zaterdag 16 februari 2013

Baarns meisjeskoor van Jacob Hamel?

Jacob Hamel (1883-1943)
Ik denk dat heel veel mensen Jacob Hamel zullen kennen, met name van het kinderkoor dat hij in 1929 voor de omroep A.V.R.O. oprichtte.  Elke dinsdagmiddag zond de A.V.R.O. muziek van het kinderkoor uit waardoor Jacob Hamel een grote bekendheid verwierf.

Onlangs ontving ik van dhr. M. Starink uit Soest een foto van zijn moeder Sifferina (Rina) Veldhuijzen. De afbeelding toont een meisjeskoor en Rina Veldhuijzen is op de afbeelding te zien (nummer 10). Op de afbeelding is ook dirigent Jacob Hamel te zien (nummer 43). Dhr. Starink betwijfelt of zijn moeder elke week naar Hilversum ging om met het koor te repeteren. Hij vermoedt dat Jacob Hamel wellicht een meisjeskoor in Baarn heeft geleid waar zijn moeder aan deelnam en dat dit een foto is van dat koor. Jacob Hamel heeft in de eerste jaren van het bestaan van het Baarns Mannenkoor ook dat koor geleid. Dhr. Starink zou dus best wel eens gelijk kunnen hebben dat het meisjeskoor op de foto een Baarns meisjeskoor is.

Een meisjeskoor onder leiding van Jacob Hamel. Klik op de afbeelding voor een genummerde versie van de foto.
Jacob Hamel werd op 20 oktober 1883 in Amsterdam geboren als zoon van Meier Hamel en Jansje Speijer. Hij kreeg al op zeer jonge leeftijd muziekles. Hij was een bekend koordirigent. In 1929 richtte hij het AVRO-kinderkoor op. Hij werd in 1939 door de AVRO en het publiek uitgebreid gehuldigd voor zijn werk. In mei 1940, direct na de Duitse bezetting, werd Hamel door de A.V.R.O. ontslagen. Hamel en zijn vrouw worden met de grote razzia van 20 juni 1943 naar Westerbork gestuurd. Ze vertrekken daarna met het transport van 6 juli naar Sobibor en worden daar op 9 juli 1943 vermoord. Ook Jacob's echtgenote wordt op dezelfde dag vermoord en hun zoon was al korte tijd daarvoor in Sobibor vermoord.

Na de oorlog wordt in 1946 het Kinderkoor Jacob Hamel door de A.V.R.O. opnieuw opgericht, dan onder leiding van Herman Broekhuizen. Weer zullen veel kinderen van de radio-uitzendingen genieten. Wie Jacob Hamel was, en hoe hij is gestorven, komt voor het grote publiek pas weer aan bod in de AVRO-radiodocumentaire die Piet Geelhoed in de jaren tachtig over de dirigent maakt.

Johan Starink (1908-1991) en Sifferina Veldhuijzen
(1913-1999) op hun trouwdag in 1938.
Het meisje Sifferina Veldhuijzen werd op 3 januari 1913 in Baarn geboren als dochter van Reijer Marinus Veldhuijzen en Pieternella Geertruida Beijer. In 1938 trouwde ze in Soest met Johan Starink. Op 14 september 1999 overleed ze in Amersfoort en werd vier dagen later begraven op de begraafplaats aan de Veldweg in Soest.


Natuurlijk willen we meer weten over de foto van het meisjeskoor. Wie kan ons meer vertellen? Wie herkent meer personen op de foto? Alle info is welkom!



Update 17-3-2013:
Mevr. V. Gofers-Góra liet me weten dat in de Eemstraat een gebouw stond (een verenigingsgebouw?) achter Schoolstraat 21. Daar repeteerde het meisjeskoor van Jacob Hamel. Mevr. Gofers woonde in de Schoolstraat en kon zich herinneren dat ze wel eens ging luisteren achterin de tuin. Navraag bij haar moeder, mevr. Góra-Koffrie, bevestigde deze herinnering.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter