dinsdag 1 januari 2013

Fotografen met decorstukken

Hoezo saaie portretfoto's. De studio-fotografen van vroeger konden er ook wat van hoor. Niet alleen saaie staatsieportretten, nee hoor, ook vroeger lieten ze hun fantasie los op hun foto's. Attributen zoals mooie stoelen, tafels, een boek in de hand, een beertje of pop voor het kind waren regelmatig te zien. Of complete geschilderde decorstukken waardoor het leek alsof de geportretteerde door een bos wandelde. Geschilderde landschappen dienden als achtergrond. Sommige fotografen gingen zelfs nog een stapje verder, een paar voorbeelden ziet u hieronder.


Kijk dit noem ik nu inventiviteit. Zet die kinderen niet gewoon voor een gekleurd achtergrondje, nee, een mooi geschilderd landschap als achtergrond. Natuurlijk waren de kinderen al mooi aangekleed voor de foto, maar mogelijk is zelfs de kleding afkomstig van de fotograaf. De hoedjes in ieder geval, dat mogen we wel aannemen. En het autootje, prachtig toch? Deze foto mag bij mij zo aan de muur hangen hoor. Niks saaie foto!
Deze kinderen zijn Jean, Annie, Jan en Gerrit Lankhorst, kinderen van Pieter Lankhorst en Teuntje Grootveld. Het jongetje Gerrit is geboren in 1910, dus ik schat dat de foto rond 1915 gemaakt is. Met dank aan mevr. T. Lankhorst uit Baarn voor deze foto.

Nog maar zo'n foto doen? Okay, deze dan:


Nou, deze foto doet niet onder voor de eerste hoor. Weer een prachtig geschilderd landschap, de kinderen weer op zijn zondags aangekleed, geen auto, maar een bootje dit keer en één van de kinderen heeft een peddel vast om het beeld compleet te maken. Wat me wel opvalt is dat de kinderen niet echt blij kijken. Voor zo'n foto moest natuurlijk lang stil gezeten worden. Daar worden kinderen uiteraard niet echt vrolijk van. Maar wat is dit weer een mooie foto!
Deze foto is afkomstig uit de collectie van de inmiddels overleden heer Jan Schouten uit de Hoofdstraat in Baarn. Bij de foto staat de naam 'Alfrink' vermeld. Wellicht een bevriende of verwante familie van familie Schouten? Wie het weet mag het zeggen. Ook deze foto zal naar schatting begin vorige eeuw gemaakt zijn.

Erg lief en snoezig allemaal die foto's, maar bij de foto's hieronder schiet de fotograaf zijn doel toch wel een beetje voorbij.


Ik begrijp wel, deze foto is natuurlijk niet serieus bedoeld, maar ik moet toch wel even knipperen met mijn ogen als ik naar deze volwassen kerels kijk in een autootje van bordkarton. Natuurlijk een prachtige foto voor in de verzameling, maar zou deze foto ook echt aan de muur in de woonkamer gehangen hebben? Ik denk van niet!
Deze foto is gemaakt in Amsterdam bij Snel-Fotografie 'Rembrandt' aan de Reguliersbreestraat 28. De foto is gebruikt als ansichtkaart, opgestuurd door Cornelis Hoogeboom aan J. Koelen die bij de Eem woonde op Grimmestein. Helaas is op het stempel op de postzegel niet leesbaar wanneer de kaart verstuurd is. De kaart is in ieder geval in Eemnes afgestempeld. Cornelis Hoogeboom ((1889-1992) staat zelf op de foto. Hij zit achter het stuur. De heer links is zijn vader, Arnoldus Hoogeboom (1847-1934) Bovengenoemde Jan Koelen is een aangetrouwde zwager van Arnoldus. Jan Koelen is overleden in 1919. De foto moet dus voor die tijd gemaakt zijn. Arnoldus is geboren in Baarn maar vertrekt later naar Eemnes, waar zijn zoon Cornelis ook geboren is.

De heren hieronder zijn denk ik bij dezelfde fotograaf geweest:


Zou het inderdaad dezelfde fotograaf geweest zijn, of was het kartonnen autootje een attribuut dat door  meerdere fotografen gebruikt werd? Bovenstaande heren zien eruit alsof het leden van de pers zijn. Eén ding staat vast, de tweede persoon van rechts is dat in ieder geval niet. Dat is namelijk Teunis Lammertse (1893-1971), geboren Baarnaar, zoon van Elbert Lammertse en Grietje Veldhuizen. Teunis was rangeerder, geen lid van der pers dus. Wie de overige heren zijn weet ik niet. Wellicht collega's tijdens een uitje? De pers-kostuums zijn mogelijk weer attributen van de fotograaf.

Ludieke foto's maken tijdens een dagje uit was geen uitzondering. Hieronder nog zo één:


Zou deze foto echt in Scheveningen gemaakt zijn? Waarschijnlijk wel. Op de achtergrond natuurlijk niet de echte pier, maar een geschilderde uitvoering. En u raadt het al, ook het bootje is niet echt. De foto is in 1931 gemaakt. Links op de foto is Jacob de Ruiter (1912-2005), zoon van Klaas de Ruiter en Gijsje Willemse. In het midden zit Evert Pater (1912-1999), zoon van Johannes Albertus Martinus Pater en Grietje Wouters. Wie de jongeman rechts is weet ik (nog) niet. U wel? Laat het dan alstublieft even weten! Met dank aan dhr. J.A.M. Pater, Baarn voor de foto.

En de dames op onderstaande foto zijn waarschijnlijk ook een dagje naar Scheveningen geweest:


Alweer prachtig in scene gezet. Mooie geschilderde lucht en zee. Op de boot staat 'Scheveningen' geschreven. De linker dame is ons niet bekend. Rechts, aan het roer zit de Baarnse Alida van Oostrum (1904-1975), dochter van Peter van Oostrum en Aaltje Schouten. Kent u haar vriendin? Laat het ons weten. Deze foto mochten we ontvangen van dhr. J.E. van Oostrum uit Baarn, waarvoor dank.

Deze foto's doen allemaal wat gekunsteld aan, maar wat zijn ze mooi he? Heeft u ook van dit soort foto's met Baarnaars erop afgebeeld? Ik wil ze graag scannen en toevoegen aan dit mooie rijtje. Laat het me weten!


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter