vrijdag 4 maart 2022

 Antwoord vorige week: Bakker Wegerif

Bakkerij Wegerif vierde haar 100-jarig bestaan (1960).

Op Woensdag 19 Oktober 1960 werd in de Hoofdstraat een zeldzaam zakenjubileum gevierd. De familie Wegerif herdacht het feit dat zij in 1960 100 jaar bestonden. Grootvader Wegerif nam in 1860 de in de Laanstraat gelegen bakkerij van Aart Overeem over en legde daarmee de grondslag voor de zaak, die later door zijn zoon en kleinzoon werd voortgezet.

Ruim 46 jaar heeft de oprichter de leiding van de zaak in eigen hand gehad. In deze langdurige periode werd tweemaal een ander pand betrokken In 1874 werd de bakkerij verplaatst van de Laanstraat naar de Eemnesserweg no: 57.

In 1891 verhuisde de heer Wegerif naar de Hoofdstraat, waar hij zijn klein winkelpand betrok. Toen de oprichter van de zaak - wijlen de heer Diederik Frederik Wegerif - in 1906 was overleden werd de zaak voortgezet door zijn zoon Willem Jan, die ruim 30 jaar vele Baarn- se families het dagelijks brood aan huis bezorgd heeft. Bij zijn overlijden - in 1937 - werd zijn zoon (wederom een Diederik Frederik) eigenaar van de zaak. Het was toen nog in de crisistijd en de jonge eigenaar had de grootste moeite om in zijn eigen bakkerij voor zichzelf het dagelijkse brood te verdienen. Nog voor de oorlog was hij er echter in geslaagd de omzet van de zaak te verdubbelen, temeer daar hij zich ook op de verkoop van gebak ging toeleggen. Na de oorlog is de heer Wegerif er in geslaagd zijn omzet zodanig te vergroten, dat hij hierdoor eigenaar werd van een van de grootste bakkerijen van Baarn.

Bakkerij Wegerif in de Hoofdstraat op no: 6

Het gevolg hiervan was, dat zowel de winkel als de bakkerij een ingrijpende verbouwing en modernisering moest ondergaan. De laatste ingrijpende verandering is wel de automatisering van de bakkerij. In september 1960 werd in de nieuwe afdeling broodbakkerij n.1. een serie machines geplaatst, die het mogelijk maken, dat het afwegen van het deeg, het rijsproces en het modelleren van het brood, geheel langs automatische weg plaats vond, zodat met eenzelfde aantal bakkers de broodproductie aanzienlijk kan worden opgevoerd.

De gehele Hoofdstraat heeft Woensdag 19 oktober het feest van het 100-jarig bestaan van Bakkerij Wegerif meegevierd. Van vele gevels wapperde de Nederlandse driekleur, vele bewoners van de Hoofdstraat gingen ’t echtpaar Wegerif en hun kinderen persoonlijk geluk wensen, en ’s avonds, tegen 8 uur, bracht het fanfarecorps „Concordia”, onder leiding van Dick Koops, de gehele Hoofdstraat op de been toen het de heer en mevrouw Wegerif een daverende serenade bracht.

In een hoekje van de broodbakkerij was verder een kleine broodtentoonstelling ingericht, waarmee de heren Wegerif demonstreerden, dat zij de oude bakkerskunst van het vlechtwerk en het maken van diverse soorten luxe brood goed beheersen. Ook voor de producenten der afdeling Banketbakkerij - die er bijzonder smakelijk uitzagen - werd de nodige aandacht gevraagd.

Frits Wegerif in 1933.
De winnaar van deze week is Kees Westerink uit Baarn. 

Wilt u uw herinneringen delen, stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. Of een briefje aan: Baarnsch Geheugen Marisstraat 4, 3741 SK Baarn.