zondag 24 februari 2013
Rooms Katholieke Utrechtse Voetbalbond (R.K.U.V.)
Een foto voor de oude voetballiefhebbers onder ons. Deze foto ontving ik van dhr. E. Vermeulen uit Baarn. Achterop deze foto staat vermeld: Foto gemaakt 1928-1929. Eerste klas R.K.U.V.
Spelers zijn van links naar rechts:
Keizer
Ag Nieuwenhuis
W. Schothorst
Chef V.
Gerard Bieshaar
Kees Post
Gijs Schothorst
Evert Brouwer
Frans Wilhelm
Jan V.
Antoon Hilhorst
R.K.U.V. staat voor Rooms Katholieke Utrechtse Voetbalbond. Op de foto staan dertien personen afgebeeld. Blijkbaar worden alleen de spelers opgesomd, niet de twee personen die achteraan staan.
Ik hoop natuurlijk dat er mensen zijn die meer kunnen vertellen over deze club en over de spelers. Een paar personen heb ik kunnen identificeren.
Ag Nieuwenhuis: dit is denk ik Agathus Christianus Antonius Maria Nieuwenhuis. Hij was getrouwd met Elisabeth Maria Helena Alexandrina Kenkel. Wie zijn ouders waren weet ik (nog) niet.
Evert Brouwer: dit is waarschijnlijk Everardus Brouwer, getrouwd met Jansje van der Schagt. Ook van hem weet ik niet wie zijn ouders waren.
Antoon Hilhorst: van hem weet ik meer. Ik heb zelfs meer foto's van hem. Dit is Antoon Gijsbertus Hilhorst is geboren op 19-06-1909 in Baarn, zoon van Cornelis Hilhorst en Anthonia (Teunisje) Majoor. Antoon is overleden op 17-08-1976, 67 jaar oud. Hij is begraven in Soest, Rooms Katholieke begraafplaats Sint Annahof. Antoon trouwde, 28 of 29 jaar oud, in 1938 met Clara Maria van Paridon, 23 of 24 jaar oud. Clara is geboren op 03-04-1914 in Soest, dochter van Pieter van Paridon en Johanna Willemina Maria Versteegh. Clara is overleden op 10-09-1995, 81 jaar oud. Zij is begraven in Soest, Rooms Katholieke begraafplaats Sint Annahof.
Nu bent u aan de beurt. Kunt u meer vertellen? Laat het me weten!
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
zaterdag 23 februari 2013
Paulus van Rossum, stationschef
Paulus van Rossum (1843-1914) |
Het grafmonument is er dus gelukkig nog, en ik weet niet hoe het met u zit, maar als ik zo'n monument zie, wil ik weten wie die mensen zijn.
Tegenwoordig zijn veel aktes uit de burgelijke stand online te vinden, bijvoorbeeld via wiewaswie.nl. Zo kwam ik erachter dat Paulus van Rossum op 6 augustus 1843 te Loosduinen geboren is als zoon van Pieter van Rossum en Cornelia Spruijt. Hij trouwde in 1875 in Den Haag met Augusta van Arkel, geboren 2 mei 1849 in Den Haag, dochter van Wouter van Arkel en Johanna Helena Anna Michaël. Uit diverse aktes blijkt dat Paulus stationschef / chef spoormaatschappij was.
Leuk om te weten allemaal, maar het blijven droge gegevens. Onlangs kreeg ik echter een leuk berichtje van dhr. G. Lampe, achterkleinzoon van Paulus van Rossum en Augusta van Arkel. Hij stuurde ons een aantal prachtige foto's van dit echtpaar. Opeens krijgen de mensen van het monument een gezicht!
Paulus van Rossum |
Op één van de foto's is prachtig te zien dat Paulus stationschef was. Hij werkte bij de H.IJ.S.M. (Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij), zo kon dhr. Lampe ons vertellen. Prachtig in zijn dienst-kostuum is hij op de gevoelige plaat vastgelegd door de Baarnse fotograaf Adriaan Boer. Blijkbaar was Paulus in de tijd dat hij in Baarn woonde dus ook stationschef. Ik vraag me af of hij die functie in Baarn uitoefende of elders. Wie het weet mag het zeggen. Als hij op station Baarn werkzaam was, dan was dat op het huidige station aan het stationsplein. Dat was namelijk van de H.IJ.S.M. Het andere station, aan de Lt.Gen. van Heutszlaan, nu Eethuys-Café De Generaal, was van de spoorwegmaatschappij N.C.S.
Kreeg je bij de H.IJ.S.M. promotie, dan was het gebruikelijk dat je van standplaats wisselde. Wilde je dat niet... geen promotie! De kinderen van Paulus en Augusta werden daardoor in verschillende plaatsen in Nederland geboren en geen van de kinderen is in Baarn terecht gekomen. In 1904 overleed Augusta van Arkel op 55 jarige leeftijd. Paulus was toen 61 jaar oud. Eenzaam werd hij niet want een jaar later trouwde hij met de 37-jarige (!) Cornelia Arendina Groot uit Alkmaar. Op 19 oktober 1914 stierf ook Paulus. Hij werd begraven bij zijn eerste echtgenote Augusta op de oude algemene begraafplaats in Baarn.
Augusta van Arkel (1849-1904) en Paulus van Rossum (1843-1914) gefotografeerd door de Baarnse fotograaf M. Kosters. |
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
woensdag 20 februari 2013
Bouwplaatsen in Baarn?
Abraham Kramer en Johanna van Schaik met drie kinderen Magdalena Petronella Kramer, Wiechger Kornelis Kramer en Johanne Bregitta Kramer. |
De foto's van de bouwplaatsen komen uit de nalatenschap van de vader van mevr. Kramer, Isaäc Kramer, die in oktober van vorig jaar overleden is. Veel vraagtekens rondom deze foto's. De kans is groot dat ze in Baarn gemaakt zijn, maar zeker is dat niet. Misschien dat mensen de panden herkennen, hoewel die kans niet heel groot zal zijn.
De foto hierboven is overduidelijk een grote villa. Herkent iemand dit pand? Een prachtige dakconstruktie. Blijkbaar waren de regels voor veiligheid nog niet zo streng in die tijd. De man rechts staat wel op een heel klein randje...
Herman Onvee (1885-1923) |
Dit is de andere foto van de bouwplaats, ook bij deze foto is er een reële kans dat hij in Baarn gemaakt is. De tweede man van links is de grootvader van mevr. Kramer, Wiechger Kornelis Kramer (1894-1972). Rechts naast hem staat Gerrit Jan Rutgers (1877-1962), de man met het puntbaardje. De man links zou mogelijk Herman Onvlee kunnen zijn (1885-1923). Wie de man rechts is weten we niet.
Ik hoop dat iemand meer over deze foto's kan vertellen. Waar zijn ze gemaakt? Wie kan meer zekerheid geven over de identiteit van de personen op de foto's? Alle informatie is welkom.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
dinsdag 19 februari 2013
Zinloos geweld in Baarn anno 1912
Vandaag een verhaal van de hand van Betty Radstok. Betty heeft de afgelopen jaren heel veel bijgedragen aan onze site. Oude foto's en verhalen, met name betreffende de familie Radstok en Geijsendorpher. Dit verhaal is gepubliceerd op haar site www.radstok.eu. Daar kunt u ook meer (genealogische) informatie over de familie Radstok en Geijsendorpher vinden. Zij heeft toestemming gegeven om dit mooie verhaal ook op onze site met u te delen.
Op Eerste Kerstdag 1912 vond er een vechtpartij plaats in de Oosterstraat in Baarn met dodelijke afloop. Slachtoffer: Joseph Cosijnse. Joseph werd geboren op 26 april 1877 in Baarn als zoon van nachtwacht Barend Cosijnse en Margaretha Vermeulen. In 1902 trouwde hij met de Hilversumse Grietje Isarin. Op kerstavond, 25 december 1912, sloeg het noodlot toe.
Joseph Cosijnse, slager aan de Oosterstraat 13 in Baarn, spreekt op deze Kerstdag een aantal opgeschoten jongens aan, die een paar kinderen, waaronder zijn dochtertje hadden lastig gevallen en geplaagd. Daarbij zou volgens getuigen ook aan haren getrokken zijn. Eén van de getuigen geeft aan dat Cosijnse wat dronken was. Hij zou de drie jongens met een oorveeg en een pak slaag gedreigd hebben. Een drietal jonge mannen uit Soest mengde zich in dit gesprek met de opmerking: “Wat heb jij ermee te maken”, waarop Cosijnse antwoordde: “Houd je mond dicht, anders kun je ook wat krijgen”. De drie jongens uit Soest waren de broers Jacob en Aalt van den Brink en Gijsbert Strumpel.
Tijdens de daarop volgende woordenwisseling geeft Cosijnse Gijsbert Strumpel een klap, waarop hij tegen een ijzeren hek aanviel. Een van de gebroeders van den Brink sprong daarop met een mes op Cosijnse af, waarbij hij hem een snee toebracht in de hals tot op de borst toe. Daarbij werd de halsslagader doorgesneden. In allerijl werd Cosijnse de tuinmanswoning van de heer Dirk Radstok aan de Oosterstraat (Klein Peking) binnengedragen en al snel waren de doctoren Vriesendorp en Muijsken aanwezig. De slager was al bewusteloos en dokter Muijsken probeerde tevergeefs het bloeden met watten te stelpen, maar Jospeh Cosijnse stierf ter plekke.
De drie jonge mannen, waarschijnlijk niet wetende hoe erg Cosijnse eraan toe was, waren ondertussen op hun fiets naar Soest teruggekeerd, alwaar de politie hen, midden in de nacht, van hun bed lichtte. Zij werden daarop naar het politiebureau gebracht. Een van de gearresteerden, wiens kleren vol bloed zaten, was nog in het bezit van het mes. Na een langdurig verhoor op het bureau in Baarn, werden de drie mannen, zwaar geboeid en onder sterke politiegeleide naar Utrecht overgebracht en voorgeleid aan de Officier van Justitie.
Begin april volgt de rechtszaak en blijkt dat de mannen alle drie nog steeds in voorarrest zitten. Geen van hen heeft echter bekend en ze beschuldigen elkaar over en weer. Er zijn veel getuigen opgeroepen tijdens dit proces waaronder de dokter, politieagenten en Anna Radstok, dochter van bovengenoemde Dirk Radstok.
Annigje Radstok (1895-1984) |
Uit de diverse getuigenissen komt naar voren dat een van de gebroeders Van den Brink Cosijnse in de hals gestoken heeft. Zij hebben beiden messen bij zich gehad en bloed aan hun kleren. Op de messen zit geen bloed, maar mogelijk is dat ervan afgewassen. Gijsbert Strumpel en Aalt van den Brink geven beiden aan dat Jacob van den Brink niet degene is die gestoken heeft.
Gijsbert Strumpel geeft echter tegenstrijdige verklaringen over een mes dat hij in zijn bezit heeft. De ene keer zegt hij, dat hij geen mes heeft, dan weer dat hij het uitgeleend heeft of dat hij op zondag geen mes bij zich draagt. Er is evenwel geen bloed op zijn kleding aangetroffen.
Op de opmerking van de president van de rechtbank dat toch een van hen gestoken moet hebben, antwoordt Aalt van den Brink dat Gijsbert geslagen heeft. Waarop Gijsbert antwoordt: “Dat lieg je, jij hebt gestoken!” In tegenstelling tot de beide gebroeders Van den Brink geven getuigen aan dat Gijsbert geen driftig man is en ook geen drinker.
Jacob geeft toe, dat hij Cosijnse geslagen heeft, ook toen hij al gewond tegen het hek lag en zich niet meer verweerde. Getuigen hebben inderdaad gezien, dat alle drie de mannen doorgingen met schoppen en slaan, terwijl Cosijnse al bloedend op de grond lag. Dit gebeurde in alle stilte, zonder roepen.
Een van de politieagenten heeft echter een gesprek afgeluisterd tussen de gebroeders Van den Brink waarin ze erover spraken dat Strumpel wel een mes bij zich had. De gevangenisdokter geeft tenslotte nog een karakterschets van de drie verdachten, waarbij hij over Aalt van den Brink vertelt dat hij de laatste tijd aan waanvoorstellingen lijdt en bijzonder godsdienstig is. Hij duidt dat als de eerste tekenen van krankzinnigheid. Ook zijn broer Jacob vertoont verschijnselen die in die richting wijzen. Dit kan voortkomen, uit de doorstane emotie, de verhoren en de eenzame opsluiting in de cel. Gijsbert is volgens hem echter normaal.
Al met al wordt het dus niet echt duidelijk wie de fatale steek heeft toegebracht en daarom eist de Officier van Justitie voor alle verdachten dezelfde straf van 2 jaar cel. Maar voordat hij de eis uitspreekt houdt hij een bevlogen betoog over deze halsmisdaad. Over een man die in de bloei van zijn leven uit het leven is weggerukt. Een man die nog jarenlang brood op de plank had kunnen brengen voor zijn gezin met een aantal zeer jonge kinderen. En waarom? Om niets! En dat op een dag dat een ieder juist “Vrede op aarde”zou moeten verkondigen.
De officier vraagt de rechtbank om deze keer, zoals in het verleden, niet te lage straffen uit te spreken. En hij verzoekt de rechtbank ook om de mannen alle drie aansprakelijk te stellen, omdat niet duidelijk is geworden, wie de fatale wond heeft toegebracht. Ook vraagt hij de verdachten om royaal te zijn en toe te geven dat hij gestoken heeft, zodat de juiste persoon de straf kan uitzitten. De verdachten zitten schijnbaar onverschillig in de beklaagdenbank. Het requisitoir maakt op hen weinig indruk. Vervolgens komt de verdediging aan het woord, zij eist vrijspraak.
Uiteindelijk krijgen de 3 mannen slechts 9 maanden gevangenisstraf, met aftrek van 4 maanden voorarrest. De veroordeelden zijn het niet eens met de uitspraak en gaan bij de Hoge Raad in beroep. Dit beroep wordt in december 1913 echter verworpen.
En Anna Radstok? Zij trouwt uiteindelijk niet met Gijsbert, haar beminde, maar met Wouter Koenen. Ze stierf op 31 augustus 1984 in Baarn en is begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn.
Update 23-2-2013:
Met de hulp van Anja Laurijsen zijn Jacob en Aalt van den Broek en Gijsbert Strumpel ook geïdentificeerd. Jacob (geboren 14-1-1892 in Soest) en Aalt (geboren geboren 5-11-1890 in Soest) zijn zoons van Jacob van den Brink en Johanna van den Essenburg. Hun grootmoeder van vaderskant was Lamberdina Kinderdijk. Zij had een zus Dirkje Kinderdijk, getrouwd met Jan Strumpel. Hun zoon was Gijsbert Strumpel (1884-1950). Gijsbert Strumpel was dus de oom van de broers Van dan Brink, ondanks hun kleine leeftijdsverschil.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
maandag 18 februari 2013
Familie Hut, Weteringstraat 56, Baarn
Dit is weer een foto om je vingers bij af te likken. Dit pand stond ooit in de Weteringstraat in Baarn, op nummer 56. Het is alweer lang geleden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.
De foto is naar schatting gemaakt rond 1925. Rechts staat, met een mooie pijp in de mond, Johannes (Jan) Hut, geboren 19 augustus 1874 in Harderwijk, zoon van Harmen Hut en Hendrika Stoffer. Op 8 februari 1902 trouwt hij in Scherpenzeel met Cornelia Jansen, geboren Scherpenzeelse, dochter van Willem Jansen en Neeltje van den Broek. Cornelia staat naast Jan Hut. Links van hen staan zoon Niek en dochter Hendrika Hut.
Op 1 mei 1899 trad Jan Hut in dienst bij veehouder Haarman aan de Kerkstraat. Het beviel hem in Baarn en toen hij trouwplannen kreeg, besloot Jan zich in Baarn te vestigen. De eerste jaren van zijn huwelijk bleef hij in dienst van Haarman, maar in 1906 verliet hij het bedrijf en werd hij voerman bij stalhouderij Ambrosius in de Amalialaan. Ambrosius verrichte veel transportwerk voor de gemeente en zo kwam Jan Hut in nauw contact met de gemeente-reiniging. Eind 1909 kwam er bij deze gemeentedienst een functie vacant. Jan solliciteerde en trad op 1 januari 1910 als voerman bij de gemeente in dienst. Dat zou hij bijna 30 jaar blijven doen. In 1939 ging hij met pensioen. In 1952 is het echtpaar 50 jaar getrouwd. De Baarnsche Courant besteedt daar dan aandacht aan met een uitgebreid artikel. In maart 1956 overleed echtgenote Cornelia. Jan Hut zou zijn echtgenote nog bijna tien jaar overleven. Hij stierf op 23 januari 1966. Hij werd 91 jaar oud.
Met dank aan Dhr. en mevr. Hut-Wijnia voor de prachtige foto's.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
Weteringstraat 56, de familie Hut |
Johannes Hut en Cornelia Jansen op latere leeftijd in de achtertuin van Weteringstraat 56. |
Met dank aan Dhr. en mevr. Hut-Wijnia voor de prachtige foto's.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
zondag 17 februari 2013
Drama bij de familie Boelens
Toen ik deze foto scande bij dhr. R. Boelens uit Ter Aar dacht ik: wat een mooie oude foto van de nieuwe algemene begraafplaats op de Wijkamplaan in Baarn. Thuisgekomen keek in nog eens goed, toen kreeg ik toch wel kippenvel. Het grafmonument centraal op de foto is van Sisca Boelens en haar broer Bouke Boelens. Maar toen ik de geboorte- en overlijdensdata van deze broer en zus beter bekeek zag ik dat Sisca slechts 27 jaar oud is geworden en haar broer Bouke zelfs maar 20 jaar oud. Bouke overleed nog geen drie maanden na Sisca. Wat een enorm familiedrama moet dat geweest zijn.
De foto van het grafmonument is gemaakt in 1930, kort na de begrafenis van Bouke. Sisca heete voluit Tjitsche Grietje Boelens, geboren op 1 mei 1902 in Baarn als dochter van Jan Boelens en Stijntje Kamstra. Vader Jan was letterzetter en drukker bij de Hollandia-Drukkerij in Baarn en was een zeer actief lid van de geheelonthoudersvereniging in Baarn. Het gezin woonde aan de Eemnesserweg 44 in Baarn. Dat was ongeveer waar nu de parkeerplaats van Albert Heijn te vinden is.
Op het grafmonument is te lezen dat Sisca verloofd was. Deze verloofde was Dirk Grootveld, zoon van Dirk Grootveld en Aartje van Oostenrijk. Sisca werd ernstig ziek. Volgens de rouwbrief van Sisca is ze overleden na 'een geduldig gedragen lijden'. Op 8 november 1929 stierf ze in Baarn. Dirk Grootveld was troosteloos. Ruim twee maanden later, op 31 januari 1930 beroofde hij zichzelf van het leven. Hij schoot zichzelf door het hoofd. Hij werd slechts 27 jaar oud...
Je zou denken, dat is genoeg ellende voor één familie, maar meer ellende bleef het gezin Boelens niet bespaard. Drie dagen na de zelfmoord van Dirk Grootveld stierf Bouke Simon Boelens, de broer van Sisca. Bouke werd geboren op 20 april 1909 in Baarn. Hij overleed op 3 februari 1930 in Baarn. De oorzaak van zijn overlijden is mij niet bekend, maar het leed dat de familie Boelens moest verwerken was natuurlijk hartverscheurend. In nog geen drie maanden tijd verliest het gezin drie geliefden.
Het grafmonument op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan is inmiddels vervangen door een nieuw exemplaar. Vader Jan Boelens en moeder Stijntje Kamstra en zus Stijntje Boelens zijn ook in het graf begraven.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
Sisca en Bouke Boelens |
De foto van het grafmonument is gemaakt in 1930, kort na de begrafenis van Bouke. Sisca heete voluit Tjitsche Grietje Boelens, geboren op 1 mei 1902 in Baarn als dochter van Jan Boelens en Stijntje Kamstra. Vader Jan was letterzetter en drukker bij de Hollandia-Drukkerij in Baarn en was een zeer actief lid van de geheelonthoudersvereniging in Baarn. Het gezin woonde aan de Eemnesserweg 44 in Baarn. Dat was ongeveer waar nu de parkeerplaats van Albert Heijn te vinden is.
Dirk Grootveld en Sisca Boelens |
Je zou denken, dat is genoeg ellende voor één familie, maar meer ellende bleef het gezin Boelens niet bespaard. Drie dagen na de zelfmoord van Dirk Grootveld stierf Bouke Simon Boelens, de broer van Sisca. Bouke werd geboren op 20 april 1909 in Baarn. Hij overleed op 3 februari 1930 in Baarn. De oorzaak van zijn overlijden is mij niet bekend, maar het leed dat de familie Boelens moest verwerken was natuurlijk hartverscheurend. In nog geen drie maanden tijd verliest het gezin drie geliefden.
Het grafmonument op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan is inmiddels vervangen door een nieuw exemplaar. Vader Jan Boelens en moeder Stijntje Kamstra en zus Stijntje Boelens zijn ook in het graf begraven.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
zaterdag 16 februari 2013
Baarns meisjeskoor van Jacob Hamel?
Jacob Hamel (1883-1943) |
Onlangs ontving ik van dhr. M. Starink uit Soest een foto van zijn moeder Sifferina (Rina) Veldhuijzen. De afbeelding toont een meisjeskoor en Rina Veldhuijzen is op de afbeelding te zien (nummer 10). Op de afbeelding is ook dirigent Jacob Hamel te zien (nummer 43). Dhr. Starink betwijfelt of zijn moeder elke week naar Hilversum ging om met het koor te repeteren. Hij vermoedt dat Jacob Hamel wellicht een meisjeskoor in Baarn heeft geleid waar zijn moeder aan deelnam en dat dit een foto is van dat koor. Jacob Hamel heeft in de eerste jaren van het bestaan van het Baarns Mannenkoor ook dat koor geleid. Dhr. Starink zou dus best wel eens gelijk kunnen hebben dat het meisjeskoor op de foto een Baarns meisjeskoor is.
Een meisjeskoor onder leiding van Jacob Hamel. Klik op de afbeelding voor een genummerde versie van de foto. |
Na de oorlog wordt in 1946 het Kinderkoor Jacob Hamel door de A.V.R.O. opnieuw opgericht, dan onder leiding van Herman Broekhuizen. Weer zullen veel kinderen van de radio-uitzendingen genieten. Wie Jacob Hamel was, en hoe hij is gestorven, komt voor het grote publiek pas weer aan bod in de AVRO-radiodocumentaire die Piet Geelhoed in de jaren tachtig over de dirigent maakt.
Johan Starink (1908-1991) en Sifferina Veldhuijzen (1913-1999) op hun trouwdag in 1938. |
Natuurlijk willen we meer weten over de foto van het meisjeskoor. Wie kan ons meer vertellen? Wie herkent meer personen op de foto? Alle info is welkom!
Update 17-3-2013:
Mevr. V. Gofers-Góra liet me weten dat in de Eemstraat een gebouw stond (een verenigingsgebouw?) achter Schoolstraat 21. Daar repeteerde het meisjeskoor van Jacob Hamel. Mevr. Gofers woonde in de Schoolstraat en kon zich herinneren dat ze wel eens ging luisteren achterin de tuin. Navraag bij haar moeder, mevr. Góra-Koffrie, bevestigde deze herinnering.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
vrijdag 15 februari 2013
Crowdsourcing op Groenegraf.nl
Crowdsourcing: samen weten en kunnen we meer! |
Een paar weken geleden kreeg ik van dhr. W. van de Veen uit Bunschoten een enorme hoeveeldheid foto's van grafmonumenten aangeboden. De foto's zijn gemaakt op begraafplaats Memento Mori in Bunschoten. Bijna 700 foto's van grafmonumenten waar ruim 1100 namen op vermeld staan. Die gegevens die op die monumenten staan willen we natuurlijk graag in onze database hebben. En dat is ontzettend veel werk. Als ik dat in mijn spaarzame vrije uurtjes moet doen duurt dat minstens een jaar en die tijd kan ik niet besteden aan andere werkzaamheden aan de site.
Via onze website kunt u echter helpen. Via de link 'Samenwerken' op onze site wordt u een willekeurig grafmonument getoond, met daarnaast een invul-tabel. Mijn verzoek aan u: lees wat er op het getoonde grafmonument vermeld staat, en type die gegevens in de tabel. Dat is alles.
Als iedereen die dit leest een paar grafmonumenten doet, is het werk zo geklaard.
Als u dat nog niet genoeg vindt, kunt u ook nog verder helpen. In de tabel naast de foto kunt u nog meer gegevens invullen, bijvoorbeeld wie de ouders van de overledene waren, wat voor beroep hij of zij had, wat geboorte- en overlijdensplaats waren. Meestal staan die gegevens niet op het monument vermeld, maar misschien kunt u die gegevens op een andere wijze vergaren.
Vul alleen in wat u zeker weet. Zolang niet alle gegevens ingevuld zijn wordt het monument weer aan een volgende persoon getoond die dan ook weer aanvullende gegevens kan invullen.
Nieuwsgierig geworden? Probeer het gewoon eens. Klik hier om een monument te bekijken en te verwerken.
Alvast bedankt.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
donderdag 14 februari 2013
De Heierronde, fietswedstrijd in 1970 in Baarn
Als u dit bericht per email ontvangt, klik dan op de titel van dit bericht om de film te kunnen bekijken.
"Heierronde", een brokje pure sport van een buurtjeugd
Klik op de afbeelding voor een vergroting |
Het ging er allemaal erg officieus aan toe, woensdag- en donderdagavond toen de eerste twee 'etappes' verreden werden. Aan de andere kant toch ook wel weer officiëel, want er zijn heuse klassementen, bonificaties en tijdritten - de laatsten met een heuse chronometer opgenomen - alsmede start- en finishlijn, rondebord en niet te vergeten... publiek.
De ouderen onder die belangstellenden moesten in dit (stille) gedeelte van ons dorp een oogje in het zeil houden, wat de hinder betreft en het dient gezegd, dat de weinige weggebruikers, die in deze hoek komen, zich welwillend aan de verzoeken tot stoppen of omrijden aanpasten. Hoewel dit alles toch zeker niet van gevaar ontbloot is.
Klik op de afbeelding voor een vergroting |
Er schuilt echter zoveel positiefs in deze 'Heierronde', zoals Eddie van Grinsven en Paul Dorland, de beide organisatoren, de jeugdwedstrijd - met een glimlach onzerzijds naar de Nederlandse taal - gedoopt hebben, dat wij U er toch niet onkundig van wilden laten en Pim Verdonk gisteravond zelfs een foto van de start van de tweede avond gemaakt heeft.
Klik op de afbeelding voor een vergroting. |
Klik op de afbeelding voor een vergroting. |
Met dank aan dhr. E. van Grinsven voor het ter beschikking stellen van het beeldmateriaal.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
woensdag 13 februari 2013
De Bree, kunstschilder (2)
Nou, dat heb ik geweten. Na onze oproep voor meer informatie over schilder G. de Bree stroomde de mailbox vol. Tijd voor een update dus.
Toen ik de oproep plaatste wist ik alleen dat een schilderijtje gemaakt was door G. de Bree die bij B. Breunesse in huis woonde op Eikenweg 1 in Baarn. Nog dezelfde dag kreeg ik van Anja Laurijsen de tip dat het ging om Gijsbert de Bree, geboren 25 november 1875 in Breukelen-Nijenrode als zoon van Albert de Bree en Antje van de Bovenkamp. Kunstschilder was niet zijn beroep, hij was huisschilder. In 1904 trouwde hij in Breukelen-St. Pieters met Cornelia Maria van Dijk (1883-1946). Gijsbert woonde de laatste jaren van zijn leven in huis bij zijn dochter Willemijntje de Bree die met Bart Breunesse getrouwd was en aan de Eikenweg nummer 1 in Baarn woonde.
Uit de vele reacties die ik daarna kreeg bleek dat dit inderdaat deze Gijsbert de Bree was. Als klap op de vuurpijl kreeg ik deze week een mailtje van dhr. R. Breunesse uit Baarn, kleinzoon van 'onze' Gijsbert de Bree. Het beeldmateriaal dat ik in dit artikel gebruik heb ik van hem mogen ontvangen, waarvoor dank natuurlijk! Dhr. Breunesse kon ons vertellen dat Gijsbert op 20 januari 1962 op 86-jarige leeftijd overleden is. Hij was al sinds 1946 weduwnaar.
Dhr. Breunesse schreef dat er van Gijsbert de Bree nog vele kunstwerken in de familie aanwezig is. Hij stuurde ons ook een geschilderd houten paneeltje en een pentekening van zijn hand. Inderdaad woonde Gijsbert aan het eind van zijn leven in huis bij dochter Willemijntje de Bree en haar echtgenote Bart Breunesse, loodgieter aan de Eikenweg.
Dhr. D.H. Werner uit Culemborg schreef dat hij vroeger in de Veldheimweg in Baarn woonde. In die tijd (1937) woonde Gijsbert de Bree daar ook met zijn gezin, ongeveer tegenover Van Buuren, de expediteur. Dhr. Werner kende ook twee van zijn kinderen die ongeveer net zo oud waren als hij, Gijs en Johanna de Bree.
Mevr. J. Breunesse-Onclin, gehuwd met dhr. A. Breunesse, loodgieter, woont nog steeds op de Eikenweg nummer 1. Ook zij liet weten dat Gijsbert de Bree de opa van haar echtgenoot was. Hij woonde de laatste jaren in de voorkamer op Eikenweg 1. Het waren oorspronkelijk twee kamers. Hij schilderde in de serre. Gijsbert heeft heel veel geschilderd en er is veel in bezit bij de familie De Bree, maar ook in de familie Breunesse. In het huis aan de Veldheimweg, waar de huisschilder Gijsbert de Bree oorspronkelijk woonde, woont nog steeds een kleindochter Betty de Bree.
Met dank aan dhr. R. Breunesse, Baarn voor het ter beschikking stellen van het beeldmateriaal in dit artikel.
Update 4-3-2013
Vandaag ontving ik een berichtje van mevr. G. van Osnabruggen-De Bree, kleindochter van Gijsbert de Bree. Het bericht spreekt voor zich. Tevens stuurde ze wat foto's van schilderijen van haar grootvader toe.
Met veel plezier heb ik uw nieuwsbrieven gevolgd en zie nu dat u zelfs met mijn familie bezig bent, wat leuk. Ik ben namelijk een kleindochter van Gijsbert de Bree, mijn vader was zijn oudste zoon Albert. Mijn naam is Greet van Ossenbruggen-de Bree en woon in Nieuw Zeeland. Wat jaren geleden kwam ik uw adres tegen toen ik op zoek was naar het een en ander over Baarn en heb van die dag af, uw schrijven gevolgd.
Mijn opa kwam met zijn gezin in Baarn wonen aan het eind van de Laanstraat vroeger en is daarna naar Veldheimweg 27 verhuisd, waar hij een werkplaats heeft gebouwd en mijn vader, Albert, de eerste steen van heeft gelegd. Mijn jongere zus Bettie, woont daar nog steeds en zou het misschien wel leuk zijn om contact met haar op te nemen, want zij houdt alles van de familie aardig bij.Wij woonden vroeger ook in Breukelen, waar mijn vader een schildersbedrijfje had en hebben we met plezier gewoond. Maar in de oorlog zijn we in l943 naar Baarn verhuisd, waar mijn vader mijn opa’s zaak ging voortzetten.Wij woonden toen drie jaar lang op Noorderstraat 16 en daarna woonden we op Veldheimweg 27, nadat mijn opa bij zijn dochter introk en daar zijn hobby heeft voortgezet.Hij heeft heel veel schilderijen gemaakt. Mijn vader was ook een bekwaam reclamerschilder en deed grote reclames op de transportwagens van Van Buuren aan de overkant bijvoorbeeld.
Ik ben zelf in l955 naar Nieuw Zeeland gegaan en kreeg toen als afscheidcadeau 4 schilderijen van mijn Opa, die hier nog altijd aan de muur hangen (zie bij dit bericht EvdE). Eén is er naar mijn dochter gegaan en ik zal proberen om daar een foto van te krijgen. Dat schilderij was een mooi stilleven. Opa was een knappe man, erg precies in zijn vak. Een hele goede leermeester! Ook mijn vader was een Pietje Precies, heeft ook mooie tekeningen gemaakt en een schilderij, maar stierf helaas op jonge leeftijd en heeft geen kans gehad om zijn hobby voort te zetten. Ik weet niet of dit epistel u interesseert, maar dacht ook iets bij te dragen. Bedankt voor alle het mooie goede werk wat u doet, zet het voort.
Mevr. Ossenbruggen-De Bree bedankt voor de aanvullende informatie en foto's van de schilderijen.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
Gijsbert de Bree (1875-1962) |
Uit de vele reacties die ik daarna kreeg bleek dat dit inderdaat deze Gijsbert de Bree was. Als klap op de vuurpijl kreeg ik deze week een mailtje van dhr. R. Breunesse uit Baarn, kleinzoon van 'onze' Gijsbert de Bree. Het beeldmateriaal dat ik in dit artikel gebruik heb ik van hem mogen ontvangen, waarvoor dank natuurlijk! Dhr. Breunesse kon ons vertellen dat Gijsbert op 20 januari 1962 op 86-jarige leeftijd overleden is. Hij was al sinds 1946 weduwnaar.
Dhr. Breunesse schreef dat er van Gijsbert de Bree nog vele kunstwerken in de familie aanwezig is. Hij stuurde ons ook een geschilderd houten paneeltje en een pentekening van zijn hand. Inderdaad woonde Gijsbert aan het eind van zijn leven in huis bij dochter Willemijntje de Bree en haar echtgenote Bart Breunesse, loodgieter aan de Eikenweg.
Links Gijsbert de Bree (1875-1962), rechts zijn dochter Willemijntje de Bree (1909-2000), zij was met Bart Breunesse, de loodgieter getrouwd. In het midden kleindochter Iske Yvonne Breunesse. |
Een schilderij op een houten paneel van Gijsbert de Bree. |
Een pentekening van de hand van Gijsbert de Bree. |
Mevr. J. Breunesse-Onclin, gehuwd met dhr. A. Breunesse, loodgieter, woont nog steeds op de Eikenweg nummer 1. Ook zij liet weten dat Gijsbert de Bree de opa van haar echtgenoot was. Hij woonde de laatste jaren in de voorkamer op Eikenweg 1. Het waren oorspronkelijk twee kamers. Hij schilderde in de serre. Gijsbert heeft heel veel geschilderd en er is veel in bezit bij de familie De Bree, maar ook in de familie Breunesse. In het huis aan de Veldheimweg, waar de huisschilder Gijsbert de Bree oorspronkelijk woonde, woont nog steeds een kleindochter Betty de Bree.
Met dank aan dhr. R. Breunesse, Baarn voor het ter beschikking stellen van het beeldmateriaal in dit artikel.
Update 4-3-2013
Vandaag ontving ik een berichtje van mevr. G. van Osnabruggen-De Bree, kleindochter van Gijsbert de Bree. Het bericht spreekt voor zich. Tevens stuurde ze wat foto's van schilderijen van haar grootvader toe.
Met veel plezier heb ik uw nieuwsbrieven gevolgd en zie nu dat u zelfs met mijn familie bezig bent, wat leuk. Ik ben namelijk een kleindochter van Gijsbert de Bree, mijn vader was zijn oudste zoon Albert. Mijn naam is Greet van Ossenbruggen-de Bree en woon in Nieuw Zeeland. Wat jaren geleden kwam ik uw adres tegen toen ik op zoek was naar het een en ander over Baarn en heb van die dag af, uw schrijven gevolgd.
Ik ben zelf in l955 naar Nieuw Zeeland gegaan en kreeg toen als afscheidcadeau 4 schilderijen van mijn Opa, die hier nog altijd aan de muur hangen (zie bij dit bericht EvdE). Eén is er naar mijn dochter gegaan en ik zal proberen om daar een foto van te krijgen. Dat schilderij was een mooi stilleven. Opa was een knappe man, erg precies in zijn vak. Een hele goede leermeester! Ook mijn vader was een Pietje Precies, heeft ook mooie tekeningen gemaakt en een schilderij, maar stierf helaas op jonge leeftijd en heeft geen kans gehad om zijn hobby voort te zetten. Ik weet niet of dit epistel u interesseert, maar dacht ook iets bij te dragen. Bedankt voor alle het mooie goede werk wat u doet, zet het voort.
Met vriendelijke groeten van Mevr.Greet van Ossenbruggen-de Bree.
Mevr. Ossenbruggen-De Bree bedankt voor de aanvullende informatie en foto's van de schilderijen.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
zaterdag 9 februari 2013
De Bree, kunstschilder
Nog maar weer eens een raadsel waarvan u (naar ik hoop) de oplossing heeft.
Op Eikenweg 1 in Baarn woonde een schilder G. de Bree. Hij woonde in huis bij loodgieter B. Breunesse, Eikenweg hoek Berkenweg. Hierboven is een schilderij van zijn hand afgebeeld. Vermoedelijk waren Breunesse en De Bree familie van elkaar. Verder weet ik helemaal niets.
Ik ben heel erg benieuwd of iemand mij meer over deze schilder kan vertellen en of er nog meer schilderijen van zijn hand in omloop zijn. Daar zou ik dan heel graag foto's van willen maken. Wie helpt?
Update 10-2-2013:
Soms kan het snel gaan! Binnen een dag al een reactie van Anja Laurijsen uit Baarn.
Deze kunstschilder is Gijsbert de Bree, geboren 25 november 1875 in Breukelen-Nijenrode als zoon van Albert de Bree en Antje van de Bovenkamp. Kunstschilder was niet zijn beroep, hij was huisschilder. In 1904 trouwde hij in Breukelen-St. Pieters met Cornelia Maria van Dijk (1883-1946). Gijsbert woonde de laatste jaren van zijn leven in huis bij zijn dochter Willemijntje de Bree die met Bart Breunesse getrouwd was en aan de Eikenweg nummer 1 in Baarn woonde. Wanneer Gijsbert de Bree overleden is weet ik nog niet. Wel staat vast dat hij veel geschilderd heeft. Het kunstwerk hierboven is een klein schilderijtje, afmeting ongeveer 15 cm bij 15 cm. Hij heeft echter ook grote schilderijen gemaakt. Ik ben benieuwd of er nog reacties komen van mensen die schilderijen van Gijsbert de Bree in bezit hebben. Graag zou ik foto's van die schilderijen op deze plek publiceren. Reageren dus!
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
Op Eikenweg 1 in Baarn woonde een schilder G. de Bree. Hij woonde in huis bij loodgieter B. Breunesse, Eikenweg hoek Berkenweg. Hierboven is een schilderij van zijn hand afgebeeld. Vermoedelijk waren Breunesse en De Bree familie van elkaar. Verder weet ik helemaal niets.
Ik ben heel erg benieuwd of iemand mij meer over deze schilder kan vertellen en of er nog meer schilderijen van zijn hand in omloop zijn. Daar zou ik dan heel graag foto's van willen maken. Wie helpt?
Update 10-2-2013:
Soms kan het snel gaan! Binnen een dag al een reactie van Anja Laurijsen uit Baarn.
Deze kunstschilder is Gijsbert de Bree, geboren 25 november 1875 in Breukelen-Nijenrode als zoon van Albert de Bree en Antje van de Bovenkamp. Kunstschilder was niet zijn beroep, hij was huisschilder. In 1904 trouwde hij in Breukelen-St. Pieters met Cornelia Maria van Dijk (1883-1946). Gijsbert woonde de laatste jaren van zijn leven in huis bij zijn dochter Willemijntje de Bree die met Bart Breunesse getrouwd was en aan de Eikenweg nummer 1 in Baarn woonde. Wanneer Gijsbert de Bree overleden is weet ik nog niet. Wel staat vast dat hij veel geschilderd heeft. Het kunstwerk hierboven is een klein schilderijtje, afmeting ongeveer 15 cm bij 15 cm. Hij heeft echter ook grote schilderijen gemaakt. Ik ben benieuwd of er nog reacties komen van mensen die schilderijen van Gijsbert de Bree in bezit hebben. Graag zou ik foto's van die schilderijen op deze plek publiceren. Reageren dus!
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
Abonneren op:
Posts (Atom)