dinsdag 19 maart 2013

Ruim honderd jaar bakkerijen hoek Nieuwstraat Laanstraat

Zolang we ons kunnen herinneren is er op de hoek van de Nieuwstraat en de Laanstraat in Baarn al een bakkerij te vinden. Tegenwoordig is dat een bakkerij onder de naam Hendricksen, hoewel Jos Hendricksen zelf al niet meer leeft en zijn weduwe de zaak inmiddels heeft verkocht. Vandaag kijken we eens wat er allemaal op dit hoekje gezeten heeft.

Het pand, Nieuwstraat 34, is gebouwd in 1905. Dat is niet zo moeilijk te raden want dat staat nog steeds met een mooie gevelsteen bovenaan het pand te lezen.

Cornelia Geertruida Boering en
Joris van Steenwijk, laatste rustplaats.
De eerste bakker die op deze plek een bakkerij had was Joris van Steenwijk. Joris werd op 28 juli 1873 in Sloten geboren als zoon van Gerrit van Steenwijk en Susanna Johanna de Beurs. Hij trouwde op 21 april 1898 met de Baarnse Cornelia Geertruida Boering. Joris' schoonvader Jacob Boering was politieagent en had later een ijzerwarenhandel aan de overkant van de bakkerij. Jacob Boering stierf echter al in 1897, dus al voordat de bakkerij van Joris van Steenwijk gebouwd werd. Schoonmoeder Geertruida zette de ijzerhandel voort.

De bakkerij van Joris Steenwijk

Joris kocht begin vorige eeuw het voormalige pand op de hoek Nieuwstraat / Laanstraat van G.J. van Leuven, die daar een winkel in galanteriën dreef.  Op 18 juli 1905 kreeg Joris een vergunning voor het oprichten van een broodbakkerij aan de Laanstraat Wijk F, nummer 102a. Na de sloop van het oude pand van Van Leuven liet Joris er een nieuw pand bouwen waarin hij zijn bakkerij begon. Het zat Joris niet mee want al op 16 maart 1906 stierf zijn echtgenote Susanna Johanna Boering. Nog twintig jaar lang zou Joris zijn bakkerij blijven voeren. In 1926 werd de zaak voortgezet door de heren Talen en Heerens. Op 23 oktober 1957 stierf Joris van Steenwijk in Den Haag. Hij werd begraven bij zijn echtgenote op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg in Baarn.

Na bakker Steenwijk kwam de bakkerij in eigendom van een heer Talen. Een paar jaar later kwam er een combinatie die er de naam 'NV Eerste Baarnsche Electrische Brood- en Banketbakkerij' aan gaf. De dagelijkse leiding lag in handen van dhr. R. Heerens, die ook een gelijknamige bakkerij in Soest, aan de Burg. Grothestraat, beheerde. Vreemd genoeg werd de bakkerij in Soest ook Eerste Baarnse Electrische Brood- en Banketbakkerij genoemd. Eind jaren dertig moest de NV de bakkerij afstand in verband met de mobilisatie.

Altijd Even Goed Verzorgd
In 1940 werd de bakkerij onder zeer moeilijke oorlogsomstandigheden voortgezet door Adriaan Everhard Gerhard Vonk. Bakker vonk kwam uit een bakkersfamilie uit Apeldoorn. Hij werd geboren op 13 november 1910 in Apeldoorn als zoon van banketbakker Marinus Jacobus Vonk en Aartje van den Burg. Pas na de oorlog kreeg Vonk de kans om zijn zaak te ontplooien. Hij slaagde erin om bij verschillende inrichtingen en tehuizen de vaste leverancier van kwaliteitsprodukten te worden. Zo werd hij leverancier van het Zendingscentrum op de Wilhelminalaan, het Bavohuis aan de Julianalaan en 'In de Luwte' aan de Waldeck Pyrmontlaan. In zijn reclame-uitingen gebruikte Adriaan Everhard Gerhard Vonk listig zijn eigen initialen: Altijd Even Goed Verzorgd. Op 4 november 1962 kwam plotsklaps een einde aan leven van bakker Vonk. Hij werd slechts 51 jaar oud.


Adriaan Everhard Gerhard Vonk en Sjoukje Alida Israëls
laatste rustplaats.
De zaak werd nog voortgezet door echtgenote Sjoukje Alida Israëls met hulp van hun kinderen. Adriaan Vonk werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Op 2 april 1963 kwam Jos Hendricksen de gelederen versterken als banketbakker.

Jos Hendricksen en zijn echtgenote Riky Welling.
Jos Hendricksen werd geboren op 20 februari 1941. Hij trouwde met Riky Welling. Op 26 juli 1966 kon hij het bedrijf van de oude mevrouw Vonk overnemen. Het echtpaar Hendricksen specialiseerde zich in banket. De voorgangers waren voornamelijk gespecialiseerd in brood. Banketbakkerij Hendricksen werd een begrip in Baarn. Regelmatig werd Jos Hendricksen gevraagd om voor televisieprogramma's en grote bedrijven prachtige taarten te bakken.
Ronald van Rooijen, de huidige eigenaar.
Op 21 januari 2004 overleed bakker Jos Hendricksen op 62 jarige leeftijd. Hij werd begraven op de katholieke begraafplaats aan de Kerkstraat in baarn. Tot 2005 zette mevr. Hendricksen-Welling het bedrijf nog voort.

In 2005 werd Ronald van Rooijen uit Bussum eigenaar van de zaak. Dat Jos Hendricksen zijn sporen verdiend had bleek wel uit het feit dat de bakkerij onder de naam 'Hendricksen' bleef bestaan.

Inmiddels is het 2013. Al 108 jaar is op de hoek Nieuwstraat / Laanstraat in Baarn al een bakkerij te vinden. Wat mij betreft mag dat nog vele jaren voortduren.



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter