Volgens mij komen bezoekers aan onze site er om twee redenen:
- foto's van oud-Baarn en oude inwoners van Baarn vinden
- stamboominformatie vinden
Ik kom ongeveer 2 á 3 keer in de week bij mensen thuis om oude foto's te scannen of verhalen op te tekenen. Mensen die foto's van hun voorouders bezitten, hebben vaak zelf al wat gestoeid met genealogie. Ze waren al nieuwsgierig naar wie die voorouders op die foto's precies waren. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om stamboomgegevens te vinden. Veel is op internet te vinden, dus je hoeft om te beginnen met het uitzoeken van je stamboom niet eens de deur meer uit.
Het vinden van gegevens is dus steeds gemakkelijker geworden en bovendien zijn er ook heel veel hulpmiddelen die het makkelijk maken om uw stamboomgegevens te ordenen en te publiceren. Als u serieus met stamboomonderzoek aan de gang wilt gaan is de manier van ordenen en registreren ontzettend belangrijk. Als ik foto's bij mensen ga scannen schrik ik me vaak rot hoe ze hun stamboomgegevens vastleggen. In het ergste geval hebben mensen al een enorme hoeveelheid werk verricht, maar hebben ze alles op losse kladpapiertjes genoteerd en die weer in aparte envelopjes per tak verdeeld. Soms hebben ze het iets beter aangepakt en houden ze hun gegevens schematisch bij in een excel-spreadsheet. Toen ik net begon met stamboomonderzoek, startte ik ook met zo'n excel-sheet, maar ik kan u vertellen, kladpapiertjes en excel-sheets zijn niet de juiste manier om je gegevens te ordenen en registreren. De eerste paar generaties die u vastlegt lukt het allemaal nog wel, maar al snel wordt het een grote brij van kladpapiertjes en gegevens.
Het is dus heel erg belangrijk om gelijk goed te beginnen. Dat scheelt veel frustraties en onnodig werk. In de weblog van
Eric Hennekam vond ik een tiental hele goede tips voor het maken van stambomen. Eric is zoek- en archiefspecialist en schrijft regelmatig over het verzamelen van stamboominformatie. Als ik die tips had gelezen voordat ik aan het verzamelen begon, dan had ik me heel veel werk bespaard. Daarom deel ik die tips ook met u, zodat u niet dezelfde fouten maak zoals ik die destijds maakte:
1. Zet het gratis genealogie programma Aldfaer op je pc
http://aldfaer.net Gebruik je een Apple computer koop dan Reunion
http://www.leisterpro.com Alle gegevens die je gaat verzamelen in de stappen 2 t/m 10 zet je in deze software. Ook de foto’s en gescande familiedocumenten, zoals geboortekaartjes, trouw- en overlijdenskaarten, bidprentjes, rouwbrieven, trouwboekje, akten burgerlijke stand, familieadvertenties enz.
2. Verzamel binnen je eigen archief en dat van je familie alle gegevens over geboorten, huwelijken en overlijden. Interview je familieleden. Noteer de volledige voornamen, roepnamen, achternamen, plaatsnamen van je ouders, grootouders, ooms, tantes, nichten etc. Hou rekening met fouten.
3. Verricht literatuuronderzoek om te kijken of je familiegegevens al eerder gepubliceerd zijn. Ga naar
www.cbg.nl en vul rechtsboven je familienaam in. Als daarna het vakje Genealogisch repertorium groen wordt dan is er over de geslachtsnamen een publicatie verschenen. Let op: dit hoeft niet altijd familie te zijn. Vraag een kopie van deze publicaties op. Als vriend van het CBG krijg je korting. Altijd doen, want dat geeft nog meer voordelen:
www.cbg.nl/page/115 Zie ook nrs 4 en 5. Meer literatuurbronnen zijn te vinden via
www.archiefzoeker.nl . Gebruik daar de zoekterm literatuur.
4. Doorzoek de online familieadvertenties, die oa te vinden zijn krantenarchieven (bv
www.delpher.nl ) en bij CBG
www.cbg.nl,
www.familieberichtenopinternet.nl,
www.mensenlinq.nl. Meer bronnen zijn te vinden via
www.archiefzoeker.nl, zoeken met kranten of familieadvertentie. Controleer voor zover mogelijk de gegevens verzameld onder nr. 2.
5. Vraag tegen een kleine vergoeding de persoonskaarten en –lijsten van alle familieleden op die zijn overleden tussen 1938 en 2014 bij het CBG
http://www.cbg.nl/index.php/150?id=150
6. Het echte online zoeken kan nu beginnen. Ga naar de site Wiewaswie
www.wiewaswie.nl , Maak daar een gratis account. Zoek met alle namen van familieleden, die je hebt gevonden. Let op: geboortegegevens zijn na 100 jaar openbaar, huwelijken na 75 jaar en overlijden na 50 jaar. Noteer werkelijk alle gegevens, die je kunt vinden. Maak afdrukken van de gedigitaliseerde akten. Meestal kun je via deze site al tot ca.1780 je familie in Nederland terug vinden. Hoe rekening met varianten in schrijfwijzen van voor- en achternamen.
7. Ga naar de site GenVer:
www.genver.nl Via deze site heb je toegang tot de gedigitaliseerde bronnen door de Mormonen. Je kunt hier alleen geografisch zoeken. Vul de gegevens aan, die via WieWasWie niet kon vinden. Als je een plaatsnaam niet kunt vinden, bijvoorbeeld omdat de naam niet meer bestaat, gebruik dan de site
www.gemeentegeschiedenis.nl
8. De burgerlijke stand is in 1811 ingevoerd. In het zuiden van ons land soms iets eerder. Vóór 1811 moet je zoeken in de kerkboeken. De zogenaamde DTB registratie (Doop, Trouw, Begraven). Alle DTB registers (en nog veel meer bronnen) op het Internet zijn te vinden via:
http://www.geneaknowhow.net Alles wat er bewaard is aan registers per plaats is te vinden in het Repertorium DTB. Dit boekwerk is gratis te downloaden:
http://www.cbg.nl/download/Repertorium-dtb-totaal-ocr.pdf
9. Ga naar de ArchiefWiki
http://archiefwiki.org/wiki/Categorie:Archieven Daar kun je alle archiefbeherende instellingen van Nederland vinden. Met de verzamelde geografische familiegegevens zijn zo de honderden online databanken te vinden, die op vele sites soms verstopt staan.
10. Ga naar
www.archiefzoeker.nl Zoek daar met het woord genealogie. Dan krijg je een gigantische lijst van Internet bronnen uit binnen- en buitenland. Als je de lijst die nu online staat helemaal hebt doorgespit ben je in 2020 klaar. Elke dag vult Eric Hennekam deze aan. Conclusie: digitaal stamboomonderzoek is een never ending story.
Groenegraf Opzoekservice
Nou, dat zijn toch prachtige handvatten om georganiseerd uw eigen stamboom uit te zoeken, georganiseerd te registreren en doelgericht te zoeken. Toch heb ik op de tips van Eric Hennekam nog een aanvulling.U bent zeer waarschijnlijk op deze website beland omdat u voorouders in Baarn en omgeving heeft. Onze site
www.groenegraf.nl staat boordevol met informatie over uw voorouders in het Eemland. Wat dacht u van indexen van begraafplaatsen in Baarn en omgeving, oude adresboeken van Baarn en Soest, een beeldbank met oude portretfoto's van Eemlanders oude krantenberichten uit het Eemland, oude foto's van Baarnse middenstanders en boerenbedrijven. Het kan niet op. Van veel Baarnse families hebben we al stamboomgegevens verzameld. Daarom bieden we u onze gratis Groenegraf Opzoekservice aan. Heeft u Baarnse voorouders? Grote kans dat wij dan al stamboomgegevens voor u beschikbaar hebben.
Wilt u weten wat voor stamgegevens en oude foto's we voor u hebben over uw familie? Om die vraag te kunnen beantwoorden hebben we van u wat gegevens nodig, zodat we weten om welke familie het precies gaat en hoe u zelf in die gegevens past. We hebben daarom een formulier ontwikkeld dat u kunt downloaden en invullen. Vult u de gegevens in die u kunt en wilt verstrekken, wij kijken dan of wij u (gratis) kunnen voorzien van stamboomgegevens en / of beeldmateriaal.
|
Eric van der Ent |