zondag 30 december 2012

Verhalen uit ons weblog verzameld

Zo, het jaar zit erop. Wat een jaar, in 2012 is er veel gebeurd. Groenegraf.nl is een stichting geworden, een eigen column in de Baarnsche Courant, de website enorm uitgebreid en een hoop trouwe groenegraf-aanhangers erbij gekregen. Dank jullie wel voor alle steun en hulp in het afgelopen jaar.

Wat ook nieuw was dit jaar, is dit weblog. Pas in januari van dit jaar ben ik begonnen hiermee. Eerst alleen om 'zakelijke mededelingen' over de website te doen, maar in de loop van het jaar groeide het steeds meer uit tot een blog vol verhalen uit oud Baarn. Maar liefst 125 artikelen heb ik voor dit blog geschreven, en dat is buiten de 'zakelijke mededelingen' om. Dat is dus gemiddeld eens in de drie dagen een verhaal over oud Baarn. Het ene natuurlijk wat uitgebreider dan het andere verhaal, maar toch...

Dit jaar hebben zich 72 personen opgegeven om de updates van het blog in hun email te ontvangen. Slim, want zo missen ze natuurlijk niets. Wilt u ook niets missen, vul uw e-mailadres dan ook in. Rechts van dit artikel is daar een invulveld voor.

Geniet u ook van de oude verhalen in ons blog, en wilt u deze verhalen ook graag offline bekijken, dan kan dat nu. Alle verhalen over oud Baarn uit ons blog uit 2012 zijn nu verzameld in één PDF bestand dat in onze webwinkel als download te bestellen is voor maar € 3,99. Het voordeel is dat u niet online hoeft te zijn om de artikelen te lezen. Het PDF bestand is op onderwerpen te doorzoeken en de artikelen zijn eenvoudig af te drukken. Leesvoer genoeg, want het bestand omvat maar liefst 380 pagina's.



Met uw aanschaf steunt u ook nog eens onze stichting en onze activiteiten.
Klik hier om het bestand te bestellen en te downloaden.

Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2013 toe!

Tot volgend jaar!



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

zaterdag 29 december 2012

Koetsen, koetsiers en palfreniers in Baarn

Dit is Evert Kroon (1858-1928), zoon van Hendrik Kroon en Hendrikje van Essen
Een paar dagen geleden plaatste ik een artikel over Baarnaars met automobielen. Ik kan me voorstellen dat mensen in de beginjaren stil gingen staan als er zo'n prachtige automobiel langs kwam. Men was immers alleen transport per benenwagen, fiets of paard en wagen gewend. Had je wat meer geld dan bezat je een koets. Die bestuurde je dan niet zelf. Kon je een koets of rijtuig betalen, dan nam je ook een koetsier in dienst. Zo werden vele Baarnaars koetsier. In onze database met gegevens uit oude adresboeken kunt u ook zoeken op beroepen. Zoekt u op het beroep koetsier, krijgt u maar liefst 61 resultaten (klik hier). Niet verwonderlijk, want na het aanleggen van de spoorlijn langs Baarn, kwamen zich vele rijke Amsterdammers naar Baarn om zich daar in de zomermaanden te vestigen. Er was werk voor koetsiers, palfreniers, tuinlieden, huishoudsters en andere werklieden.

Koetsen en rijtuigen gestald bij Schouten in de Hoofdstraat in Baarn
Ook de leden van het koninklijk huis bezat vele koetsen en rijtuigen. Als de koningin moeder Emma haar ritje door het Baarnsche Bos of door Baarn maakte, was het de bedoeling dat men langs de weg stil ging staan, hoed afnam en de blik naar de grond richtte. Het was ongepast om haar aan te gaan staren, laat staan aan te spreken. Op het paleis moeten dan ook vele koetsiers, palfreniers, stalknechten in dienst zijn geweest. Zijn daar nog foto's van? Dat moet haast wel. Als u daar foto's van heeft dan zou ik het leuk vinden om daar een scan van te maken.

Baarn kreeg ook zijn stalhouderijen. Een hele bekende stalhouder was Ambrosius aan de Amalialaan. Maar ook de grotere hotels hadden hun eigen stalhouderij. Het leek me leuk om bij dit stukje wat oude foto's van koetsiers, koetsen, palfreniers en stalhouderijen te plaatsen. Heeft u nog mooie foto's dan plaats ik die graag ook bij dit stukje.

Ook deze foto is gemaakt bij de boerderij van Schouten in de Hoofdstraat. Op het rijtuig dhr. Wurfbain
Ook de laatste rit ging soms met een koets, als je het kon betalen tenminste. Dit is waarschijnlijk de uitvaart van Dirk Hovius (1874-1944)
Op deze foto een rijtuig met leden van de familie Hauschildt-Klatte, bewoners van villa Alta bij de Sophialaan / Altalaan. De foto moet tussen 1900 en 1910 gemaakt zijn.
Een prachtige foto gemaakt door Adriaan Boer, gemaakt rond 1900. Een optocht door Baarn. Op het vaandel staat "Fanfare Crescendo Baarn, opgericht 1894".  Daarachter een mooi versierde koets.
Nog zo'n mooie foto van Adriaan Boer, waarschijnlijk van dezelfde optocht. Deze foto is gemaakt in het Amaliapark, op het stationsplein. Achter de ereboog ziet u het hek dat nog steeds op het Stationsplein te vinden is.
Bij het station in Baarn. Een traktatie aan koetsen en rijtuigen. Deze foto is ook gemaakt door Adriaan Boer, begin vorige eeuw
Zo, nu bent u aan de beurt. Stuurt u foto's van koetsen, rijtuigen, koetsiers, palfreniers, stalhouderijen, stalknechten etc? Denk daarbij ook aan personeel van het koninklijk huis. Ik plaats uw foto's graag in dit rijtje.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

vrijdag 28 december 2012

Drogisterij Groeneveld onder de rieten dakjes

Natuurlijk was ook bij deze drogist 'de gaper' te vinden
Iedere Baarnaar kent 'onder de rieten dakjes' en de meeste oudere Baarnaars zullen zich ook wel drogist Groeneveld herinneren die te vinden was in één van de pandjes 'onder de rieten dakjes'. Laanstraat 27 was het adres.

Het winkeltje van drogist Jacobus Groeneveld in de Laanstraat in 'onder de rieten dakjes'

Al in 1933 wist Jacobus (Koos) Groeneveld dat hij drogist wilde worden. 20 jaar oud was hij nog maar. Op 18 augustus 1913 werd hij geboren in Sneek als zoon van Jelle Groeneveld en Renske Pot. In 1938 vestigde hij zich als drogist in Baarn en in 1939 stapte hij in het huwelijksbootje met Hendrika Koster, geboren 2 september 1913 in Sleewijk, dochter van Harm Koster en Adama Gesina Bosch.

Drogist Groeneveld in zijn domein, foto genomen in 1977
In zijn jonge tijd moest je als je op drogisten-cursus wilde, minstens 1 jaar bij een drogist werkzaam zijn geweest. Daarvoor werd je niet betaald, sterker nog, je moest zelfs geld betalen om te mogen werken. Je werkte van 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds en daarvoor mocht je maar liefst 10 gulden betalen! In die tijd een behoorlijk bedrag.
Het gezin Groeneveld in de jaren vijftig.

In 1977 werd in de Baarnsche Courant aandacht besteed aan het feit dat Koos al 39 jaar als drogist in Baarn te vinden was. Hij kende bijna al zijn klanten bij naam, en mocht hij er toch één vergeten, dan had hij nog een boekwerk waar hij een aantal moeilijk te onthouden namen had opgeschreven. Bij het betreden van de winkel waande men zich direct in een drogisterij van rond de jaren vijftig. Door het gebrek aan ruimte stond alles voor het oog nogal onoverzichtelijk bij elkaar. Maar Groeneveld wist alles vlekkeloos, zonder nadenken, te vinden.

Het gezin Groeneveld werd gezegend met vier kinderen, drie dochter en een zoon. Hendrika Koster overleed in 1989. Jacobus zou zijn echtgenote maar liefst 16 jaar overleven. Hij stierf in 2005. Het echtpaar is begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn.

Het winkeltje in 2012. Het is gelukkig nog niet veel veranderd

De oude foto's in dit artikel zijn afkomstig van oudste dochter Ada, waarvoor hartelijk dank.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

donderdag 27 december 2012

Oude automobielen in Baarn

Het leek me leuk om eens een verzameling met oude automobielen in Baarn aan te leggen. Ik geef een startschot met wat foto's die zeer waarschijnlijk door Dirk Hornsveld gemaakt zijn. Als u wat meer naar beneden scrollt ziet ook nog wat meer foto's die door anderen zijn gemaakt. Heeft u nog oude foto's van oude automobielen met Baarnaars?

Een familie gaat een dagje uit. Deze foto is niet in Baarn gemaakt, dat kunnen we wel zien. Waar de foto gemaakt is
en wie de personen zijn is ons niet bekend. Ze komen zeer waarschijnlijk wel uit Baarn. Weet u meer?

Nog zo'n mooie foto van een oude automobiel met zeer waarschijnlijk Baarnaars. Wie weet meer?
Deze automobiel is gestript zoals u ziet. Achter het stuur zit Teunis (Theus) Hornsveld (1901-1931). Links staat één van zijn broers, namelijk Nicolaas (Klaas) Hornsveld (1896-1973). Theus overleed al op 30 jarige leeftijd. Hij was chauffeur en auto-monteur. Hij had op Burbankia, de kwekerij van zijn vader, een eigen garage.
Dezelfde automobiel met dezelfde twee personen.
Als ik het goed lees staat er op deze foto de datum 15 augustus 1929 te lezen. Achter het stuur zit Dirk Hornsveld
(1892-1971). Achteraan staat zijn echtgenote Anna Maria Klaassen. De drie kindertjes zullen de oudste kinderen
zijn Annie, Hendrik en Desirée Hornsveld. Ik weet niet wie de dame achterin is, maar volgens mij heeft zij nog
een baby op schoot. Dat zou Hendrika Wilhelmina Hornsveld kunnen zijn. Zij is in 1928 geboren.
Nogmaals Theus Hornsveld. De auto staat geparkeerd voor Burbankia, de kwekerij van zijn vader, dahliakweker
Hendrik Hornsveld. Locatie Faas Eliaslaan dus.
Dit is Johan Radstok (1898+-1922), zoon van Dirk Radstok en Alida Roodhart. Foto genomen in de Faas Eliaslaan.
Johan zou slechts 23 jaar oud worden. Hij overleed door een motorongeval op de Eemnesserweg in Laren.
Als u goed kijkt, ziet u dat hij in dezelfde auto zit als Dirk Hornsveld op de foto hierboven.
Dat op de twee foto's hierboven Johan Radstok en Theus Hornsveld in dezelfde auto zitten is geen toeval. Op deze foto zitten ze samen in die auto. Theus kunt u nog net door het venster zien.

Links, klaar om in te stappen staat Nicolaas Karel Jansen (1873-1954), aan de andere kant van de auto zijn echtgenote Wilhelmina van Scherrenburg. Deze foto is genomen bij de Parkgarage in de Amalialaan in Baarn. Wie de overige personen zijn is mij niet bekend.
Dit is Hermanus Jansen (1897-1979), zoon van bovengenoemde Nicolaas Karel Jansen en Wilhelmina van Scherrenburg. Ook Hermanus was chauffeur, onder andere bij Messing in Baarn. Wie de dame achterin de auto is, weet ik niet.

Deze foto is genomen in de Nieuwstraat, ter hoogte van G.B. Karhof, rijwielhandelaar. De auto op de foto is van Peter (Peet) Kooij (1896-1976), zoon van Bartholomeus Kooij en Cornelia van de Kuil, Peet was zelf ook rijwielhandelaar en verhuurde ook auto's.
Johannes Wouter(Jan)  Lagerweij (1874-1934, Chauffeur), daarnaast Nicolaas Marinus Johannes Hessel, achter Geertruida Hessel, onbekend en Suzanna Mathilda Lagerwij. De foto is genomen ongeveer 1935. Jan werd timmerman en ontwikkelde zich tot aannemer. Hij bouwde onder andere de dubbele villa Adriana en Juliana aan de Nassaulaan in Baarn, waar ook jarenlang leden van de familie Lagerweij gewoond hebben. Deze foto is mogelijk bij de oranjeboom genomen, ter hoogte van het begin van de weg naar Hilversum.
Dit is de eerste Ford van Gerardus Johannes Schmidt (1896-1973). Hij zit zelf achter het stuur. Hij was de eigenaar van de drogisterij / verfhandel aan de Kerkstraat en later aan de Dalweg in Baarn. Op de treeplank zijn kinderen, van links naar rechts Joop, Everard, Annie Ria en Gerrit.
Dit zijn de broers Hendrik de Ruiter (1891-1956) en Mathijs de Ruiter (1901-1962), twee zoons van Willem de Ruiter en Lisetta Josepha Ravenhorst bij een prachtige automobiel.

Zo, ik geloof dat ik nu een aardige voorzet gegeven heb. Heeft u ook nog foto's van Baarnaars in automobielen? Stuur me een scan, dan plaats ik de foto hierbij.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

woensdag 26 december 2012

Verhalen uit het groene graf verzameld

Het jaar 2012 loopt op zijn einde. Dit jaar was een bijzonder jaar, veel is gebeurd. Dit jaar zijn we een heuse stichting geworden. Het boekje 'Baarnaars en Barinezen' ging bijna 700 keer over de toonbank. Onze site werd voor de tweede achtereenvolgende keer genomineerd voor de publieksprijs 'Geschiedenis Online' en in de Baarnsche Courant verscheen een twee-wekelijkse column met verhalen uit het groene graf (Baarn). 

Dat laatste was voor ons een nieuwe ervaring. Op de site krijg ik al heel veel leuke reacties, maar met de column in de Baarnsche Courant bereiken we ook mensen die het internet nog niet ontdekt hebben. Dat zijn natuurlijk veelal wat oudere Baarnaars. En die oudere Barinees weet natuurlijk veel van oud Baarn. Helemaal top natuurlijk.

Verhalen uit het groene graf uit 2012, nu als download beschikbaar

Bent u geen abonnee van de Baarnsche Courant, dan mist u die publicaties. De beste oplossing is natuurlijk abonnee worden van deze krant. Dat kan hier. Heeft u onze publicaties gemist of wilt u ze gewoon compleet bewaren, kunt u ze in onze webwinkel downloaden. Klik hier om deze te downloaden. We vragen hiervoor een kleine vergoeding (€ 3,99). U ontvangt alle artikelen die in 2012 gepubliceerde zijn en u steunt hierdoor de activiteiten van onze stichting. Twee vliegen in één klap!

Laat dit u niet weerhouden om toch abonnee te worden van de Baarnsche Courant. U blijft zo op de hoogte van het laatste lokale nieuws.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

dinsdag 25 december 2012

De Blauwe Koepel bij Groeneveld

"De Blauwe Koepel" was een theekoepel in het bos "Buitenzorg" ten zuiden van kasteel Groeneveld. Van dhr. Th. Hornsveld uit Baarn ontvingen we een mooie foto van deze koepel. Op de foto staat Dirk Hornsveld (1892-1971) afgebeeld. Dirk is een zoon van dahliakweker Hendrik Hornsveld en Hendrika van de Woord. Dirk heeft zelf heel veel foto's gemaakt. Van de familie Hornsveld is daardoor ontzettend veel beeldmateriaal beschikbaar. Het zou me niet verbazen als hij zelf deze foto ook gemaakt heeft (met een zelfontspanner?) of iemand heeft de foto gemaakt met zijn fototoestel. Wie de jonge knaap is die op het hekje zit, weet ik niet. De foto moet rond 1920 gemaakt zijn.



Ik heb al vaak oude ansichtkaarten van deze theekoepel gezien, maar deze foto vind ik extra leuk, gewoon omdat het een gewone foto is waarop Baarnaars zijn afgebeeld.

Boven Dirk Hornsveld is een bordje te zien met de volgende tekst:

Ten strengste verboden dezen koepel te beschrijven of te beschadigen.

Het bordje heeft niet mogen helpen. De theekoepel is ten onder gegaan aan vandalisme van jongeren.

In 2002 gaf uitgeverij Contact een gedichtenbundel uit van Hans Kloos. In die bundel is ook een prachtig gedicht over de Blauwe Koepel te lezen. Het is ook het gedicht waar de bundel zijn titel aan ontleent en waar anderen nog over schreven of een tekeningen bij maakten, Klik hier voor het gedicht Op die pagina vindt u ook de links naar de tekeningen.


Update 28-12-2012:

Dhr. D.H. Werner uit Culemborg deelde nog wat informatie met ons. Dirk Hornsveld was een oom van dhr. Werner. Hij schreef: Dirk had in die tijd zo'n vierkante houten kast, waar je de glasplaten in kon schuiven. Erg ging dan een zwart doek over de kast en Dirk's hoofd. Hij kneep in een rubber bal en zo was de foto gemaakt. Ik kan me niet herinneren of hij ook magnesium blitslicht gebruikte. Ik dacht het niet. Ik betwijfel ook of er op de houten kast en zelfontspanner zat. Waarschijnlijk is er toch een derde persoon geweest die het fototoestel gehanteerd heeft.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

maandag 24 december 2012

Verhuizen met Bosveld

Dit vind ik een juweeltje van een foto! Wel een foto met vraagtekens. Blijkbaar wordt hier verhuisd. Een prachtige ouderwetse vrachtwagen. Op de bovenrand staat geschilderd 'verhuizingen'. Op het doek van de laadruimte: 'Firma W. Bosveld, Baarn-Utrecht'. Op het houten beschot van de laadruimte is ook nog 'Auto's Messing Baarn' te lezen.


De foto moet rond 1920 gemaakt zijn. Volgens mij is de foto gemaakt in de Faas Eliaslaan. Ik denk dat ik achter de vrachtwagen de ingang van het Cantonspark herken. Waarschijnlijk is de foto gemaakt door Dirk Hornsveld (1892-1971), zoon van Hendrik Hornsveld en Hendrika van de Woord. Vader Hendrik staat midden voor de vrachtwagen. Zijn kwekerij 'Burbankia' was ook in de Faas Eliaslaan te vinden, tegenover de ingang van het Cantonspark. De foto zou dus gemaakt kunnen zijn vanuit de tuin van 'Burbankia'. Wie er in de vrachtwagen zit en wie er tegen de voorkant van de vrachtwagen leunt is mij niet bekend.

Het verhuisbedrijf heet dus W. Bosveld. Kan iemand me meer vertellen over dit bedrijf? In de Schoolstraat was volgens het adresboek van 1917 vrachtrijder J. Bosveld te vinden. Dat zal zeer waarschijnlijk hetzelfde bedrijf zijn.

Auto's Messing Baarn is duidelijk, dat is het Autobedrijf op de Brink bij de ingang van de Laanstraat. Ik denk dat Bosveld een korting bij de aanschaf van de vrachtwagen zal hebben gekregen onder voorwaarde dat hij reclame voor Messing op zijn vrachtwagen maakte.

Ik hoop dat u meer informatie over deze foto en de betreffende bedrijven kunt geven.

Update 28-12-2012:

Dhr. D.H. Werner uit Culemborg, kleinzoon van Hendrik Hornsveld (zie foto) stuurde per email aanvullende informatie:


Alweer zo'n mooie oude foto van een auto op massieve banden, zal wel lekker gehobbeld hebben.
De foto is inderdaad genomen vóór Cantonspark, of liever vóór Burbankia. Opa (Hendrik Hornsveld, EvdE) liet vaak pakjes en kisten met planten vervoeren naar kwekers en bloemenzaken elders; vroeger veel naar Utrecht, en ik meen ook naar Hilversum, later veel naar Amsterdam en in de oorlogsjaren reed Van der Woord voor de zaak naar Amsterdam. Later kreeg Klaas (zoon van Hendrik Hornsveld EvdE)  een eigen bestelwagen voor zijn ritten naar Amsterdam.

Vóór de auto staat Hendrik's zoon Theus Hornsveld, die op 31-jarige leeftijd reeds overleed. Hij was chauffeur en auto- en motor-monteur en had op Burbankia een eigen garage.
De foto is inderdaad genomen door zoon Dirk, die op elke glasplaat die hij afdrukte een nummer schreef; zo zijn alle oude familiefoto''s voorzien van een nummer.
Waarom Messing op de wagen vermeld wordt weet ik niet, ik denk reclame, maar misschien is die oude vrachtwagen ook wel geleverd door Messing.


In de Schoolstraat was verhuisbedrijf Van Maanen te vinden. Ik weet nog dat zij met met paard en wagen reden, dat was voor de oorlog, later hadden zij een paar grote vrachtauto's. Zij hadden een hele grote garage naast het woonhuis. De oude Van Maanen met zijn vrouw woonde in dat huisje. Het lag naast de grote speeltuin van de Amalia-bewaarschool. De vrouw van Jacob van Maanen heette Bosveld. Hun dochter Alie was de hartsvriendin van mijn moeder (Maria Hendrika Hornsveld (1891-1978) EvdE). Alie was getrouwd met Willem Heetmaijer. Willem werkte deels in de zaak van Van Maanen en deels deed hij allerhande klusjes. Hij is lange tijd huis- en tuinknecht geweest bij de familie Huneus aan het Stationsplein. Toen Alie ging trouwen zijn haar ouders in een klein huisje getrokken dat heel diep achter in de tuin stond, ongeveer tegen de kwekerij van Wilgenburg aan de Cantonlaan. Ik weet niet of het huis en de garage aan de Schoolstraat er nog staan. Toen ik nog op de bewaarschool zat (hoe lang geleden is dat wel niet) liep ik wel eens naar het hek om de speeltuin, waarbij het einde bij de oude Van Maanen uitkwam. Ik liep daarheen, niet alleen om opoe Van Maanen-Bosveld gedag te zeggen, maar vooral om die kleverige boterbal te vangen! De zoons van het echtpaar Van Maanen-Bosveld, Wouter en Evert zaten in de zaak. Wouter woonde tegenover de zaak, een paar huizen vóór de smederij van Huisman. Evert is later naar Australië of Nieuw Zeeland verhuisd. Een stukje nostalgie over ons oude Baarn...


Tot zover het bericht van dhr. Werner. Wat heerlijk toch om dat soort herinneringen te lezen toch?
De oude Jacob van Maanen (1861-1941) van het transportbedrijf was een zoon van Evert van Maanen en Teunisje Buitenhuis. Hij was, zoals dhr. Werner hierboven beschreef, getrouwd met Gijsbertje Bosveld (1854-1941). Zij was een dochter van Wouterus Bosveld en Aaltje van Domselaar. Deze Wouterus was ook voerman en vrachter. Ik denk dat we met een gerust hart mogen aannemen dat de vrachtwagen die op bovenstaande foto is afgebeeld van deze Wouterus Bosveld was. Hij is echter al in 1908 overleden. Ik denk dat Jacob van Maanen de eerste jaren het bedrijf nog voortgezet heeft onder de naam van zijn schoonvader Wouterus Bosveld. Hieronder nog een foto waarop veel van bovengenoemde hoofdpersonen uit dit verhaal te zien zijn.

Foto genomen in 1938 ter gelegenheid van het 50 jarig huwelijk van Jacob van Maanen en Gijsbertje Bosveld. Dat is het oudere echtpaar midden vooraan. Wilt u precies weten wie er op de foto staan afgebeeld, klik dan op de foto.



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

zondag 23 december 2012

Het eind van de oorlog gezien door het oog van de camera

Een maand geleden schreef ik over fotograaf Ada Johan Henri (Aad) van de Poll uit Baarn. Zijn zoon dhr. P.H. van de Poll uit Hoogland stuurde een groot aantal foto's die zijn vader heeft gemaakt. Ik beloofde in het stukje over Aad van de Poll dat ik regelmatig wat foto's zou publiceren. In deze aflevering plaats ik foto's die gemaakt zijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en bij de bevrijding. In die tijd woonde Aad boven 1001 (nu Hema) op de Brink in Baarn. Vanuit die woning maakte hij veel foto's van gebeurtenissen bij de bevrijding. Hieronder een greep uit die foto's.

Warenhuis 1001 van Voskuijl op de Brink in Baarn. Nu is hier de Hema te vinden. Tijdens de bevrijding
woonde fotograaf Van de Poll boven deze winkel
Een blik vanaf het balkon van Warenhuis 1001 op de Brink. Volgens mij wordt hier iemand afgevoerd door
twee gewapende soldaten.

De bevrijding is een feit. De Duitsers vertrekken uit Baarn. Voorop lopen soldaten van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Handkarren en fietsen bepakt. De Duitsers vertrekken uit Baarn

De geallieerden komen aan op de Brink. Baarn is bevrijd! 
In mum van tijd waren de pantserwagens van de bevrijders afgeladen met jeugd uit Baarn

De bevrijders worden welkom geheten
Optochten en feest op de Brink. Baarn is bevrijd!


De schaduwzijde van de bevrijding. Vrouwen die heulden met de Duitsers werden kaal geschoren.
Absoluut af te keuren natuurlijk! Deze foto is gemaakt op de Brink.
Ook bij het politiebureau aan de Stationsweg vond het kaalscheren plaats.
Een gebeurtenis waar we niet trots op hoeven te zijn.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.