dinsdag 30 oktober 2012

Burgemeester Röell ontvangt eerste exemplaar Baarnaars en Barinezen

Vanmiddag ontving burgemeester van Baarn Jhr. Mark Röell het eerste exemplaar van het boekje Baarnaars en Barinezen, verhalen uit oud Baarn. Als lokatie werd de Laanstraat ter hoogte van 'onder de rieten dakjes' uitgekozen. Op de voorzijde van het boekje is een mooie oude foto van het pand afgebeeld en in het boekje is een verhaal over bakker Van Dijen te lezen, die vroeger zijn bakkerij in 'onder de rieten dakjes' had. Hieronder zijn een paar mooie foto's van de hand van fotograaf Caspar Huurdeman te zien. De komende dagen wordt in diverse kranten aandacht besteed aan dit gebeuren.
Ook werden er opnames gemaakt door RTV Baarn. Aanstaande zondag vindt er nog een interview plaats met Ans van Egdom van RTV Baarn, kort daarna zal er dus ook op televisie aandacht besteed worden aan het boekje.

Drukkerij BakkerBaarn is volop bezig met het drukken van de boekjes. Vanaf volgende week worden de boekjes verspreid. Natuurlijk ben ik heel erg benieuwd naar de reacties!
Wilt u nog één van de laatste exemplaren kopen? Voor € 19,50 heeft u een exemplaar. Bel of mail: telefoon 035-5420804 of groenegraf.baarn@gmail.com.


(C) Caspar Huurdeman

(C) Caspar Huurdeman

(C) Caspar Huurdeman

(C) Caspar Huurdeman

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

donderdag 25 oktober 2012

Proefdruk van Baarnaars en Barinezen gereed

De proefdruk van het nieuwe boekje Baarnaars en Barinezen is gereed. Ik ben zo trots als een pauw!
Hieronder wat foto's van het resultaat. Komende week worden de boekjes gedrukt, die week daarna verspreid. Heeft u het nog niet besteld, doe het dan voordat het te laat is. Ook leuk als Sinterklaascadeau toch?

Stuur een mailtje naar: groenegraf.baarn@gmail.com
De prijs is € 19,50.





Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

zondag 21 oktober 2012

Hij kwam, hij kwam, die lieve goede Sint

Let op: als u dit bericht per email ontvangt, kunt u het filmpje niet bekijken. Klik op de titel hierboven om naar de site te gaan.

Sinterklaas is van alle tijden. We zijn er allemaal mee opgegroeid. Edith de Ruiter uit Baarn gaf ons dit leuke filmpje uit 1969. Te zien is de aankomt van Sint Nicolaas in Baarn. Niet met de stoomboot, maar met de trein. Een afgeladen Stationsplein, vol met kinderen. Sinterklaas die op zijn schimmel samen met zijn knechten het dorp door trekt. In de tweede helft van het filmpje zien we Sint Nicolaas een gezin in Baarn bezoeken. Hij betreedt de woning op de hoek van de Faas Eliaslaan en de Cantonlaan, waar een familie met smart op hem zit te wachten. Veel kijkplezier!



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Katholieke zwarte pieten?

We staan aan de vooravond van Sinterklaas. Nog maar een paar weekjes en dan is hij er weer. Dat deed me denken aan onderstaande foto die ik een paar jaar geleden mocht scannen. De foto is afkomstig van de familie Schouten uit de Hoofdstraat.


Op deze foto staan vrijwel zeker Baarnse kinderen. Aan het vaandel te zien deden ze mee aan een katholieke optocht. De kinderen zijn allen zwart geschminkt. Zijn ze verkleed als zwarte piet, of bestaat er een katholiek feest waarbij kinderen zich zwart schminken? Ik ben zelf niet katholiek, dus ik weet het niet. Aan de kleding van de juffrouw links te zien is de foto in de jaren twintig of dertig van de vorige eeuw genomen. Het identificeren van de kinderen zal moeilijk zijn, maar misschien herkent iemand de dame?


Ook bovenstaande foto is afkomstig uit een album van de familie Schouten uit de Hoofdstraat. Dit betreft zeker het St. Nicolaasfeest. Sinterklaas en zijn zwarte knecht zitten vooraan. Blijkbaar was Pieterbaas bang om schmink in zijn ogen te krijgen want rond zijn ogen is hij nog wit. Het lijkt erop dat de foto in een uitspanning is genomen. Ik ben benieuwd of iemand weet wanneer en waar deze foto genomen is en of er nog personen herkend worden. Ik vermoed dat het ook hier gaat om personen van het katholieke gezindte.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Zandvoortweg toen en nu (2)

Enige tijd terug liet ik u wat foto's van de Zandvoortweg toen en nu zien in de omgeving van de oude kwekerij van Hooijer. Dit keer verplaatsen we ons wat meer richting Kerkstraat. Het kruispunt Zandvoortweg, d'Aulnis de Bourouilllaan en Thorbeckelaan. Staande met de rug naar de Daulnislaan is het enige herkenbare punt nog de woning op de rechterhoek van de Zandvoortweg / Thorbeckelaan. Op de linker hoek was de boerderij van Daatzelaar te vinden. Van de Thorbeckelaan was toen nog geen sprake. Dat was destijds nog een naamloos, onverhard pad.

De boerderij van Daatzelaar. Het onverharde pad heet nu Thorbeckelaan. De woning rechts-onder bestaat nog steeds
Rijk Daatzelaar (1840-1911)
Bidprentje

De oorspronkelijke bewoner van deze boerderij was Rijk (Richardus) Daatzelaar, geboren 9 augustus 1840 te Baarn als zoon van Hendrik Daatzelaar en Geertje van de Heijsteeg. Hij trouwde in 1864 met Rijkje Hilhorst. Rijkje was een stuk ouder dan Hendrik. Ze is op 27 oktober 1811 in Bunschoten geboren als dochter van Jan Hilhorst en Jannetje Schouten. Toen Rijkje in 1879 op 67-jarige leeftijd overleed, was Rijk nog maar 38 jaar oud. Niet verwonderlijk dat hij snel hertrouwde met Helena van Paridon, geboren 29 januari 1854 te Baarn, dochter van Pieter van Paridon en Antje van Velsen. Zij was dus een dochter van de boerenfamilie aan de Eemstraat in Baarn. Helena was 14 jaar jonger dan echtgenoot Rijk Daatzelaar. Het eerste huwelijk bleef kinderloos. Helena van Paridon schonk Rijk zeven kinderen, van wie er vier de volwassen leeftijd haalden. Zoon Hendrikus Richardus zou de boerderij later gaan bewonen en na hem kleinzoon Petrus Hendrikus Daatzelaar. De naam Daatzelaar werd door de jaren heen overigens op vele manieren geschreven: Daatselaar, Daatzelaar, Dasselaar, Daselaar, om maar wat voorbeelden te noemen. Daatzelaar en Daatselaar werden in deze Baarnse katholieke tak echter het meest gebruikt. De boerderij van Daatzelaar werd in 1963 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

Hetzelfde kruispunt in 2012. Alleen de woning rechts onder is te herkennen

Van de markante woning op de hoek Thorbeckelaan / Zandvoortweg is nog een mooie foto uit 1945 aanwezig. Op die foto is te zien hoe de Duitse bezetters met hun gezinnen vertrokken uit Baarn.
Zandvoortweg 30 in 1945. De Duitse bezetter trekt zich terug
Dezelfde woning in 2012
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

zaterdag 20 oktober 2012

Duitse stukadoors in Nederland en Baarn

Advertentie uit 1889
Tegenwoordig is er een grote schare Oost-Europese arbeiders die in West-Europa komt werken. De grenzen zijn opengegaan en de salarissen zijn hier beter dan in het oosten. We denken dat deze ontwikkeling iets is van de laatste jaren, maar dat is een vergissing. Al sinds de Gouden Eeuw was een soortgelijke ontwikkeling aan de gang. Toen kwamen de arbeiders met name uit Duitsland en ze trokken vooral naar Amsterdam en omgeving. Onder andere hierdoor komt het dat vele Nederlanders ook Duitse voorouders hebben. Ik ben daar zelf ook één van.
Tijdens deze economische trek naar Nederland destijds gebeurde nog wat opmerkelijks. Opvallend veel stukadoors uit de regio Oldenburg trokken naar Nederland. Dhr. Gerhard Geerken deed daar uitgebreid onderzoek naar. In twee jaar tijd verzamelde hij zo'n 1200 namen van Oldenburgse stukadoors die in ons land werkten. Naar schatting gaat het in totaal om ca. 1500 tot 2000 personen. Die gegevens putte hij uit vreemdelingenregisters,  kranten, genealogische bronnen etc. Hij kent zo'n 125 locaties waar ze hebben gewerkt. Dat zijn dan plekken zoals woningen, kerken, scholen, etc. Opvallend is dat de trek van de Oldenburgse stukadoors pas begon toen de 'Hollandgängerei', die in de Gouden eeuw verscheidene andere beroepen dan stukadoors kende, al weer terugliep (logisch, omdat de economie in ons land na de Gouden eeuw ook terugliep).

Helana Hasselaar en Elisa Margaretha Stalling en Johann Hendrik Stalling
laatste rustplaats
In Baarn hebben we ook een mooi voorbeeld van zo'n Duitse familie die in Nederland komt werken, namelijk de familie Stalling. Johann Diederich Stalling vestigde zich als stukadoor in Baarn. Hij woonde onder andere in de Laanstraat, Nassaulaan, de De Wetstraat en de gen. Karel van der Heijdenlaan. Vader Johann Hinrich Stalling was ook stukadoor en werkte ook in Nederland, maar dan als seizoenarbeider in Amsterdam. Johann Diederich vestigde zich definitief in Nederland. Hij werd geboren op 16 april 1857 in het plaatsje Hatten in het hertogdom Oldenburg als zoon van Johann Hinrich Stalling en Margarete Elisabeth Plaghöft. Op 11 november 1885 trad hij in Hilversum in het huwelijk met Helena Hasselaar, geboren 12 juli 1860 in Hilversum. Kort daarna vestigde dit echtpaar zich in Baarn. Ondanks dat Helena al op 43-jarige leeftijd, in 1903, stierf werden er maar liefst zeven kinderen uit het huwelijk geboren: Johann Hendrik, Geurt Gerardus, Elise Margaretha, Pieter Adriaan (werd slechts 9 maanden oud), Petronella Adriana, Willem Heinrich (werd slechts 1 maand oud) en nogmaals een Willem Heinrich. Alleen de oudste zoon Johann Hendrik werd in Amsterdam geboren. De overige kinderen in Baarn.

J.D. Stalling En R.J. van der Hout
laatste rustplaats
Tweeënhalf jaar na het overlijden van echtgenote Helena Hasselaar trouwde Johann Diederich Stalling opnieuw. Nu met echtgenote Rijntje Jacoba van der Hout. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren en al in februari 1911 overleed ook Rijntje. Nog geen acht maanden later overleed Johann Diederich zelf. Johann Diederich en zijn twee echtgenotes werden op de oude begraafplaats in Baarn begraven.

'De la Promenade'
Inmiddels was ook Geurt Gerardus stukadoor geworden. Hij werkte samen met zijn vader. Ook na het overlijden van zijn vader was hij nog vele jaren stukadoor, in ieder geval tot 1933. Vanaf 1936 wordt hij pensionhouder van hotel-restaurant 'de la Promenade'. Wat een overstap! Hij zou dit tot aan zijn dood in 1953 pensionhouder blijven.

Ik ben nu benieuwd of er nog nabestaanden zijn van deze stukadoors. Wellicht is nog te achterhalen op welke locaties Stalling als stukadoor gewerkt heeft. Als dat particuliere huizen waren, is de kans dat oude documenten bewaard zijn niet zo groot. Vaak was een stukadoor in die tijd onderaannemer en werkte hij dus voor rekening van een hoofdaannemer. Misschien dat in administraties van aannemers uit die tijd meer informatie te vinden is. Tips zijn, zoals altijd, van harte welkom!

21-10-2012 Aanvulling van dhr. Gerhard Geerken: Hoe wordt een stukadoor hotelhouder? Ik ken heel wat Oldenburgse stukadoors, die na emigratie/huwelijk met Nederlandse vrouw hier als ondernemer (zeg: uitzendbureau) het werk organiseerden dat de seizoenarbeiders uitvoerden èn hen -tegen betaling- ook onderdak boden: ze waren dus ook pensionhouder. De vergelijking met Oost-Europeanen gaat ook hier echt op! En mijn  hypothetisch antwoord op de vraag luidt dus: het kan zijn dat de familie Stalling het stukadoorsbedrijf aanvankelijk combineerden met een pension voor seizoenarbeiders. En dat ze, toen die Duitse trekarbeid terugliep, doorgegaan zijn met pension/hotel. Als de gemeente Baarn in het bevolkingsregister bijgehouden heeft welke personen (tijdelijk) inwoonden op de woonadressen van de Stalling's, dan kan blijken of deze theorie klopt. Dan staan daar Oldenburgse namen met als beroep stukadoor (evt. ook metselaar). Soms werden de losse werklieden niet genoteerd in het bevolkingsregister, maar in een zgn. vreemdelingen-,
werklieden- of dienstknechtenregister.

Met dank aan dhr. G. Geerkens voor zijn expertise bij het samenstellen van dit artikel.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

woensdag 17 oktober 2012

Brinkstraat in Baarn, sigarenhandel Hilhorst

Brinkstraat Baarn met links op de hoek de sigarenhandel van Herman Hilhorst
Voordat u dit artikel leest wil ik u graag even waarschuwen. Het tweede gedeelte van dit artikel is vooral gemijmer en gedroom over dingen die zeer waarschijnlijk nooit realiseerbaar zijn. Houdt u niet van mijmeren en dromen, lees dan het tweede gedeelte vooral niet.

Herman Wouterus Hilhorst
(1901-1972)
Zo, dan eerst maar wat geschiedenis over een sigarenhandelaar in de Brinkstraat. In die tijd mocht je dat trouwens gewoon sigarenboer noemen. Op bovenstaande foto kijken we de Brinkstraat in vanuit de Kerkstraat richting Brink. Het gaat me even om het linker pand op de hoek. Daar ziet u de sigarenwinkel van  Herman Wouterus Hilhorst. Herman was een bekende figuur in Baarn. Natuurlijk kwam dat door zijn winkeltje, maar ook zijn verschijning was bijzonder.

Herman is geboren op 19 oktober 1901 in Baarn als zoon van kleermaker Cornelis Hilhorst en Anthonia Majoor. In zijn jeugd werd hij getroffen door kinderverlamming. Toch ging het 'winkelier zijn' hem prima af. Hij begon zijn loopbaan als medewerker bij de aanzichtkaartenrubriek 'Raukes en Erhardt' in de Sumatrastraat. Met financiële ondersteuning kon hij zijn sigarenwinkeltje in de Brinkstraat beginnen. Hij woonde bij zijn broer Wout, die aan de overkant van de straat een kleermakerij had, maar overdag was hij toch altijd in zijn sigarenwinkeltje te vinden. Het winkeltje werd verwarmd door een salamandertje (een klein kachteltje). 's Middags deed hij vaak een dutje achter een gordijntje. Door de kinderverlamming in zijn jeugd was Herman slecht ter been, daarom bediende hij zijn klanten gezeten op een mooi draaistoeltje.

Herman Hilhorst overleed op 28 april 1972. Hij werd begraven op de katholieke begraafplaats op de Kerkstraat in Baarn.


Het winkeltje anno 2004
Zo, dan nu mijn gemijmer. Nu, anno 2012, staat het pand van Hilhorst te koop. Al een behoorlijke tijd. Iedere keer als ik langs het pand loop zie ik mezelf zitten in dat  winkeltje. Op de gevel prijkt de naam 'Het Groene Graf'. De winkel hangt vol met oude foto's van Baarn en Baarnaars en Barinezen. Tweedehands boeken over oud Baarn en de regio liggen uitgestald in de etalage. Grote plakboeken met oude krantenartikeltjes uit de Baarnsche Courant liggen op tafeltjes in de winkel. De koffiepot pruttelt in de hoek. Een oude Barinees komt binnen door de winkeldeur. Het belletje van de deur klingelt. In zijn hand heeft de man een paar oude foto's van een plek in Baarn. 'Môge, Van der Ent', zegt de man en laat de foto's aan me zien. 'Heb je hier wat aan?', vraagt hij. 'Natuurlijk heb ik daar wat aan', zeg ik hem en ik vraag hem of hij ook naar oude foto's op zoek is. 'Nou, nu u het me zo vraagt', zegt de man, 'ik ben al tijden op zoek naar een oude foto van mijn overgrootvader, heeft u toevallig een foto van hem?'. De man noemt de naam van zijn overgrootvader. Ik kijk in de computer, maar ik moet hem helaas teleurstellen. Ik heb geen foto van zijn overgrootvader. Ik beloof hem dat ik een oproep in de etalage hang en bovendien op de site een oproep plaats. 'Bedankt', zegt de man, 'ik hoop dat iemand ons kan helpen'. Hij verlaat de winkel. Alweer klinkt het belletje.

Het spijt me dat u dit laatste stukje moest doorstaan. Maar dit lijkt mij het ware leven. Het wachten is nog op de staatsloterij met de grote klapper. En als die valt, dan is dat pandje van mij en dan komt dat winkeltje er. Totaal onrendabel natuurlijk, maar wat zou het. Ik heb immers net de staatsloterij gewonnen...

Ach ja, je moet wat te dromen hebben, niet waar?

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Klein Peking aan de Oosterstraat

Elke Baarnaar kent de 'Pekingtuin' met het grote huis 'Peking', het voormalige belastingkantoor. De buitenplaats werd aan het eind van de Torenlaan gebouwd in opdracht van Jhr. Mr. B.Ph. de Beaufort, burgemeester van Baarn. De Torenlaan heette toen nog Pekinglaan. Het werd gebouwd op de plek waar daarvoor het gelijknamige Chinese landhuis stond, dat in opdracht van Reinhard van Scherenberg was gebouwd. Maar over die gebouwen gaat dit artikel niet. Op loopafstand van Peking, in de Oosterstraat, is een kleine villa te vinden. Het gaat hier om villa 'Klein Peking'. Dit pand is in 1906 gebouwd als tuinmanswoning voor de tuinman van buitenplaats 'Peking'.

'Klein Peking" aan de Oosterstraat
Het grote huis 'Peking'
Eén van de eerste bewoners, misschien wel de eerste bewoner, was Dirk Radstok, tuinman van huize Peking. Hij bewoonde volgens een adresboek uit 1917 deze leuke kleine villa op Oosterstraat 2. Een adresboek uit 1906 of 1907 heb ik niet, dus ik kan niet zeggen of hij de eerste bewoner was. De kleine villa is nog steeds in de Oosterstraat te vinden. Inmiddels heeft het huisnummer 24 gekregen, want er is een rijtje huizen voor in de Oosterstraat gebouwd.

Dirk Radstok (1866-1930)
Radstok is een naam die al generaties lang in Baarn voorkomt. Onze tuinman Dirk was ook een rasechte Barinees. Hij werd op 18 februari 1866 geboren in Baarn als zoon van Willem Radstok en Gijsbertje Kinderdijk. Volgens de diverse aktes die we hebben gevonden was Dirk arbeider, gaslantaarnaansteker en tuinman. Hij trouwde in 1893 in Baarn met Alida Roodhart, alweer zo'n bekende Baarnse naam. Alida was een dochter van Daniel Roodhart en Johanna Los. Alida had vier jaar voor het huwelijk al een "voorkind" van een onbekende vader gekregen. Ze noemde het zoontje Gijsbertus. Het kindje stierf al vier maanden na de geboorte. Uit het huwelijk van Dirk en Alida werden nog eens acht kinderen geboren waarvan één zoon (Gijsbertus) slechts negen maanden oud werd en een andere zoon (Johan) door een motorongeval in Laren om het leven kwam. Hij werd slechts 23 jaar oud. De overige zes kinderen (Willem, Annigje, Gijsbertje, Alida, Dirkje en Dina), behaalden allen de volwassen leeftijd.

Het gezin Radstok / Roodhart. Van links naar rechts: moeder Alida Roodhart, Willem, Annigje,
 Alida, Gijsbertje, Johan en Dirkje. Vooraan zit jongste dochter Dina
'Klein Peking' anno 2012
Dirk Radstok stierf op 11 december 1930 op 64-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Het graf is inmiddels geruimd. Echtgenote Alida verhuisde naar de Oosterdwarsstraat, nu omgedoopt tot Westerstraat in Baarn. Zij zou Dirk nog 24 jaar overleven. Zij stierf op 81-jarige leeftijd op 25 mei 1954. En "Klein Peking"? Dat is allang geen tuinmanswoning meer, maar het is er nog steeds. Sterker nog, u kunt er gaan wonen. Het staat te koop voor € 675.000 k.k.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

dinsdag 16 oktober 2012

Uitslag enquête groenegraf.nl

Tien dagen geleden riepen we u op om uw mening over groenegraf.nl te uiten middels een online-vragenlijst. Niet minder dan 82 personen hebben aan deze oproep gehoor gegeven. De resultaten waren zeer bevredigend. Het blijkt dat u onze site leuk vindt (wie had dat nu gedacht). Er werd u ook gevraagd om tips te geven, hoe we de site nog leuker kunnen maken. Daar kwamen zeker leuke ideeën uit voort. Iedereen bedankt.
Zoals beloofd hebben we het boek Baarnaars en Barinezen verloot onder de deelnemers. Het boekje gaat naar mevr. A. van Oudheusden uit Baarn. Zij kan het boekje binnenkort in de bus verwachten. Gefeliciteerd.

Dan nu hieronder een samenvatting van de uitkomsten:

1. Hoe heeft u groenegraf.nl oorspronkelijk ontdekt?

Via een zoekmachine op internet
37.50%
Via Twitter
1.25%
Via Facebook
1.25%
Gehoord van een vriend of kennis
20.00%
Via een link op een andere website
15.00%
Via een krant of tijdschrift
5.00%
Weet niet meer
11.25%

2. Hoe vaak bezoekt u groenegraf.nl?

Elke dag
11.25%
Elke week
38.75%
Elke twee weken
20.00%
Elke maand
25.00%
Minder vaak
5.00%



3. Wat vindt u het leukst om te bekijken op de site?

Dit zijn de rapportcijfers die gegeven zijn:




De nieuwsbrief werd gewaardeerd met een 8,2.
De weblog werd gewaardeerd met een 7,6.

31% kent onze verhalen die in de Baarnsche Courant gepubliceerd worden, 69% niet.

Nogmaals iedereen bedankt voor het geven van uw mening!

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

zondag 14 oktober 2012

IJspret in Baarn in 1969

Onlangs kreeg ik van Edith de Ruiter uit Baarn een DVD in handen gedrukt met beelden uit eind jaren zestig. Het zijn privé filmpjes gemaakt in Baarn en omgeving. Die beelden mag ik met u delen.
Het eerste filmpje plaats ik vandaag. U ziet op het filmpje kinderen (waaronder Edith) die in de sneeuw spelen in de omgeving Faas Eliaslaan / Cantonlaan in Baarn. Ook zijn er bewegende beelden van ijspret op de oude ijsbaan aan de Bestevaerweg in Baarn. Het filmpje is in 1969 geschoten. Dat moet herinneringen bij menig Barinees naar boven brengen.




Heeft u ook oude filmpjes met beelden uit Baarn? Zoek dan contact met ons op. Wij laten die filmpjes graag digitaliseren. Het originele materiaal ontvangt u terug en u ontvangt tevens een DVD met de beelden van de filmpjes.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

zaterdag 13 oktober 2012

Schoolstraat Baarn, toen en nu (deel 2)

Naar aanleiding van het stukje over de Schoolstraat in Baarn, toen en nu, kreeg ik een leuke foto toegestuurd van Sándor Góra uit Vlaardingen. Hij stuurde me een foto van zijn lieve moeder Gijsbertha Koffrie. Links een foto gemaakt op 3 augustus 1941 en rechts op 16 juli 2010.

Gijsbertha Koffrie, foto gemaakt voor de woning aan Schoolstraat 21 in Baarn
Gijsbertha Koffrie en Sándor Góra tijdens het
vijftig jarige huwelijksfeest van Heimen Martensen
en Feijtje Hornsveld.
Klik op de foto voor de volledige foto

Even Gijsbertha Koffrie voorstellen: Gijsbertha (Bep) Koffrie is geboren op 26-10-1917 in Baarn, dochter van Frans Koffrie en Johanna Helena Gorter. Bep trouwde, 28 jaar oud, op 05-12-1945 in Amsterdam met Sanyika (Sándor) Góra, 28 jaar oud. Sándor is geboren op 27-08-1917 in Balatonboglär - Hongarije, pleegzoon van Heimen Martensen en Feijtje Hornsveld. Sándor is overleden op 20-10-1993 in Eindhoven, 76 jaar oud. Hij is gecremeerd in Helmond.

De dame op deze foto zal dus deze maand 95 (!) jaar oud worden.




De woning aan de Schoolstraat anno 2012


De echtgenoot van Gijsbertha was dus Sanyika (Sándor) Góra uit Hongarije. Deze Sándor is opgegroeid in de woning waar Gijsbertha op de foto voor staat, bij zijn pleegouders Heimen Martensen en Feijtje Hornsveld.  Sándor was niet het enige pleegkind in het gezin Martensen. Andere pleegkinderen waren Diena, Bep, Henk en Johanna Aleida van Dijk. Pleegvader Heimen was huisschilder.

Heimen Martensen, met de baard en rechts zijn echtgenote Feijtje Hornsveld. Vooraan, de jonge knaap, pleegzoon Sándor Góra en achteraan pleegdochters Bep en Diena van Dijk.

Hierboven de metamorfose van de woning
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.