|
Villa Euxina, Prins Bernhardlaan 2. |
Met enige regelmaat krijg ik verzoekjes om oproepjes te plaatsen voor meer informatie over oude foto's, panden of personen uit Baarn, maar zelden krijg ik een oproep van iemand die zelf al zoveel informatie en beeldmateriaal verzameld heeft, en het ook nog wil delen. Dhr. R.R. Kuijten, bewoner van Villa Euxina, Prins Bernhardlaan 2 in Baarn is al jarenlang op zoek naar informatie over de geschiedenis en de voormalige bewoners van deze villa: 'Euxina'. Hieronder leest u zijn oproep.
|
Sophie Adele Baudet. |
Wat zo leuk is aan de oude villa’s in Baarn, is dat hun geschiedenis veel vertelt over het leven van toen.
De grond waarop ons huis, villa Euxina aan de Prins Bernhardlaan 2, staat, werd aangekocht door weduwe Sophie Adele Baudet (1825-1891, zie foto), de moeder van Dr. Henri Philippe Baudet (1856-1912), de zenuwspecialist die als geneesheerdirecteur het Sanatorium / Badhotel bestierde.
In 'Baerne', het tijdschrift van de Historische Kring Baerne, heeft Annemieke Geerts de grote lijnen van de geschiedenis van ons huis al uitstekend uit de doeken gedaan. Maar hoewel wij inmiddels veel van ons huis en de ontstaansgeschiedenis weten, blijft er ook nog veel in nevelen gehuld.
|
Henri Philippe Baudet
(1856-1912) |
- Wie was de architect van het huis? Zou Berlage het er even snel bij hebben gedaan toen hij het Sanatorium/Badhotel ontwierp, omdat ons huis in hetzelfde jaar (1887) is gebouwd, als eerste in het Prins Hendrikpark? Of was het Van Gendt, die vele villa’s in Baarn heeft ontworpen?
- Wat was de oorspronkelijke plattegrond van het huis? Wij hebben alleen plattegronden van 1911 en later.
|
Prof. Dr. Pierre Henry Joseph Baudet
(1891-1921) |
- Waarom bouwde een weduwe zo’n grote villa—heeft misschien haar zoon, Dr Baudet er met zijn gezin mede in gewoond? Dat zou betekenen dat de beroemde wiskundige Professor Dr Pierre Henry Joseph Baudet (1891-1921, foto), zoon van Dr Henri Philippe Baudet, in ons huis geboren is! Die kans is aanwezig omdat het huis na het overlijden van Sophie Baudet in 1891 nog 7 jaar in het bezit is geweest van de familie Baudet, namelijk totdat Dr Baudet een aanstelling kreeg in Den Haag.
- Mw Baudet kocht in 1887 een dubbel perceel: ook de grond van wat nu Prins Bernhardlaan 4 is, was van haar. Ik vermoed dat op dat perceel Villa Breitenrijp gebouwd is (zie onderstaande ansichtkaart), omdat de site Oud-Baarn vermeldt dat dit huis aan de Prins Bernhardlaan stond, en verder alle oude panden aan de Prins Bernhardlaan nog bestaan. Weet iemand hier iets van?
|
Villa Breitenrijp. |
|
Jhr. Jan Arend Hoeufft (1848-1916) en
Cornelia Henriette Backer (1857-1943). |
Villa Euxina werd in 1898 verkocht aan Jonkvrouwe Cornelia Henriette Backer, dochter uit een rijk Amsterdams regentengeslacht, die getrouwd was met Jonkheer Jan Arend Hoeufft. De foto links is van hun huwelijk in 1888. Cornelia Henriette kocht het huis als zomerverblijf, want ze woonden zelf aan de Keizersgracht 567 in Amsterdam. Zo ging het kennelijk vaker in die tijd: rijke Amsterdammers gingen in de zomer naar hun buitenhuizen om de stank en drukte in de stad te onvluchten.
|
C.H. Hoeufft-Backer en C.H. Backer (1825-1908) (1857-1943) bij het koetshuis van villa 'Euxina' |
- Op de foto rechts zie je Cornelia Henriette met haar vader, jhr mr Cornelis Henrick Backer (1825-1907), die de unieke collectie portretten van de familie bijeenbracht in wat nu de BackerStichting heet. Op de foto staan ze in onze tuin, met ons koetshuis op de achtergrond! Backer was een vooraanstaand jurist in Amsterdam, en onder andere president van de Amsterdamse Arrondissementsrechtbank, curator van de Amsterdamse Universiteit, commissaris van De Nederlandse Bank en vertegenwoordiger van Amsterdam in de Staten van Noord-Holland. In zijn nadagen verbleef hij in Villa Euxina, wat blijkt uit onderstaand artikel uit het Algemeen Handelsblad op 19 juli 1905:
- In 1910 verkocht Mw Backer het huis, maar 33 jaar later overlijdt ze wel in Baarn. Waar zou ze toen gewoond hebben?
- Na Backer ging het huis over in de handen van achtereenvolgens de Weduwe Maria Rebel-Jarman, hieronder een foto van ons huis in die tijd (1915) met waarschijnlijk Mw. Rebel in de veranda (dat deel is nu erker).
|
Villa 'Euxina' in de tijd van de Weduwe Rebel. |
- In 1927 werd het huis verkocht aan de familie Hubers. Vanaf 1943 bezetten de Duitsers het huis. Zijn er nog oude foto’s uit die tijd?
- Na de oorlog was het huis tussen 1948 en 1958 een meisjesinternaat onder leiding van Mej. van der Schalk, en kreeg de nieuwe naam Huize Bernege (of Nova Bernege), omdat de onderwijsmethodiek van Mej. Schalk was gebaseerd op de theorieën van de Franse Paulien Bernege. We hebben nog wat oude folders uit die tijd, waardoor we goed inzicht krijgen in de eisen die aan een huisvrouw van toen werden gesteld! De meisjes die toen zijn opgeleid zijn nu tussen de tussen de 72 en 82 jaar oud - het zou zo leuk zijn de mensen uit die tijd te spreken en herinneringen te horen of foto’s uit die tijd te krijgen?
|
Een ansicht van Euxina uit 1902. |
De zoektocht naar de geschiedenis van Villa Euxina/Villa Nova Bernege gaat door, en wij kunnen uw hulp goed gebruiken!
Reacties kunt u onderaan dit bericht kwijt of via email. Ik zal ervoor zorgen dat uw reactie bij dhr. Kuijten terecht komt. Dhr. Kuijten verwijst naar publicaties over villa 'Euxina' in het tijdschrift van de Historische Kring Baerne. Het betreft hier de edities december 2009 en september 2011.