donderdag 28 november 2013

Boekje Baarnaars en Bijnamen, verkoop in volle gang

Vandaag besteedde het Baarns Weekblad aandacht aan ons nieuwe boekje Baarnaars en Bijnamen, van Aal Muus tot Zwarte Kees. Wist ik niets van, totdat de telefoon roodgloeiend stond met bestellingen.

Wilt u ook een exemplaar bestellen? Wees er dan snel bij. Als u voor 1 december bestelt heeft u het gegarandeerd voor de kerst in huis.







Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

zondag 17 november 2013

Nieuw boekje: Baarnaars en Bijnamen!

Groot nieuws! Vanaf vandaag kunt u een nieuw boekje, uitgegeven door Stichting Groenegraf.nl bestellen:

Van Aal Muus tot Zwarte Kees
Baarnaars en Bijnamen


Meer dan 200 bijnamen van Baarnaars verzameld in een boekje. Het boekje telt 64 pagina's en is voorzien van veel mooie portretfoto's van de Baarnaars die velen onder hun bijnaam kennen. Bij het bladeren door het boekje zullen zeker mooie herinneringen aan vroeger dagen in ons mooie Baarn boven komen.

Prijs: € 8,00 per stuk, exclusief verzendkosten. De verzendkosten bedragen € 3,00 ongeacht het aantal bestelde boekjes. Afhalen in Baarn kan natuurlijk ook. In dat geval bespaart u de verzendkosten.

Wilt u het boekje bestellen, stuur dan even een emailtje naar: groenegraf.baarn@gmail.com en vermeld daarbij uw naam, adres, telefoonnummer en het aantal boekjes dat u wilt bestellen. Bestelt u liever telefonisch, bel dan 035-5420804.
De betaling dient per vooruitbetaling gedaan te worden via onze bankrekening nummer 6122124 t.n.v. Stichting Groenegraf.nl. De opbrengsten van het boekje worden volledig gebruikt om nieuwe publicaties en ideeën te ontwikkelen om oud Baarn nog meer in het zonnetje te zetten.

Let op: U ontvangt een speciaal genummerd boekje. De nummers worden toegekend in volgorde van binnenkomst van bestelling.






Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

zaterdag 16 november 2013

Afbraak muisjesfabriek en nieuwbouw woningen

We kunnen ons vast allemaal nog wel de muisjesfabriek van De Ruijter aan de d' Aulnis de Bourouilllaan herinneren. Dhr. A.P.M. Mank, bewoner aan deze laan heeft de afbraak van de oude fabriek en de nieuwbouw van de woningen die op deze plek kwamen op mooie wijze vastgelegd in een video.

Hieronder kunt u de video bekijken.



Als u dit bericht per email leest, kunt u de video alleen bekijken via de website. Kik hier.






Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

dinsdag 5 november 2013

Oma Feyenoord

Vorige week was op de facebookpagina van groenegraf.nl een foto te zien van een kampioenselftal van TOV, halverwege de jaren zeventig. Daarop kwamen nogal wat enthousiaste reacties.

Ik schreef erbij dat meneer en mevrouw Uittenbogaard altijd langs de lijn stonden. Willem en Sjaan heten ze. Hun zoons Jef en Eddie speelden bij TOV, Jef volgens mij in het tweede of als reserve van het eerste, maar anderen mogen zeggen of ik gelijk heb. (Correctie 8-11-2013: Jef Uittenbogaard heeft 19 jaar in TOV 1 gespeeld!!!) Piet Floor, topscorer van het eerste team, werd een schoonzoon. Meneer en mevrouw Uittenbogaard waren niet alleen voetballiefhebbers vanwege hun kinderen, ze waren ook hartstochtelijke Feyenoord-fans. Meneer leeft niet meer, mevrouw staat in de familie bekend als Oma Feyenoord. Ook dat schreef ik al: ze mocht eens met Pierre van Hooydonk op de foto omdat ze de oudste supporter in De Kuip was.

Hier dan hun foto’s. Jaartal weet ik niet, ik schat jaren tachtig. Willem Uittenbogaard was koster van de Kruiskerk (die nu Paaskerk heet) aan de Oude Utrechtseweg en beheerder van Het Brandpunt. Het was geen duobaan, maar in de praktijk werkte Sjaan wel mee. Op de foto lijkt ze klein. Dat is ze ook wel, maar de man aan wie ze thee schonk is ook wel heel erg groot. Dat is Cor de Boer, marechaussee, commandant van de paleisbewaking. Zeker twee meter. Inmiddels natuurlijk allang gepensioneerd. Meneer De Boer is 90, mevrouw Uittenbogaard 91.

Ik herinner me het echtpaar ook van schaakwedstrijden op zaterdagmiddag in Het Brandpunt. Mevrouw maakte dan een enorme pan met soep. Aan het eind van de middag werden wij schakers hongerig en dan vroegen we: is er hier ook iets hartigs te koop? Waarop het antwoord was: soep. Waarop iedereen dus soep ging eten. Als je het aanbod varieert, patat, kroketten enzovoort, dan blijf je ook met veel zitten, maar die pan soep kwam altijd op. Bedrijfseconomisch gezien was dat heel slim. Misschien overdrijf ik een beetje, maar bij mevrouw Uittenbogaard denk ik altijd aan soep.

De foto’s komen uit mijn boek over de Gereformeerde Kerk, uit 2001.






Johan Hut


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

zondag 3 november 2013

Tolgaarder overleed door nachtblindheid

Tolgaarder Roelof Kooij (links) met zijn drie zoons:
Roelof, Cornelis Jacobus en Evert Kooij.
We schrijven 28 februari 1887. Roelof Kooij moet deze dag gemengde gevoelens gehad hebben. Hij moet naar Zeist om geld op te halen. Een erfenis. Een dubbel gevoel ongetwijfeld. Een sterfgeval in de familie, maar er is dan toch een bescheiden erfenis die hij mag ophalen.

Roelof Kooij werd geboren op 2 oktober 1837 in Zeist als zoon van Evert Kooij en Geertruida Maria Blaauwendraat. In 1860 trouwt hij met Jacoba van Doorn, ook uit Zeist. In de jaren daarna woonde het echtpaar in Zeist, Rhenen, Doorn en Leersum waar ook hun elf kinderen geboren werden. Na 1877 verhuist het gezin naar Baarn, waar vader Roelof aan de slag gaat als tolgaarder aan de Eemnesserweg in Baarn.

Op 28 februari 1887 mag Roelof dus een erfenis ophalen in Zeist. Roelof ontvangt daar zijn geld maar zou daarna niet meer thuis aankomen. Voor het ergste wordt gevreesd. Is hij overvallen? Misschien zelfs vermoord? Een zoektocht werd op touw gezet. Grote zorgen in het gezin Kooij. Waar was vader nu?

De Koppelpoort in Amersfoort in 1870. Het is gemakkelijk voor te stellen dat Roelof in het pikkedonker te water geraakte.
Vier dagen later komt het slechte nieuws. Roelof Kooij is gevonden, verdronken in de Eem bij de Koppelpoort in Amersfoort. Na het ophalen van de erfenis was het inmiddels donker geworden. Straatverlichting was er niet, dus het was pikkedonker. Roelof was nachtblind en verdwaalde. Hier en daar klopte hij aan bij woningen om de weg te vragen of om binnen te mogen komen. Niemand wilde hem helpen. Per ongeluk liep hij door zijn nachtblindheid in de Eem en verdronk. Een overval was het in ieder geval niet, want bijna het volledige bedrag van de erfenis werd nog op zijn lichaam gevonden. Het duurde vier dagen voor hij gevonden werd bij de Koppelpoort in Amersfoort in de Eem. Dat was het droevige lot van Roelof Kooij. Hij mocht slechts 49 jaar oud worden.

Roelof werd volgens de begraafboeken pas op 28 maart 1887 begraven op de oude begraafplaats aan de Berkenweg in Baarn. Een maand na zijn vastgestelde overlijdensdatum. Waarom er zo'n lange tijd tussen overlijdensdatum en begraafdatum zit is mij niet duidelijk. Mogelijk is hij eerst in Amersfoort begraven en later overgebracht. Mogelijk is de vermelde begraafdatum niet juist. Drie jaar later overleed ook echtgenote Jacoba van Doorn. Zij werd slechts 52 jaar oud.

Met dank aan Hilde van den Berg, Baarn voor de foto van Roelof en zijn drie zoons.
Opmerking: Roelof Kooij zou tolbaas geweest zijn aan de tol aan de Eemnesserweg in Baarn. Wie kan me meer informatie over deze tol verstrekken? Waar was die te vinden? Wordt hier niet de tol aan de Eemweg bedoeld?

Update 4-11-2013: Mevr. Marga Veldkamp uit Heino schreef dat het telefoonhuisje aan de Eemnesserweg, vlakbij de oude begraafplaats mogelijk voordien tolhuis geweest is. Kan iemand dat bevestigen?







Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

zaterdag 2 november 2013

2 november: Allerzielen

Vandaag is voor de Rooms Katholieke Kerk een belangrijke dag, het is 2 november: Allerzielen. Vandaag herdenkt de Rooms Katholieke Kerk alle overleden gelovigen. Het is een eeuwenoude traditie die al eeuwen wordt gebezigd. Ook in de parochie van de H. Nicolaas in Baarn worden natuurlijk de doden herdacht. Mevr. B.J. Beuken-Van de Klok uit Baarn stelde ons een aantal bidprentjes ter beschikking. Daarbij ook bidprentjes die gebruikt werden bij Allerzielen in de afgelopen jaren. De bidprentjes vermelden de namen van de overledenen die in het jaar vóór Allerzielen van het betreffende jaar overleden zijn.

Allerzielen 1949-1950.

Allerzielen 1951-1952.

Allerzielen 1955-1956.

Allerzielen 1964-1965
Als u bidprentjes heeft van personen uit Baarn of omgeving, wil ik die heel graag scannen.







Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

vrijdag 1 november 2013

Oosterschool geeft les in iglo

Deze foto vond ik op www.gahetna.nl. Volgens het bijschrift is de foto gemaakt op 23 februari 1956.


Bij de foto staat een korte omschrijving: Leerlingen krijgen les in een "Iglo-school": "Noodklas" van sneeuw bij de Oosterschool, die op een bouwvergunning voor uitbreiding wacht. Achter een raampje met twee gordijntjes zijn twee kinderen te zien en naast de deur een bordje met daarop vermeld: "Oosterschool (noodgebouw).

Het gebeuren haalde het landelijke nieuws:

Bron: Nieuwsblad van het Noorden
Bron: De Waarheid
In het artikel in 'De Waarheid' worden nog wat namen genoemd: onderwijzeres was Henny de Bree, de leerlingen: Ansje Bom, Coby Bom, Grietje Dekkers, Ineke de Groot, Rolie van der Heck en Sietje van der End. De laatste zal zeer zeker fout gespeld zijn, dat moet Sijtske Jeltje (Sietie) van der Ent zijn, een nichtje van mijn vader. Ansje en Coby heten geen Bom, maar Bon. Dhr. Willem Woudenberg uit Canada kon ons nog vertellen de Henny de Bree volgens hem geen onderwijzeres was, maar één van de leerlingen.



Ik ben heel erg benieuwd of er nog mensen zijn die herinneringen hebben aan deze gebeurtenis in 1956!

Update 13-4-2014

We ontvingen per email een reactie helemaal uit Canada! Dhr. Willem Woudenberg, geëmigreerd naar Canada schreef ons het volgende:

Ik kwam deze pagina over het noodlokaal van de Oosterschool, de iglo, tegen. Het verhaal sprak mij zeer aan omdat ik toen leerling van de Oosterschool was. Ook buitenlandse kranten besteedden aandacht aan het opmerkelijke klaslokaal. De firma Bruidegom, de bekende dahliakweker, had veel buitenlandse klanten en die kregen een aantal krantenknipsels toegestuurd. Ik kan me herinneren dat onze onderwijzer ons een krantenknipsel over de iglo uit een Zuidafrikaanse krant toonde die hij van de firma Bruidegom had ontvangen. Hennie de Bree was volgens mij geen onderwijzeres maar een leerlinge van de Oosterschool die tegenover de school op de hoek van de Noorderstraat woonde.

Willem Woudenberg, Canada









Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter