht het hotel te ontwerpen. Het hotel werd gebouwd door de aannemers Bijlaard & Van Veerssen.
Het hele project kosste destijds 100.000 gulden, een enorm bedrag in die tijd! Ten tijde van de opening was ons badhotel de tweede watergeneesinrichting in Nederland. In Laag-Soeren stond de eerste.







Foto met dank aan dhr. J. van Moorselaar
Deze week werd ik benaderd door dhr. J. (Co.) van Moorselaar uit Baarn. Jaren geleden had zijn vader een tweetal prachtige oude foto's gered van de afvalcontainer op de Baarnse gemeentewerf. Natuurlijk heb ik onmiddellijk een afspraak gemaakt om de foto's te scannen. Dhr. Van Moorselaar vertelde dat er oorspronkelijk meer van die foto's waren, maar die zijn waarschijnlijk door anderen op de gemeentewerf meegenomen. Op één van die foto's stond ook onze toenmalige koningen (Emma of Wilhelmina?) afgebeeld bij het badhotel. De twee oude foto's die we mochten scannen mogen we op onze website tonen. De ene foto toont het hotel in vol ornaat, de andere foto toont alleen de torenpartij met daarvoor een aantal auto's (die we nu old-timers zouden noemen).

Foto met dank aan dhr. J. van Moorselaar
Aan de kentekens van de auto's kunnen we zien dat de foto's in iedergeval na 1906 gemaakt moeten zijn. De auto's rechts hebben kentekens die met een "G" beginnen, dus afkomstig uit Noord-Holland. Het kenteken van de auto vooraan begint met een "R", dat wil zeggen dat de auto uit een departement afkomstig was. Voor de ingang van het hotel staat een persoon (portier of chauffeur?). Aan de auto's is wel te zien wat voor publiek het hotel trok. Het hotel was overduidelijk niet bedoeld voor de "gewone man".

Deze foto's zijn gemaakt door Adriaan Gerard van Agtmaal, Baarn. Deze fotograaf kwam in 1918 naar Baarn, daarvoor werkte hij in Groningen en Friesland. Hierdoor vermoed ik dat deze foto's in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn gemaakt.




Tot de oorlog was het badhotel een grote toeristische trekpleister. Daarna fungeerde het afwisselend als Grand Hotel Astoria-Châlet en als opvangcentrum van oorlogsslachtoffers, gerepatrieerden etc. In 1975 werd het gebouw door een grote brand vrijwel volledig verwoest. in 1983 werd het ingrijpend verbouwd. Alleen de torenpartij bleef. Aan de torenpartij werden vleugels gebouwd met appartementen.

De toren van het voormalig badhotel en de aangebouwde appartementen

Een blik uit de toren van het badhotel

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

donderdag 19 april 2012

Een Soester raadsel...

Peter Verweij stuurde ons deze foto. We weten helemaal niets, behalve dat deze foto waarschijnlijk in Soest is gemaakt. Op het gebouwtje staat Café Biliard, of staat er Café Eemland?

Vóór het gebouwtje staat een dame met zes kinderen. Natuurlijk willen we graag weten waar deze foto genomen is en wie de dame met de kinderen is. We schatten dat de foto ongeveer 100 jaar oud is.

De foto komt uit de nalatenschap van de moeder van Peter Verweij: Johanna Catharina Maria (Jopie) de Meij. Een beschrijving van het gezin waar Jopie de Meij uit komt vindt u hier.

Wie helpt?

Update 28-4-2012
Deze foto heb ik gestuurd naar twee heren met wie ik regelmatig contact heb, als het gaat om oud-Soest. Wim de Kam en Jan Veldhuizen. Dhr. De Kam heeft goede connecties met de Historische Vereniging Soest en Dhr. Veldhuizen is gewoon een onuitputtelijke bron als het gaat om de geschiedenis van Soest. Hij kent ook ongelooflijk veel oude Soestenaren.
Beide heren hebben hun best gedaan om te kijken of we meer te weten kunnen komen over deze foto. Uiteindelijk kregen we via hen een tip van de archiefassistent van de gemeente Soest, dhr. J.J. Piekema. Dhr Piekema gaf ons denk ik een goede tip. In de beeldbank van de gemeente Soest is een oude ansichtkaart te vinden van een doorkijkje in de Torenstraat. Rechts is de Neerweg te zien, met daarachter de oude kerk, links, op de hoek van de Stationsstraat, bevindt zich op Torenstraat 6 het koffiehuis "Café De Wacht", van uitbater J. van Kooij. In 1938 werd het pand gesloopt om plaats te maken voor een dubbel woon-/winkelpand waarin later bakker A.W. Dogterom was gevestigd.
Zien we hier links het pand dat we zoeken?
Afijn, als u naar de afbeelding van het koffiehuis kijkt, dan ziet u dat het houtwerk van de veranda grote overeenkomsten heeft met het houtwerk van "onze" foto. We zien te weinig van het pand om 100% zekerheid te hebben, maar volgens mij zou het kunnen dat dit het pand is dat we zoeken.

Kunt u ons meer zekerheid verschaffen, of bent u het niet met ons eens? Laat het ons alstublieft weten!


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

dinsdag 17 april 2012

Energieleveranciers van toen in Baarn

Een wagen van Lambertus de Ruiter, grondlegger van
De Ruiter's Brandstoffenhandel. Op de treeplank zoon
Teunis de Ruiter. Deze vracht kolen was bestemd voor
de Duitse keizer, die destijds in Doorn woonde.
We kennen ze allemaal, de energieleveranciers van tegenwoordig. Nuon, Essent, Eneco, E.ON, noem maar op. Stuk voor stuk energie-reuzen. Maar vroeger had Baarn zijn eigen energie-leveranciers. In vroeger dagen waren dat Van Amerongen, Van den Berg, Dijs, Groenhuizen, De Jonge, Koffrie en Pasveer. Van een monopolie in de energielevering was zeker nog geen sprake, hoewel.... er had één handelaar wel een flinke vinger in de pap: De Ruiter's Brandstoffenhandel.

Het kantoor van de Gebr. T. & R. de Ruiter

Energielevering hield in die dagen nog met name levering van kolen en stookolie in. Grondlegger van brandstofhandel De Ruiter was Lambertus de Ruiter (1866-1951), zoon van Teunis de Ruiter en Dina Steenbeek. Hij vestigde het bedrijf op het terrein van het Centraal Spoor, dus achter het oude station, waar nu restaurant "De Generaal" is aan de Lt. Gen. Van Heutzlaan te vinden is. Veel van zijn zoons en kleinzoons gingen ook in de brandstoffenhandel, met als gevolg dat er overal in Baarn magazijnen met brandstoffen van De Ruiter ontstonden. Zelfs in Soest waren de brandstoffen van De Ruiter te verkrijgen. Met name de broers Teunis (Teus) en Reijer de Ruiter, zoons van de oude Lambertus, werden een begrip in Baarn als brandstoffenhandelaren.

De kolenloodsen van De Ruiter

Reijer de Ruiter op kantoor
De komst van de gasfabriek gooide roet in het eten. Baarn kreeg zijn gasfabriek in 1877, maar in die tijd vormde de fabriek geen bedreiging voor de kolen- en olieleveranciers. In 1903 nam de gemeente de gasfabriek over, maar het zou nog tot na de tweede wereldoorlog duren totdat gas in Baarn gemeengoed werd. Maar gas werd steeds populairder als brandstof en stookmiddel. Uiteindelijk bracht gas de doodsteek aan de brandstofhandelaren in Baarn. Lambertus de Ruiter, zoon van bovengenoemde Teunis de Ruiter, kwam ook in het bedrijf te werken en had het bedrijf ook wel willen voortzetten, maar door het gas, was er voor het bedrijf geen toekomst meer.


Lambertus de Ruiter kleinzoon van de oude
 Lambertus met B. van Bokhorst





Met dank aan mevrouw A.W.C. Vos-De Ruiter, Baarn voor de prachtige oude foto's van het bedrijf De Ruiter. Kunt u ons meer vertellen over brandstofhandelaren in Baarn, of heeft u meer oude foto's? Laat het ons dan alstublieft weten!
De Baarnse gasfabriek betekende het einde voor de lokale brandstofhandelaren
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

maandag 16 april 2012

Wie kent de bakkerijen in Baarn?

Bakker Van Dijen, onder de rieten dakjes Laanstraat
In mijn vorige stukje schreef ik over het winkelen in Baarn, dat de kleine middenstander schaarser wordt en de grote ketens de winkelstraten overnemen. Dat is een feit, en dat gebeurt niet alleen in Baarn. Ik schreef ook dat elke wijk in Baarn minstens drie bakkerijen had. Graaft u eens in uw geheugen, ik wed dat u zo een stuk of tien van die bakkerijen in Baarn kunt opnoemen. Om maar eens een voorzetje te geven: Stolp in de Beukenlaan, P. de Ruijter in de Brinkstraat (van de muisjes), Van Dam in de Brinkstraat, Van Dijen en Vroegop in de Laanstraat, Kuiper in de Laanstraat, De Gier in de Dijkweg, Roskamp aan de Eemnesserweg, Wegerif in de Hoofdstraat enzovoort, enzovoort.

Bakker Wegerif, Hoofdstraat
Zou het nu niet aardig zijn om dat eens te gaan inventariseren? Is het niet leuk om eens te kijken welke bakkerijen onze bezoekers zich nog herinneren? Misschien heeft u nog leuke herinneringen aan een bakkerij of misschien heeft u oud foto's die we op deze plek zouden kunnen delen. Wij komen graag foto's bij u scannen, zodat wij ze hier kunnen laten zien. De originele foto's blijven uiteraard in uw bezit.

Bakker Roskamp, Eemnesserweg




Uit onze database met adresboeken hebben we de namen van bakkers en bakkerijen in Baarn gefilterd. Die lijst kunt u hier bekijken. Kent u nog andere oude bakkerijen in Baarn? Laat het ons weten. U kunt uw herinneringen kwijt onderaan dit bericht, of u kunt ons uw berichten per email toesturen via evd.ent@gmail.com
Foto's kunt u ook aan dat emailadres sturen.

Bakker Luimes aan de Noorderstraat









Ik hoop dat u massaal reageert zodat we er een mooi verhaal van kunnen maken.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

zaterdag 14 april 2012

Nostalgie van nog niet zo lang geleden: De Discotiek

Ik wil niet knorrig overkomen hoor, maar is het tegenwoordig nog wel leuk om te winkelen? Toegegeven, Baarn heeft best een leuk winkelcentrum, maar denk eens terug aan ons centrum een jaar of 20 - 30 geleden. Was het toen niet veel leuker om te winkelen in Baarn?

De Laanstraat in Baarn in betere tijden
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Baarn. Waar je tegenwoordig in Nederland ook gaat winkelen, je ziet overal dezelfde eenheidsworst: Blokker, Trekpleister, Kruitvat, Hema, noemt u maar op. En in welke plaats je ook komt, in die winkels verkopen ze overal hetzelfde. Goed, er zijn nog steeds uitzonderingen. Denk maar eens aan boekhandel Den Boer in de Laanstraat en wat leuke kleine bloemenwinkeltjes en wat winkeltjes waar je prullaria om je huis te decoreren kunt kopen. Maar ik mis bijvoorbeeld een "H.A.S. Loomans" in de Laanstraat. Als je daar de deur opendeed klonk er een leuk belletje, dat de eigenaar erop attent maakte dat hij "klandizie" had. De deur moest je voorzichtig opendoen, want de winkel was zo volgestouwd met rommel dat het spul haast naar buiten kwam rollen. Kwam je daar voor het eerst kijken, dan was vervolgens de eerste beweging bukken naar de vloer om een rijksdaalder die daar lag op te pakken. En wat bleek: die knaak zat natuurlijk vastgeplakt aan de vloer, hilariteit alom. Ik mis dat soort dingen, heeft u dat nu ook? Ik dacht trouwens altijd dat zijn voornaam Has was, maar zijn voorletters waren H.A.S......
Waar is toch die tijd dat elke buurt in Baarn minimaal drie warme bakkers had. En dat de melkboer bij je aan de deur kwam, zijn flessen melk bij je voordeur achterliet en de lege flessen die je daar had neergezet weer meenam. Ik mis dat.

Nogmaals ik wil echt niet knorrig overkomen hoor, ik ben in de huidige tijd ook heel gelukkig. Ook ik vind het gemakkelijk om 's avonds om 8 uur nog even een paar boodschappen te doen bij Albert Heijn en dat je daar zo'n beetje alles kunt krijgen waar je vroeger naar 10 verschillende winkels voor moest. Maar het maakt het winkelen er niet leuker op.

En als ik nu toch aan het zeuren ben, ik mis ook mijn oude platenzaak. Ik ben van bouwjaar 1965, opgegroeid met die grote zwarte glimmende vinyl geluidsdragers, singletjes en lp's. Ik vond (en vind) het heerlijk om naar muziek te luisteren. Vooral van Queen, de band van Freddie Mercury. Daar moest ik alles van hebben, ook al maakten ze op een gegeven moment alleen nog maar bagger. Door het maken van het nummer Bohemian Rhapsody konden de jongens van Queen daarna echt geen kwaad meer bij mij doen, zelfs niet met een singletje als "Body Language", en dat wil wat zeggen. Later kwamen die kleine zilveren schijfjes, de compact discs. Tja, nog maar een keer alles kopen, het is niet anders.
In Baarn waren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vele muziekhandelaren. Om er maar een paar te noemen: Schuijff in de Laanstraat, Theo Bakelaar in de Nieuwstraat, waar vroeger Jamin zat in de Laanstraat kwam ook een platenzaak, tegenover het gemeentehuis in de Laanstraat zat er één. Wist u trouwens dat Willeke Alberti (ja, de dochter van Willy Alberti en moeder van Johnny de Mol) ook nog een platenzaak heeft gehad in Baarn? Die zaak zat achterin de Minikorf in de Laanstraat.
In die jaren zat ik op de lagere school in de Spoorstraat, de Astroschool. Lopend, op weg naar huis, kwam ik altijd langs Schuijff, waar ik steevast elke week het gedrukte exemplaar van de Nederlandse Top 40 ging halen. De halve school ging daar trouwens heen om die Top 40 te halen. Meneer Schuijff moest daar op een gegeven moment de rem op zetten, want hij moest voor dat drukwerk betalen en die kinderen van de Astroschool zorgden nu niet voor een enorme omzet. Sterker nog, ik haalde mijn Top 40 bij Schuijff, maar mijn hofleverancier voor mijn platen was toch De Discotiek in de Nieuw Baarnstraat. Tjonge, daar heb ik wat uren doorgebracht. Luisteren, met een koptelefoon op, aan de balie, of minuten lang twijfelen voor het grote bord aan de wand waar alle singletjes uit de top 30 uitgestald waren.

De Discotiek werd op 8 november 1973 geopend door Ad en Corry de Bruijn. Zij vestigden zich aan de Nieuw Baarnstraat. Een prima tijd natuurlijk om een muziekhandel te beginnen, de platenbusiness was booming!
Ad hield zich met name bezig met de inkoop van de platen, zijn echtgenote Corrie de Bruijn-Berkhof deed de verkoop in de winkel. Dit zouden ze 25 jaar lang blijven doen, op 28 november 1998 sloot de  Discotiek definitief zijn deuren. De winkel bestond dus precies in de tijd dat de muziekindustrie op zijn hoogtepunt draaide. Na 1998 ging het snel bergafwaarts met de industrie omdat muziek steeds meer via internet verkrijgbaar werd.

Onlangs werd ik benaderd door Guido de Bruijn, zoon van Ad en Corry de Bruijn. Guido had een plakboek samengesteld met oud beeldmateriaal van de Discotiek. Hij vroeg of ik het leuk zou vinden om dat plakboek te bekijken. Natuurlijk! Dat wilde ik wel, en een afspraak was snel gemaakt.
De Discotiek bij de opening, aan de wand
het bord met singles
Bladerend door het plakboek was het alsof ik weer even alsof ik als kind weer in die winkel stond. Ik zie mezelf zo weer aan mevrouw De Bruijn vragen wanneer "de nieuwe van Queen" binnenkomt. In het het hoekje, lekker scheumen in de bak met twelve inches, aan de balie luisteren naar de hits van toen!
De winkel werd geopend in de tijd van de autoloze zondagen (voor wie zich dat nog herinnert!). Zie het reclamebord op de foto hiernaast.

Tegenwoordig is er vrijwel geen platenzaak meer te vinden in Baarn. De enige platenhandelaar in Baarn is nu Prelude in de Laanstraat. En daar wordt alleen klassieke muziek verkocht. Nee, winkeliers in muziekdragers zijn een uitstervend ras.



Ad en Corry de Bruijn leven helaas allebei niet meer, de Discotiek is al bijna 15 jaar verdwenen uit het Baarnse straatbeeld. Maar ik denk nog steeds met veel plezier terug aan die tijd. Hieronder plaats ik nog wat leuke foto's van de discotiek in vroeger jaren, met dank aan Guido de Bruijn.
De Discotiek na de heropening in 1980
Ad de Bruijn tussen zijn platen

De Discotiek in de Nieuw Baarnstraat, later zou ook de linker helft
bij de winkel getrokken worden
De Discotiek bij het 20 jarig bestaan. Inmiddels is ook de linker helft
muziekwinkel geworden.
Corry de Bruijn-Berkhof in haar winkeltje
Corry en Ad de Bruijn in hun winkel. Het tijdperk van de CD heeft
inmiddels zijn intrede gedaan
Het einde van een tijdperk....

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.